Kako leciti koksai virus 22

Означено: 

 • This topic is empty.
Гледање 0 нити одговора
 • Аутор
  Чланци
  • #16394
   Rade Radosavljevic
   Главни мајстор

    Kako leciti koksai virus 22

    Kako leciti koksai virus ?

    Koksaki virus se najcesce povezuje sa zapaljenjem srcanog misica odnosno miokarditisom. Medjutim ovi virusi pripadaju porodici enterovirusa sto znaci da prvi znaci infekcije mogu biti povracanje i proliv.

    Infekcija ovim virusom moze biti od sasvim blage do zivotno ugrozavajuće. Ne postoji vakcina, a ni specifican antivirusni lek. Osnova prevencije je dobro pranje ruku i, ruka na usta kod kasljanja i kijanja.

    Koksaki virus je dobio naziv po mestu Koksaki (engl. Coxsackie) u SAD. 1948. godine tamo su izolovana dva soja ovog virusa iz stolice dva decaka obolela od paralitickog poliomijelitisa.

    Kasnije su otkriveni i drugi sojevi virusa. Koksaki virusi spadaju u familiju enterovirusa, malih virusa sastavljenih od jednog lanca ribonukleinske kiseline (RNK).

    Koksaki virus tip A i tip B u cemu je razlika?

    Postoje 2 tipa koksaki virusa.

    Koksaki virus tip A uzrokuje herpanginu i bolest saka, stopala i usta.

    Koksaki virus tip B uzrokuje epidemijsku pleurodiniju i zapaljenja u sredogrudju.

    Oba tipa virusa mogu biti uzrocnici meningitisa, miokarditisa i perikarditisa. Smatra se da mogu imati ulogu u nastanku juvenilnog (tipa 1) dijabetesa.

    [caption id="attachment_16395" align="aligncenter" width="312"]Kako leciti koksai virus Kako leciti koksai virus[/caption]

    Karakteristike koksaki virusa

    • Prisutan je u sekretima i telesnim tecnostima
    • Zeludacna kiselina ne unistava virus. Koksaki virus moze preziveti na povrsinama i po nekoliko sati. Vreme od infekcije do ispoljavanja simptoma je najcesce dan ili dva.
    • Osobe su najzaraznije u prvoj nedelji bolesti, a virus moze biti prisutan i do nedelju dana nakon povlacenja simptoma kod odraslih, a kod dece i duze.
    • Virus se prenosi od osobe na osobu. Prisutan je u sekretima i telesnim tecnostima inficiranih osoba. Nalazi se u nosnom sekretu, ispljuvku, pljuvacci, stolici i respiratornim kapljicama u vazduhu nakon kaslja ili kihanja.

    Koje su najcesce manifestacije infekcije koksaki virusom?

    Bolesti disajnih puteva. Koksaki virus moze biti uzrocnik infekcija gornjih disajnih puteva pracenih temperaturom, bolom u grlu i curenjem nosa. Kasalj koji se moze javiti podseca na bronhiticni. Redje se moze razviti i zapaljenje pluca.

    Osip. Kod nekih osoba moze se pojaviti osip. To je nespecifican, generalizovan osipa crvene boje. Osip se pojavljuje po povlacenju ostalih simptoma infekcije, podseca na blage opekotine od sunca, ali se ne ljusti. Virus tipa A uzrokuje tzv. bolest saka, stopala i usta.

    Bolest saka, stopala i usta uglavnom se javlja kod dece mladje od 10 godina. Pojavljuju se mali mehurici i crvene tackice na sakama, stopalima i u ustima. U ustima se javljaju na jeziku, desnima i sluzokozi obraza. Mogu se javiti bol u grlu i povecana temperatura. Najcesce je blagog toka i prolazi spontano.

    Herpangina. Mehurici u ustima su jedan od simptoma herpangine koju takodje uzrokuje ovaj virus. Za herpanginu je karakteristicna i povisena temperatura i bol u grlu. Najcesce se javlja leti i kod dece mladje od 10 godina.

    Infekcije oka. Moze se javiti akutni hemoragijski konjunktivitis pracen otokom i crvenilom beonjaca. Infekcija se najcesce prosiri na oba oka. Kod vecine osoba prolazi bez posledica za nedelju dana.

    Meningitis. Uzrocnici meningitisa su najcesce virusi tipa B. Bolest pocinje simptomima kao sto su povisena temperatura, glavobolja i ukocenost vrata, a moze se pojaviti i ospa. Kod dece su simptomi manje specificni i mogu se ispoljti kao letargija ili febrilne konvulzije. Kod male dece se cesto javlja u formi meningoencefalitisa.

    Slabost i paraliza. Retko se mogu javiti slabost ili delimicna paraliza ruke ili noge. Prolaskom infekcije prolaze i ovi simptomi.

    Pleurodinija. Pleurodinija je zapaljenje misica gudnog kosa. Pocinje kao ostar bol u grudima i pojacava se pri udisaju. Bol se moze siriti i u abdomen. Bol dolazi i odlazi u talasima. Pleurodinija uglavnom prolazi za nekoliko dana.

    Mioperikaditis. Miokarditis je zapaljenje srcanog misica i srcanih omotaca. Najcesce se javlja kod mladih, aktivnih osoba. Simptomi ukljucuju kratak dah, bol u grudima, osecanje iscrpljenosti i oticanje nogu. Moze se komplikovati srcanom slaboscu ili infarktom srca. Ostecenje srca moze biti prolazno, a moze i ostaviti trajne posledice.

