Neven Lekovita biljka 22

Означено: ,

 • This topic is empty.
Гледање 0 нити одговора
 • Аутор
  Чланци
  • #19337
   Rade Radosavljevic
   Главни мајстор

    Neven Lekovita biljka

    Neven Otkrijte blagotvorne moci nevena: prirodna lekovita biljka za kozu i zdravlje. Upotreba, prednosti i saveti za nevenovu magiju. #LekoviteBiljke

    lekovita biljka ,narodni nazivi nevenovo cvece , zutelj , prstencac , zimorod ognjac ,virtelni neven ,latinski naziv

    Calendula officinalis iz porodice glavocika Asteraceae.

    Opis biljke

    Stablo  je uspravno, granato i izbrazdano. Oblik listova se razlikuje zavisno od njihovog polozaja: gornji su duguljasti ili kopljasti, srednji su obrnuto jajasti i obuhvataju stablo, a donji su s krilatom drskom.

    Cvjetovi su sakupljeni u glavicaste, narandzastozute, krupne cvati. Periferiju cvati grade jezicasti cvetovi naslagani u 2-3 reda, a sredinu cjevasti cvjetovi. Omotac cvati grade uzani, zeleni, ljepljivi i dlakama pokriveni listici.

    Gajenje

    [caption id="attachment_19338" align="aligncenter" width="380"]neven lekovita biljka neven lekovita biljka[/caption]

    Trazi osuncano , umereno vlazno bastensko zemljiste . Na istoj njivi moze da se gaji tek posle dve godine . Seje se u rano prolece .

    Nega se sastoji u kultiviranju , okopavanju , navodnjavanju i zastiti.

    Cvasti se beru rucno sukcesivno svaka 2 do 3 dana . Pocetkom avgusta , kada se donji listovi pocnu da zute , biljke se pokose da bi nakon izvesnog vremena ponovo cvetale , sto se ponavlja do prvih mrazeva .

    Susi se na tempraturi do 45 C. Suva sirovina lako upija vlagu , pa se pakuje u viseslojne papirne vrece .

    Pri izboru sorte imajte na umu da sorte punih cvetova , sa laticama u vise redova , daju vecu masu , a samim tim i veci prinos od onih sa prostim cvetovima .

    Pratite nas i na drustvenim mrezama

    Facebook

    Twitter

    Povezano:

    Lincura

    Lekovita biljka nana

    Lavanda

    Morfoloske karakteristike

    Neven je jednogodisnja je biljka. U jesen iznikle biljke bez ostecenja mogu prezimiti i rano u prolece poceti rasti. Koren raste duboko u zemljiste i vretenast je, a iz njega rastu zeljaste lako lomljive stabljike visine 50-80 cm.

    U gornjoj polovini su razgranate, svetlozelene, kao i sedeci, duguljasti listovi. Cvetna glavica precnika 5-10 cm oblikuje se na vrhu svake stabljike. U sredistu cvetne stabljike nalaze se cevasti plodni cvetovi, a u 2-3 reda su rasporedjeni uz ivicu jezicasti, neplodni, zuti do narandzasti cvetovi tzv. latice.

    Plod je srpasto savijen, nazubljene spoljne ivice, svetlosmedj do tamnosmedj. Semenka je, duzine 0,5-2 cm. Masa 1.000 semena iznosi 4-10 g. Seme je klijavo 5-6 godina, a nakon 4-5 dana nice. Neven vrlo brzo raste, pa prvi cvetovi procvetaju 40 dana nakon nicanja i cvetaju sve do jacih mrazeva u jesen.

    Ukoliko su u julu visoke temperature naglo procveta i daje seme, ali s prvom kisom biljka se obnavlja. Biljke se pomladjuju i produzuje im se vek vegetacije redovnom berbom.

