Lavanda| prirodno lecenje 2022

Означено: 

 • This topic is empty.
Гледање 0 нити одговора
 • Аутор
  Чланци
  • #15549 Reply
   prirodno
   Главни мајстор

   Lavanda prirodno lecenje

   Lavanda  ili lavandula, despik, zenski despik (лат. Lavandula angustifolia) je biljka iz porodice usnatica(Lamiaceae).

   Lavanda je tipicna kserofitna biljka, i dobro podnosi susu. Uspeva u toplim i suncanim predelima i zahteva puno svetlosti .

   U nedostatku svetlosti smanjuje se cvetanje i opada kvalitet . Za uzgoj se mogu koristiti suvi  tereni na juznim padinama . Do cvetanja zahteva vise vlage , a kasnije podnosi jake i dugotrajne suse.

   Prema zemljistu ima skomne zahteve i moze se gajiti na zemljistima koja imaju znacaj u poljoprivredi . Nema velikog obima posla prilikom zetve ( transport ) , tako da parcele mogu bitii i udaljene .

   [caption id="attachment_626" align="aligncenter" width="259"]Lavanda Lavanda[/caption]

   Dobro vezuje zemljiste , pa se moze saditi na nagibima podloznim eroziji . Osetljiva je na kasne mrazeve i desava se da mlade biljke izmrznu vec na -5ºC . Zimi izdrzava do -15°C .

   Visegodisnja kultura , ostaje na istom mestu i do 15 godina . U godinama intezivne proizvodnje pozeljno je , i djubrenje stajnjakom svaih 4 do 5 godina .

   Razmnozava se direktnom setvom , proizvodnjom , deljenjem bokora , zelenim i zrelim reznicama i poloznicama.Herbicidi se koriste u vreme mirovanja , u rano prolece.

   Ako ste propustili:

   Bosiljak

   Gajenje koprive

   Otporna je , podlozna bolestima samo u vlaznim uslovima . Stiti se samo kod jacih napada . Zanje se kada su biljke u punom cvatu , na vecim nagibima rucno .Susi se u susarama na 40 do 45 C.

    

   Lavanda, lekovita svojstva caja i etarskog ulja

   Lavanda je jedna od najpoznatijih lekovitih i ukrasnih biljaka i prva asocijacija na nju jeste njen prijatan aromatican miris. Ovaj miris potice od etarskog ulja, koje je pronadjeno cak i u Tutankamonovoj grobnici, sto je dokaz cenjenosti ove biljke u starom Egiptu. Ime lavanda potice od latinske reci lavare (kupati se), sto govori o upotrebi etarskog ulja i cveta lavande u kupatilima Rimskog carstva.

   Sastojci etarskog ulja lavande

   Etarsko ulje koje se dobija destilacijom iz cvetova lavande zasluzno je za upotrebu lavande u medicinske svrhe. Razlog tome su sastojci koje u sebi sadrzi – u najvecoj meri linalil-acetat, linalol, tanini i kariofilen.

   U manjoj meri prisutni su i cineol, perilil-alkohol, kamfor, borneol, seskviterpenoidi, limonen, izoborneol, geraniol, antocijani, kao i jos oko 100 jedinjenja. Procentualna zastupljenost pojedinacnih sastojaka varira u odnosu na vrstu lavande.

   Upotreba lavande

   Lavanda se moze koristiti u nekoliko oblika – kao caj od osusenog cveta lavande, etarsko ulje lavande, ili kupka. Etarsko ulje lavande je sastojak raznih balzama, parfema, kolonjskih voda, melema, sapuna, kozmetike i ostalih preparata namenjenih za primenu na kozi. Ovo ulje se cuva u tamnim bocicama na tamnom mestu, i treba ga dobro zatvoriti da ne bi isparilo.

   Lavanda protiv stresa i nesanice

   Lavanda je dobra antistres biljka koja smanjuje psihicku napetost, i kao sredstvo za smirenje tj. tonik za zivce koji pomaze kod nervoze i nervoznog lupanja srca.

   Pokazalo se da lavanda dobro deluje i kod nesanice smanjujuci anksioznost povezanu sa spavanjem – olaksava uspavljivanje povecava kvalitet sna. Za pomoc pri uspavljivanju, lavanda se moze rasprsivati uvece u spavacoj sobi, ostaviti pored kreveta, ili popiti caj u vecernjim satima.

   Caj od lavande i stomacne tegobe

   Caj od lavande se koristi kod nadutosti, jer ublazava grceve i deluje blagotvorno na organe za varenje. Za pripremu caja dovoljno je preliti 2 kasicice osusenog cveta sa 200 ml kljucale vode, i procediti nakon desetominutnog hladjenja caja. Ovako pripremljen caj se moze konzumirati dva puta dnevno.

   Osusen cvet i ulje lavande deluju rasteruju insekte

   Opste je poznato da lavanda u kuci rasteruje insekte – sprecava pojavu vasi, mrava, moljaca. Osusen cvet lavande se cesto postavlja u ormarima sa odecom kako bi odbijao moljce.

   Osim osusenog cveta, i etarsko ulje moze se koristiti kao insekticid – nanosenjem na kozu sprecice ujede komaraca. Dodatno, ovo ulje moze da se koristi i nakon uboda komarca, jer zahvaljujuci svom antizapaljenskom svojstvu smanjuje iritaciju i bol na mestu ujeda.

   Korisno je znati i da:

   Lavanda stimulise izlucivanje mokrace i ublazava upalu besike. Medjutim, nije dokazano i smanjenje krvnog pritiska.

   Etarsko ulje lavande se moze i inhalirati, i tada moze biti pomocni dodatak kod tretmana infekcije grla, sinusa, upale krajnika.

   Etarsko ulje lavande podstice rast kose, sto je dokazano u nekoliko studija. Stoga se ovo ulje moze koristiti kao alternativni tretman kod celavosti.

   Misljenje Evropske agencije za lekove

   Evropska agencija za lekove navodi da se cvet lavande moze koristiti u vidu biljnog caja, za olaksanje simptoma mentalnog stresa i umora, i za olaksanje spavanju. Caj se priprema prelivanjem 1-2 grama usitnjenog cveta lavande sa 150 ml vode – ovako pripremljen caj se moze koristiti do 3 puta dnevno.

   Za etarsko ulje, ova agencija navodi da se moze koristiti oralno (20-80 mg dnevno) ili kao dodatak vodi za kupanje (1-3 grama po kupanju jednom dnevno). Kao dodatak vodi za kupanje ulje lavande se ne sme koristiti kod otvorenih rana, velikih koznih povreda, akutnih oboljenja koze, groznice, ozbiljnih infekcija, poremecaja cirkulacije, srcane slabosti.

   Ko/kad treba izbegavati lavandu?

   Trudnice i dojilje.

   Osobe koje upravljaju motornim vozilom.

   Osobe koje se pripremaju za neku vrstu hirurske intervencije.

   Osobe koje koriste lekove koji inhibiraju centralni nervni sistem (benzodiazepini i barbiturati) – ukoliko niste sigurni koji su ovo lekovi, obratite se najblizem farmaceutu.

   Deca mladja od 12 godina, a pogotovo decaci. Nedavnim istrazivanjima pokazano je da etarsko ulje lavande, ali i cajevog drveta moze izazvati ginekomastiju kod decaka (uvecanje muskih grudi), koja se razresava cim se sa upotrebom ulja prestane.

   Ovo se dogadja jer pojedine supstance u ovim uljima stimulisu zenske a inhibiraju muske polne hormone. Medjutim, potrebna su dalja istrazivanja kako bi se utvrdio tacan mehanizam ovog nezeljenog dejstva, ali do tada, preporuka je ova ulja izbegavati kod mladjih decaka.

   Pratite nas i na drustvenim mrezama

   Facebook

   Twitter

    

Гледање 0 нити одговора
Одговор на: Lavanda| prirodno lecenje 2022
Ваши подаци: