Ubod trnom i lecenje

Ubod trnom i lecenje

Ubod trnom i lecenje . Mnogo toga moze da vam se zabode u kozu - kao igla ostar opiljak od drveta , komadic stakla ili metalni opiljak .
Share this:

Ubod trnom i lecenje

Ubod trnom i lecenje . Mnogo toga moze da vam se zabode u kozu – kao igla ostar opiljak od drveta , komadic stakla ili metalni opiljak .

Sitni opiljci mogu da izazovu veliki bol , posebno ako se zariju u neko osetljivo mesto , kao , na primer , ispod nokta . A ukoliko se oni u potpunosti i pazljivo ne uklone , postoji mogucnost infekcije .

Ubod trnom i lecenje
Ubod trnom i lecenje

Verovatno se secate kada vam je u detinjstvu jedan od roditelja , sluzeci se iglom , vadio trn iz koze dok ste se vi vrpoljili i uvijali . Ostar vrh igle verovatno je bio gori od samog trna .

Sterilisana igla i pinceta su , avaj , i danas uobicajna sredstva za odstranjivanje zabodenog trnja . Probajte , ipak sledece trikove koji pomazu da se trnje izmami iz koze uz manje bola i patnje .

Isprobajte trik sa samolepljivom trakom

Ukoliko deo trna – iako mali – viri iz koze , pokusajte da upotrebite malo selotejpa pre nego sto zaronite u kozu sa pincetom i iglom u ruci .Stavite samolepljivu traku preko trna i blago je pritisnite na dole tako da ga lepak uhvati .

Povucite traku i – trn bi mogao da izadje sa njom . Ovo je posebno efikasno kada imate veci broj opiljaka koji se nisu previse duboko zarili u kozu .

Izbacite trnje na povrsinu

Za trn zabijen u vrh vaseg prsta , napunite flasu sa uskim grlom veoma vrucom vodom do manje od jednog cm od njenog vrha .

Postavite deo prsta u kome se nalazi trn na vrh flase i blago pritisnite na dole . Dok tako pritiskate , toplota koja se podize iz vode ce “izvuci ” trn . Vodite racuna da flasu postavite na stabilnu povrsinu da bi ste izbegli rizik od zadobijanja opekotina .

Pokusajte da odsecete deo flastera za bradavice koji sadrzi salicilnu kiselinu ( prodaje se u apotekama ) i da ga zalepite na deo koze gde se nalazi trn .

Menjajte flaster na priblizno 12 sati .Zastitite okolnu kozu vazelinom , a ukoliko osecate bol ( na osetljivim delovima koze , kao sto su vrhovi prstiju ) ,obustavite tretman .

Trn moze izaci iz koze , ili biti dovoljno blizu njenoj povrsini da bi se izvukao pincetom .

Trik drvoseca

U dobra stara vremena kada su ljudi sekli balvane da bi odrzali vatru u ognjistu , svima se desavalo da im se zabije poneki trn . Ali drvosece su imale specijalan nacin da ih ostrane iz koze .

Oni su zagrejanu borovu smolu razmazivali po kozi i kada se smola osusi , naglo je povlacili sa nje , izvlaceci tako i trn . nema razloga da to ne funkcionise i danas – jedino sto vam je potrebno je izvor smole ili neka zamena za nju , kao sto su lepak na bazi polovinil – acetata ili , mozda , maska za negu lica koja se posle primene ljusti sa njega .

trn u prstu
trn u prstu

Postaknite ga da otekne

Ako zaboden opiljak drveta , on moze sam da izadje ako uspete da izazovete oticanje dela koze gde se nalazi . Mesto na kozi gde je trn zariven drzite potopljeno 10 ili 15 minuta u solji tople vode , kojoj ste dodali supenu kasiku soda bikarbone .

Radite to dva puta na dan . Ako je trn sicusan , koza ce mozda oteci toliko da on izadje napolje . Ako je veci , ovaj trik moze pomoci da njegov veci deo izadje , tako da mozete upotrebiti pincetu da ga izvucete .

Da li pozvati lekara ?

Problem trna obicno mozete resiti kod kuce . Ali ako je on veoma duboko usadjen , ili ako je ispod nokta ili nagde na licu , trebalo bi da prepustite lekaru da se pobrine za njega .

Takodje se obratiti svom lekaru ako primetite da se sprema infekcija , sto obicno znak da deo trna jos uvek lezi pod kozom . Tipicni znaci infekcije ukljucuju bol , otok , crvenilo ili crvene brazde .