    [caption id="attachment_58119" align="aligncenter" width="470"]neven lekovita biljka neven lekovita biljka[/caption]

    Agroekoloski uslovi gajenja

    Nije osetljiv na susu, voli toplu klimu. Na rastresitim zemljistima bogatim humusom, cernozemima, smedjim zemljistima i crnicama, daje prave prinose.

    Tehnologija gajenja

    Plodored

    Dobro uklapa u plodored, jer je jednogodisnja biljka, a na isto zemljiste seje se nakon dve godine. Zimskim dubokim oranjem postizu se bolji prinosi.

    Priprema zemljista

    Nakon obaveznog zimskog oranja, zemljiste se poravna i usitni u prolece, radi sigurnog i jednolicnog nicanja.

    Ishrana biljke

    Na prinos cveta nevena negativno utice dodavanje azota, a fosfor i kalijum poboljsavaju prinos i kvalitet cveta. Zemljistima srednje obezbedjenim djubrivom nije potrebna prihrana, vec samo jesenje osnovno djubrenje, kojim po hektaru treba osigurati 40-50 kg/ha azota, 60-80 kg/ha fosfora i 80-100 kg/ha kalijuma.

    Prihrana azotom izvodi se samo ako to zahteva stanje useva.

    Nega useva

    Zajedno sa setvom obavlja se zastita od korova. Kada se pojavi 3-5 pravih listova gust usev se proredjuje na razmak 6-8 cm. U zavisnosti od karakteristika zemljista i zakorovljenosti sirokolisnim korovima, treba obaviti dve do tri kultivacije.

    Setva

    Mlade biljke nisu osetljive na prolecne mrazeve, pa je setvu moguce obaviti sto ranije u martu, da bi sto pre mogla poceti berba cveta.

    Na taj nacin se dobija veci prinos po jedinici povrsine. Seje se masinama za setvu psenice direktno, na medjuredni razmak 50 cm, u neprekidnom nizu, na dubinu 3-4 cm. Za 1 ha dovoljno je 5-6 kg semena. Moguce je i gajenje  iz rasada, ali je to opravdano samo ako se gaji kao ukrasna biljka.

    [embed]https://www.youtube.com/watch?v=SwZz7bBlwQA[/embed]

    Berba cveta

    U maju kada procveta dovoljan broj cvetnih glavica, pocinje berba cvetova. Obavlja se rucno, najbolje dva puta nedeljno.

    Ubrani cvetovi odmah se transportuju na susenje. Susenje samo latica je brze i ekonomicnije. Osusena masa je vrlo higroskopna i odmah nakon susenja se pakuje u natron-vrece koje je potrebno uskladisti u suvoj prostoriji.

    Postizu se prinosi 0,8-1 t osusenih glavica, odnosno 0,4-0,5 t/ha latica.

    Neven lekovita biljka – lekovitost

    Kao veoma lekovita biljka koristi se za lecenje koznih oboljenja, a upotrebljava se u prehrambenoj industriji kao zacin. Najvecu vrednost imaju latice. Cvet  se upotrebljavao jos u davnim vremenima za lecenje ostecene slezine, obolele jetre, materice, besike, groznice, histerije i drugih bolesti.

    Sadrzi mnoge korisne materije i ima sirok spektar delovanja. Deluje antisepticki i antibakterijski, zaustavlja krvarenje, pojacava znojenje, stimulise imunitet, deluje protiv grceva i upala, pomaze zarastanje rana.

    Tradicionalno se koristi u terapiji cira na zelucu i dvanaestopalacnom crevu, za regulisanje menstruacije, lecenje hemoroida, prosirenih vena, analnih ekcema i upalnih procesa na kozi. Ispiranje cajem od nevena moze pomoci u lecenju vaginalnih infekcija.

    U narodnoj medicini neven se upotrebljava i za lecenje konjuktivitisa, opekotina i promrzlina, nazeba, osipa, rana, i uboda insekata.

    Ekstrakt  pokazuje citostaticku i antitumorsku aktivnost, sto donekle opravdava upotrebu biljke za te svrhe. Najnovija istrazivanja pokazuju da bi se mogao koristiti i u borbi protiv side.

    Najvise se upotrebljava spolja, kao mast, ulje i topla obloga, a sluzi i za unutrasnju upotrebu u obliku caja ili tinktura. Cvetovi nevena imaju moc i da rasteruju insekte i biljne stetocine, zbog cega se cesto i sade u bastama.

    Otkriveno je da ova biljka ima sposobnost da prociscava krvne sudove , povecava lumen i snizava nivo holesterola u krvi, narocito u kombinaciji sa maslackom, glogom ili resnikom. Novija istrazivanja su pokazala da neven snizava krvni pritisak i djeluje blago sedativno jer relaksira krvne sudove i povecava lumen, pa se preporucuje i kod angine pektoris.

    Neven je dobar biljni antispazmatik (umiruje grceve). Ova osobina se visestruko odrazava u organizmu: otklanja grceve materice i istovremeno je jaca, sto dovodi do olaksanja kod bolnih menstruacija. Takodje, ublazava grceve disajnog stabla pa je od pomoci kod astme.

    Zahvaljujuci sadrzaju provitamina A, neven moze blagotvorno da deluje na poboljsanje vida. Cajem od nevena kvase se oci kod konjuktivitisa i iritacije ociju.

    Neven izuzetno blagotvorno deluje na kozu. Koristi se protiv opekotina, rana i promrzlina. Zbog prisustva provitamina A, od pomoci je kod psorijaze. U narodnoj medicini, od ove biljke prave se brojni melemi protiv impetiga, suvih i vlaznih ekcema i perutavih lisajeva. Stimulise stvaranje novih celija, otklanja gnojne iscedke, pa se koristi protiv gnojenja korena nokta.

    Neven se pokazao kao izuzetno efikasno sredstvo protiv gljivica, narocito kandide. Izaziva znojenje, pa se koristi protiv povisene temperature i groznice. Takodje, utvrdjeno je i antivirusno djelovanje.

    Pored lekovitosti, neven je i izuzetno dekorativna biljka. Lako se gaji u basti ili saksiji. Razmnozava se semenom. Cveta od maja do novembra. U lecenju se koristi cvet, a redje cela biljka ili sveze cedjeni sok koji je izuzetno blagotvoran kod promena na kozi.

    U hemijskom sastavu neven sadrzii i mnostvo minerala.

    U sastavu nevena lekovite biljke  najvise ima:

    • esencijalna ulja – unistavaju i inhibiraju razvoj patogena;
    • flavonoida – stimulisu proizvodnju zuci, ucestvuju u zarastanju cira na zelucu, olaksavaju grceve misica, neutralisu i uklanjaju stetne materije iz tela, sprecavaju tumore, ublazavaju upale;
    • kumarina – pomazu kod različitih upala;
    • karotenoiai – pigment koji promovise sintezu vitamina A;
    • triterpenoida – grupa elemenata koji pruzaju antiinflamatorna svojstva cveta, smanjuju holesterol, poboljsavaju prenos nervnih impulsa;
    • prisutni su tanini;
    • sterola – alkoholi slicni u strukturi sa holesterolom, koji prolaze kroz digestivni sistem, apsorbuju se umesto njega, cime se smanjuje nivo holesterola u organizmu.

    Lekoviti marigoli sadrze mnogo elemenata u tragovima kao sto su cink koji pomaze u jacanju imunoloskog sistema, selen – sprecava stvaranje atipicnih celija, poboljsava kardiovaskularni sistem, jaca imunoloski sistem.

    Neven je biljka sa prisustvom molibdena – sprecava pojavu karijesa, zadrzava fluorid. Bakar – pomaze u prevazilazenju upale. Lekovita biljka neven sadrzi i elemente kao sto su kalijum, kalcijum, gvozdje i magnezijum.

    Kontraindikacije za upotrebu

    Osim indikacija za upotrebu, postoje kontraindikacije cvetovanevena za upotrebu.

    To ukljucuje sledece slucajeve:

    • netolerancija na komponente koje su u ovoj biljci raznovrsne u slucajevima:
    • trudnoce;
    • hipotenzije – biljka ima umanjujuci efekat;
    • istovremena upotreba sedativa, barbiturata;
    • bradikardija;
    • pogorsanje bolesti gastrointestinalnog trakta kod
    • deca mladja od 12 godina.

    Kako se koristi  kalendula?

    Kalendula se koristi i za spoljasnju i za unutrasnju upotrebu. Nalazi se kao sastojak u mnogim prirodnim preparatima, ali se koristi i kao caj. Ako se koristi kao caj onda se upotrebljava na sledeci nacin:

    Jednu kafenu kasiku cveta nevena preliti soljom (200ml) kljucale vode. Sud poklopiti, ostaviti da stoji 10-15 min a zatim caj procediti. Pije se tri puta dnevno po jednu solju nezasladjenog caja.

    Ukoliko se koristi za spoljnu upotrebu caj od nevena se spravlja na sledeci nacin:

    Dve kasike cveta nevena preliti sa pola litra kljucale vode. Sud poklopiti, ostaviti da stoji 10-15 min a zatim caj procediti.Nanosi se kao obloga na bolno mesto.

    Zanimljive cinjenice

    U terapijskom smislu koristili su ga jos stari Egipcani, odakle je prenet za Evropu. Za neven je inace karakteristicno da nikada ne izgleda kao da je potpuno uveo, zbog cega je biljka i dobila ime “neven”.

    Cveta od proleca do jeseni a u primorju i tokom cele godine.Rimljani su verovali da cveta svakog meseca, pa su mu i dali ime Calendula. Ova latinska rec oznacavala je u starom Rimu prvi dan u mesecu.

    U ovoj biljci pronadjeni su i triterpenski saponozidi, tanin, glikozid kaledulozid, kartenoidi (zahvaljujuci kojima neven ima divno narandzaste cvetove), malo etarskog ulja neprijatnog mirisa i nekoliko organskih kiselina.

    Neven je bitan sastojak cajnih mesavina kojima se otklanjaju tegobe u digestivnom traktu. Zaceljuje ranice na zeludcu i dvanaestopalacnom crevu, normalizuje rad jetre i lucenje zuci. Zahvaljujuci antiinflamatornom dejstvu flavonoida, ova biljka smiruje upalu debelog creva. Prisustvo tanina i sluzi opravdava upotrebu nevena za zaustavljanje blazih dijareja.

    Prvi hriscani nazivali su neven “Marijino zlato” Neven je lepa, ukrasna, ali i veoma lekovita biljka, koja moze da cveta gotovo cele godine. Zbog toga je dobila ime Calendula, sto na latinskom jeziku znaci – cele godine.

    Lekovita svojstva nevena su nasiroko poznata. Na primer, infuzija od nevena se koristi za ispiranje usta i grla kada se pojave prvi znaci prehlade. Upotreba infuzije od nevena ce takodje pomoci kod bolesti zeluca, creva, jetre, zucne kese. Ona ima blagotvoran ucinak na kardiovaskularne bolesti, jer je poznat po tome da umereno snizava krvni pritisak.

    Zanimljiv je mineralni sastav nevena. Dakle, cvetovi sadrze kalijum (29,8 mg/g), kalcijum (11,4 mg/g), magnezijum (2,5 mg/g), bakar (0,86 μg/g), cink (1, 31 μg/g), molibden (1,47 μg/g), selen (4,2 μg/g), bor (48,4 μg/g), ali i neke druge minerale u tragovima.

     

     

  Гледање 0 нити одговора
  • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.