Oci napetost prirodno lecenje

Oci napetost prirodno lecenje

Oci napetost prirodno lecenje2021. Ukoliko drzite teg u podignutoj ruci , misici vam brzo postaju umorni . Isto se desava i sa vasim ocima kada ih preopteretite.
Share this:

Oci napetost prirodno lecenje2021

Oci napetost prirodno lecenje2021. Ukoliko drzite teg u podignutoj ruci , misici vam brzo postaju umorni . Isto se desava i sa vasim ocima kada ih preopteretite.

Ukoliko vasi ocni misici , kojii vam fokusiraju pogled , nemaju prirliku da se opuste , ubrzo cete osetiti napetost . Mozete , cak , imati i problema sa fokusiranjem pogleda. A ukoliko zmirkate prema jakoj Suncevoj svetlosti , veoma brzo se moze pojaviti bol u ocima.

Oci napetost prirodno lecenje
Oci napetost prirodno lecenje

Vase oci mogu biti prozori vasoj dusi , ali kada se preforsiraju , postaju vrata za bol , glavobolje i zamucen vid. Nazalost , napetost ociju je sveprisutna kod osoba koje provode sate i sate zureci u blestavilo kompjuterskih monitora i televizora.

Postoje vise stvari koje mozete uraditi da bi ste umanjili ovaj problem . pruzite ocima sto je moguce vise odmora . Ucinite , takodje , neka podesavanja svog kompjutera i svojih radnih navika da bi ste olaksali zivot svojim ocima .

Odmarajte ih , trepcite njima , zatvarajte ih

Kada ste god angazovani na zadatku koji zahteva veliku koncentraciju , pravite pauzu priblizno svakih dvadeset minuta . Posmatrajte neki udaljeni objekat – sliku na suprotnom zidu ili pogled kroz prozor – u trajanju od najmanje 30 sekundi .

dozvoljavanjem ocima da promene fokus , pruzate im odmor .

Pokusajte cesto da trepcete – otprilike svakih nekoliko sekundi – kada ste koncentrisani na ekran televizora ili monitora . treptanje vlazi ocne jabucice i opusta ocne misice.

Ukoliko ste se posvetilidugotrajnom zadatku koj zahteva produzeno posmatranje necega netremice, s vremena na vreme zatvorite oci . Cak iako sklopite ocne kapke na samo nekoliko sekundi , istog trenutka cete osetiti olaksanje .

Oci napetost – topla i hladna pomoc

Jos jedan nacin da opustite ocne misice : zustro trljajte ruke dok ne postanu tople , a zatim nezno prislonite korene dlanova na zatvorene oci .

Drzite ih tako nekoliko sekundi .

Potopite peskir u hladnu vodu , iscedite ga i stavite pet minuta na svoje oci da bi ste ublazili njihovu napetost .

Hladite oci kriskama krastavca . Lezite na ledja i stavite po krisku na svako zatvoreno oko .

Ostavite ih na ocima dva do tri minuta , ili ih zamenite drugim , hladnim parom kriski.

Suzite

Procitajte jos :

Nesanica

Neplodnost

Za ocnu napetost povezanu sa suvim ocima koristite vestacke suze , koje se mogu naci u apotekama .Dve marke vestackih suza su Viscotears i Tears Naturale.

Naocare za vas vrat?

Ukoliko koristite naocare sa bifokalnim staklima, moze vam se ukociti vrat pri radu za kompjuterom . To se desava s toga sto je kod bifokalnih stakala socivo za ” citanje” na dnu stakla , tako da morate da izvijete vrat unazad da bi ste videli ekran monitora. Zatrazite od svog ocnog lekara da vam prepise drugi par naocara koje ce vam omoguciti da jasno vidite na udaljenosti od 50 cm , tako da cete moci da citate sadrzaj na ekranu bez neprirodnog naginjanja glave.

Oci napetost – Podesite svoj monitor

Oci napetost – Kako relaksirati i odmoriti oči izvor :yt savjetnica

Pojacajte kontrast na monitoru svog kompjutera . utvrdicete da slova i slike postaju ostrije .

Podesite visinu stolice tako da gledate blago nanize u smeru monitora . Iskosite monitor tako da odgovara vasem pogledu .

Pratite nas na drustvenim mrezama :

Facebook

Twitter

Vodite racuna da vam oci budu udaljene najmanje 50 cm od ekrana. Redovno brisite prasinu sa ekrana da bi slika na njemu bila jasnija.

Ukoliko ste umereno kratkovidi , pokusajte da citate ili razgledate sadrzaj na ekranu kompjutera bez naocara za daljinu . To bi moglo vise da prija vasim ocima.

Izaberite vecu velicinu fonta kako vam se oci nebi naprezale pri fokusiranju , ili koristite opciju uvecanja slike da bi ste povecali dimenzije razgledanog sadrzaja .

Nosite naocare za sunce

Kada je Sunceva svetlost suvise blestava , cak i zimi , nosite naocare za sunce . One ce smanjiti napetost ociju , koja je posledica narusavanja stanja vasih ociju.

Najbolje naocare za sunce imaju zuta , narandzasta ili braon stakla , kao i ona boje cilibara. Svetlost iz plavog dela spektra je ona koja nas nagoni da zmirkamo , a navedeni tipivi sociva je blokiraju.

Oci napetost – obasjajte svoj zivot

Oci napetost prirodno lecenje

Vodite racuna da vam je dok citate osvetljenje odgovarajuce da ne biste naprezali oci . Najbolje je koristiti lampe sa savitljivim vratom ,, usmerenim tako da svetlost pada na stranu koju citate.

Sijalica manje snage koriscena na ovom tipu lampe je , uopste gledano , efikasnija od sijalice vece snage na stonoj lampi .

Sijalica od 40 do 60 W trebalo bi da obezbedi dovoljno svetlosti .

Nemojte se zadovoljiti jednom lampom za citanje u inace mracnoj sobi . Vodite racuna da su ostali izvori svetla takodje ukljuceni . Ukoliko postoji i suvise veliki kontrast izmedju svetla pod kojim citate i ostatka prostorije , vase zenice ce neprikidno morati da se suzavaju i sire kako bi se prilagodile razlici .

Izbegavajte citanje ili rad pod svetlom fluoroscentnih lampi . One mogu da trepere , uticuci tako na napetost ociju . Svetlost uzarenog navoja kod obicnih sijalica je vas najbolji ulog – ili isprobajte sijalice koje imitiraju prirodnu dnevnu svetlost , posebno ako se nesto radi na maloj udaljenosti od ociju .

Probajte jeftine naocare

Mnoge osobe posle otprilike cetrdesete godine imaju problem sa fokusiranjem bliskih objekata – kao kada treba da udenu konac u iglu ili procitaju spisak sastojaka kod upustva za kuvanje na ambalazi namirnica – stanje koje se naziva prezbiopija.

Ukoliko vam je vid na daljinu jos uvek dobar i oba oka umaju jednaku moc fokusiranja , pokusajte da u lokalnoj apoteci kupite jeftin par naocara za citanje.

Share this: