Upala mehura prirodno lecenje 22

 • This topic is empty.
Гледање 0 нити одговора
 • Аутор
  Чланци
  • #17189
   Rade Radosavljevic
   Главни мајстор

    Upala mehura prirodno lecenje 22

    Upala mehura – zasto nastaje i kako se leci?

    Upala mokracnog mehura (poznata jos pod nazivom cistitis) uzrokovana je razmnozavanjem bakterija u mokraci, zbog cega govorimo i o bakterijskom cistitisu.

    Ovo stanje prvenstveno zahvata zensku populaciju usled specificnosti gradje donjeg urogenitalnog trakta (kratka uretra te neposredna blizina vaginalne i fekalne bakterijske flore). Oko 15% spolno aktivnih zena barem jednom godisnje oboli od upale mokracnog mehura, a gotovo dvije trecine zena ce jednom u zivotu imati cistitis.

    [caption id="attachment_17190" align="aligncenter" width="393"]upala mehura prirodno lecenje upala mehura prirodno lecenje[/caption]

    Upala mokracnog meehura i njeni uzroci

    Cistitis je upala mokracnog mjehura uzrokovana pojavom bakterija u mokraci. Nacelno, kad govorimo o upali mokracnog mehura, prvenstveno mislimo na “pravi” cistitis uzrokovan razmnozavanjem bakterija u mokraci – tzv. bakterijski cistitis.

    Postoje i druga stanja provocirana drugim (nebakterijskim i neinfektivnim) uzrocima ciji simptomi uvelike podsecaju na pravi bakterijski cistitis; ipak, njihova glavna znacajka jest da ona nisu uzrokovana porastom nezeljenih bakterija u mokraci i mokracnom mehuru.

    Tako i obicno pothladjivanje moze dovesti do simptoma cistitisa jer na neki nacin iritira mokracni mjehur koji je smjesten u samom dnu zdelice, ili pak oslabi prirodni imunitet sluznice kratke mokracne cijevi (uretre) u zena te tako dovodi do temperaturne iritacije samoga mjehura.

    Moguce je i to da se slabljenjem imunoloske obrane lokalne sluznice na neki nacin omogucuje pristup bakterijama, koje su uvijek prisutne u neposrednoj okolici spoljasnjeg usca mokracne cevi.

    Osim bakterijskog i neinfektivnog cistitisa, kod pacijenta se moze raditi o gljivicnom cistitisu (koji je takodje vrsta infektivnog cistitisa), postradijacijskom cistitisu (koji se moze javiti i godinama nakon zracenja zdelice), cistitisu uzrokovanim spolno prenosivim uzrocnicima (koje nece otkriti uobicajeni bakterioloski pregled urina), cistitisu uslijed iritacije mokracnog mehura sitnim kamencem u donjem dijelu mokracovoda, kao i stanjem koje se naziva “pretjerano aktivni mokracni mehur – PAMM” (engl. OAB – overactive bladder).

    Do potonjeg moze dovesti i povecana prostata u muskaraca, premda preterano aktivni mehur moze nastati i bez znatnijeg povecanja prostate.

    Stovise, i preterana psihicka napetost moze rezultirati slicnim znacima poremecaja funkcije mokrenja.

    Epidemiologija i klinicka prezentacija cistitisa

    Klasicni bakterijski cistitis jest bolest koja primarno zahvaca zensku populaciju i to zbog specificnosti gradje donjeg urogenitalnog trakta (kratka uretra te neposredna blizina vaginalne i fekalne bakterijske flore).

    Oko 15% spolno aktivnih zena barem jednom godisnje oboli od upale mokracnog mehura, a gotovo dve trecine zena ce jednom u zivotu imati cistitis.

    Od te dve trecine, njih 25% ce patiti od recidivirajucih infekcija mokracnog mehura. Kod osjetljivijih ljudi vec bosonogo stajanje na hladnim kupatilskim plocicama moze dovesti do razvoja simptoma cistitisa, a klinicku sliku moze provocirati i ljuta hrana te gazirana ili zestoka alkoholna pica.

    Simptomi nastaju relativno naglo, a najcesce se vidja vrlo ucestalo i bolno mokrenje malih kolicina urina (neretko bolesnice navode “svega par kapi”), pecenje pri mokrenju, pojava par kapi krvi pri kraju mokrenja, kao i bol ili grcevi u donjem dijelu trbuha neposredno iznad stidne kosti.

    Tjelesna temperatura obicno nije povisena, a ako jest, najcesce ne prelazi 37,5˚C. Pregledom bolesnice najcesce se nalazi samo blaza osetljivost u donjem dijelu trbuha i to u centralnom dijelu, odnosno u projekciji samog mokracnog mehura.

    Definitivnu dijagnozu nije moguce postaviti iskljucivo na temelju simptoma i fizikalnog lekarskog pregleda, vec je neophodan pregled sedimenta urina. Ukoliko u mokraci, uz ranije navedene znakove bolesti, nadjemo povecan broj leukocita (upalne stanice), dijagnoza cistitisa se moze potvrditi.

    Simptomi mokracnog mehura

    • Mokrenje pece i boli
    • Cesto se mokri
    • Mokraca je neprijatnog mirisa
    • Letargija, inkontinencija
    • Moguca temperatura, groznica, bol u stomaku

    Kada se obratiti lekaru?

    • U slucaju da pece duze od 24h
    • U slucaju povracanja, temperature, groznice, krvi u mokraci, bolova u ledjima/stomaku
    • U slucaju sekreta iz vagine ili penisa – polno prenosiva bolest ili ozbiljna infekcija je u pitanju
    • U slucaju trajnih bolova

    Uzroci nastanka mokracnog mehura

    Eserihija koli je bakterija koja najcesce izaziva ove infekcije. Tokom orgazma zene mogu dobiti infekciju tako sto se bakterije guraju do mokracnog mehura.

    Takodje ako koriste dijafragmu kao kontracepciju to takodje povecava opasnost. Trudnice su isto podloznije jer fetus pritiska mokracni mehur.

    Ove infekcije uglavnom brzo prolaze, ali kod muskaraca infekcije uglavnom nastaju kao simptom drugog poremecaja. Neka istrazivanja pokazala su da neobrezani decaci vise podlezu infekcijama.

    Klamidija i mikoplazma su dve bakterije koje se u novo doba sve vise vezuju za nastanak infekcija. Takodje kateteri povecavaju mogucnost za dobijanje infekcije.

    Lecenje mokracnog mehura

    Nakon nelagodnosti duze od 24h potrazite pomoc.

    Prevencija

    • Redovna higijena – zene se brisu od napred prema pozadi
    • Mokriti cim se oseti potreba
    • Pamucna, siroka odeca
    • Piti puno tecnosti

    – Zene:

    • Nakon orgazma ispraznite mokracni mehur
    • Izbegavati mirisne sapune
    • Ne ostavljajte dijafragmu dugo u vagini

    Akupunktura

    Pomaze u sprecavanju ponovnih infekcija.

    Kiropraktika

    Jaca misice mokracnih kanala i mehura.

    Lecenje lekovitim biljem

    Brusnica suzbija infekcije kao i kopriva koja deluje protivupalno. Medvedje grozdje deluje protiv upale takodje i moze se koristiti u ovim situacijama. Kanadskim ljuticem se zene mogu ispirati nakon polnih aktivnosti.

    Homeopatija

    Cantharis za jak bol i jako pecenje. Mercurius corrosivus za grcenje i tamnu/krvavu mokracu. Staphysagria za infekcije izazvane polnim putem.

    Hidroterapija

    Vruce kupke ublazavajus imptome. Uz to biljna ulja i aromaterapija su jako delotvorni – borovnica, eukaliptus, bor, persun, kamilica pomazu. Ulje mozete utrljavati po stomaku, zeludcu i ledjima.

    Ishrana

    Piti puno tecnosti radi ciscenja mokracnih kanala – izbegavati kafu, alkohol, crni caj, cokoladno mleko, gazirana pica. Od hrane izbegavati sirce, secer, cokoladu, zasladjivace, agrume. Vitamini C i A su vrlo korisni, ali se za to treba posavetovati sa lekarima.

    Konvencionalna medicina

    Antibiotici, fenazopiridin i vise tecnosti su glavni nacini lecenja infekcija. Starijim ljudima, onima sa dijabetesom ili HIV-om se daje vise antibiotika. Bitna je kontrola na kraju uzimanja lekova. Estrogen se propisuje da bi se sprecilo ponavljanje infekcija kod zena u periodu posle menopauze. Nekada je neophodna i operacija ako je infekcija posledica zacepljenja.

    Alternativni nacini lecenja

    Ako se na prvi znak infekcije zapocne sa ovim nacinom lecenja mogu biti korisni. Ali ako ne koriste onda je obavezno obratiti se lekaru.

    Dijagnostički postupci

    Analiza mokrace moze odmah ukazati na infekciju. Ali ako se sumnja na anatomski poremecaj onda ce lekar uraditi cistoskopiju ili intravensku pijelografiju ili ultrazvučni pregled radi detaljnog pregleda mokracnog sistema.

    Pratite nas i na drustvenim mrezama

    Facebook

    Twitter

     

     

  Гледање 0 нити одговора
  • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.