    Kako se postavlja dijagnoza infekcije?

    Vecina infekcija koksaki virusom je blaga i prolazi sama od sebe i ne zahteva posebnu dijagnostiku kao ni lecenje. Izrazen osip, povisena temperatura, febrilne konvulzije, kocenje vrata, bol u grudima i osecanje kratkog daha zahtevaju detaljniji klinicki pregled i dijagnostiku.

    Kako se leci koksaki virus infekcija?

    Ne postoji ciljana antivirusna terapija. U velikoj vecini slucajeva imuni sistem se sam izbori s virusom.

    Dovoljno tecnosti i odmora, kvalitetna ishrana bogata vocem i povrcem doprinece brzem oporavku. Od pomoci su nesteroidini antireumatici da smanje bol i temperaturu. U zavisnosti od simptoma korisni su i dekongestivi za nos, sirupi protiv kaslja.

    Kod zapaljenja srcanog misica tj. miokarditisa primenjuju se suportivne mere u odrzavanju srcane funkcije do oporavka srcanog misica.

    Kako da izbegnemo koksaki virus?

    Kao i kod svake infekcije preventiva je najbolji lek.

    • Neophodno je redovno i temeljno pranje ruku kako obolelih tako i onih u njihovoj okolini. Dovoljan je sapun i obicna voda.
    • Osobe koje kaslju i kijaju treba da nos i usta pokriju maramicom da bi se sprecilo sirenje bolesti respiratornim kapljicama.
    • Toalete treba cesto dezinfikovati ukoliko obolela osoba ima dijareju.
    • Oboleli ne treba da idu u kolektiv da bi se sprecilo dalje sirenje infekcije.

    Da li postoji slicnost infekcije koksaki virusom sa COVID-19?

    Slicnost infekcije koksaki virusom sa koronavirusnom infekcijom postoji. Oba virusa mogu uzrokovati zapljenje srcanog misica tj miokarditis.

    Slicnost je i u tome da se simptomi koji ukazuju na postojanje zapaljenja srcanog misica poput umora, kratkog daha, zamora cak i pri malim fizickim aktivnostima, probadanje u grudima pojavljuju najcesce nakon prelezane infekcije.

    Terapija se propisuje u zavisnosti od tezine klinicke slike. Zajedenicko je i da se preporucuje mirovanje i uzdrzavanje od fizickih napora cak i nekoliko meseci nakon prelezane virusne infekcije.

    Pratite nas i na drustvenim mrezama

    Facebook

    Twitter

    Nastavite da citate

    Lecenje koksaki virusa

    Da bi doktor i zvanicno potvrdio da imate koksaki virus, morate da uradite odredjene vrste testova, koju zapravo samo tome i sluze. Ono sto je vazno znati jeste da onim najosnovnijim biohemijskim analizama ne mozete uvrdtiti da li imate koksaki ili ne.

    Kada je lecenje u pitanju ne postoji lek protiv koksaki virusa. Medjutim, postoje lekovi koji lece posledice koje izaziva koksaki virus. A ti lekovi se odnose na jacanje imuniteta, kao i na lecenje srcanih bolesti, autoimunih bolesti, kao i lecenje aritmija koje dolaze kao posledica.

    Lekar će vam naravno preporuciti sve sto treba, a dobro bi bilo i da se posavetujete sa njim sta od prirodnih lekova mozete koristiti i sta vam moze pomoci da sto pre prodjete kroz bolest i budete jaci i zdraviji.

    Da li se vraca i koliko traje ovaj virus?

    Sve zavisi od osobe do osobe koliko ce trajati koksaki virus. Treba ga naravno na vreme otkriti pre nego sto prouzrokuje odredjene probleme. Zatim, treba se paziti, cuvati imunitet, jacati ga i generalno brinuti o sebi. Porazavajuce je to sto koksaki virus moze da traje godinama, moze da se vrati, sve naravno zavisi kako se pazite i kako odrzavate higijenu.

    Da li predhodna infekcija koksai virusom cini osobu imunom?

    Moze doci do specificnog imuniteta, ali je moguca druga epizoda od drugog soja Koksaki virusa.

    Sta je tretman ?

    Ne postoji specifican tretman. Lecenje je usmereno na kontrolu temperature i odrzavanje dobre oralane hidratacije .

    Sta se moze uciniti da se spreci sirenje ove bolesti ?

    Deca koja se osecaju bolesno i imaju temperaturu  treba iskljuciti iz grupnih desavanja dok temperatura ne prodje  i dete se ne oseca dobro. Takodje je vazno detaljno pranje ruku i nega uz praksu menjanja pelena.

    Postoji li rizik za trudnice?

    Postoji debata o bilo kakvim urodjenim  poremecajima povezanim sa  Koksai virusnim infekcijama i trudnocom. Trudnice treba da se konsultuju sa svojim akuserom za dodatne informacije.

    [embed]https://www.youtube.com/watch?v=UPPZRtsIsgI[/embed]

    RTS Ordinacija / Istine i zablude – Koksaki virus izvor yt kanal RTS Kako leciti koksai virus

     

  Гледање 0 нити одговора
  • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.