Na kraju , mozda vam je potrebna vakcinacija protiv tetanusa – iako lekari sada to smatraju nepotrebnim ako ste tokom zivota imali najmanje 5 vakcinacija protiv tetanusa .

Vecina dece je obicno vakcinisana 4 puta do polaska u skolu , a petu vakcinu dobija u periodu od 13 do 19-e godine .

Ako ste rodjeni pre 1961. godine ( kada je pocela rutinska imunizacija ) , ili ako niste sigurni da ste vakcinisani , vakcinisite se .

Saveti o pinceti

Ako vam izgleda da trn nece sam izaci , upotrebite pincetu . Prvo je sterilisite tako sto cete njene krajeve obrisati denaturisanim alkoholom ili ih drzite iznad sibice ili upaljaca ( ali sacekajte da se ohladi pre upotrebe ).

Dezinfikujte kozu denaturisanim alkoholom ili jodom . Ulazeci kroz kozu nezno povucite mali deo trna , koristeci pritom i lupu ako je potrtebno .

Ako je trn zariven pod kozu , koristite i iglu . Prvo 10 sekundi drzite kocku leda na delu koze gde se nalzi trn da bi ona utrnula , tako da vam uklanjanje trna ne bude suvise bolno .

Sterilisite iglu koristeci alkohol , ili drzeci je iznad plamena ( ponovo , sacekajte da se ohladi ), zatim njenim vrhom nezno podignite i drzite deo koze koji prekriva deo trna . Zatim ga pincetom izvadite .Sve ovo je mnogo lakse ako imate nekoga da vam pomogne .

Proverite da li ste uklonili ceo trn . Ako jeste , operite mesto gde je bio zariven sapunom i vodom , osusite ga tapkanjem i prekrijte flasterom . Ako neki deo trna ostane usadjen u kozu , ponovite proceduru .

Ubod na trn od ruze uopste nije bezazlen. EVO STA TREBA DA URADITE Izvor YT kanal Kruna Vd

Recepti koji nude olaksanje

U stara vremena kuvar kome bi se zabo trn u kozu koristio je kuhinjski lek – slaninu – da bi ga izvadio .ovaj lek jos uvek deluje . Omeksavanje koze oko trna slaninom ili bilo kojom drugom mascu ili uljem pomaze da trn isklizne napolje .

Stavite lopticu izgnjecene banane ili omeksalog cvrstog sapuna na trn , prekrijte ga flasterom i ostavite tako preko noci . To moze bezbolno izvuci trn napolje . Mozete isprobati isti trik sa kafenom kasikom sode bikarbone kojoj je dodata dovoljna kolicina vode da se napravi pasta .

Uzroci uboda trnom

Najcesci uzrok uboda trna je kontakt sa bodljikavom biljkom. To se moze dogoditi tokom setnje sumom, vrtlarenja ili bilo koje druge aktivnosti na otvorenom. Trnovi se mogu zabiti u kozu i kroz odecu.

Trnovi su obicno mali i ostri, sto ih cini lako zabodenim u kozu. Neki trnovi su toliko mali da ih je tesko videti, pa ih je lako propustiti.

Trnovi mogu doci iz raznih biljaka, ukljucujuci kaktuse, ruze, sipak, bodljikavo grozdje i bodljikave orhideje. Neke biljke, poput kaktusa, imaju trnje koje je dizajnirano da se zalepi za kozu i ne moze se lako ukloniti.

U nekim slucajevima, ubod trna moze dovesti do infekcije. To se dogadja kada bakterije udju u ranu. Simptomi infekcije ukljucuju crvenilo, otok, bol i gnoj. Ako imate bilo kakve od ovih simptoma, obratite se lekaru.

Da biste izbegli ubod trna, budite oprezni kada ste u blizini bodljikavih biljaka. Nosite zastitnu odecu, kao sto su duge rukave i pantalone, i koristite rukavice kada radite sa bodljikavim biljkama.

Simptomi ubod trnom

Evo simptoma uboda trna:

  • Bol je najcesci simptom uboda trna. Bol moze biti blaga ili jaka, u zavisnosti od velicine i polozaja trna.
  • Otok se moze pojaviti oko rane. Otok moze biti blag ili tezak, i obicno se smanjuje tokom nekoliko dana.
  • Crvenilo se takodje moze pojaviti oko rane. Crvenilo je normalna reakcija na upalu.
  • Iritacija i svrbez mogu se javiti oko rane. Ovi simptomi mogu biti izazvani iritantnim materijama koje se nalaze na trnu.

U nekim slucajevima, ubod trna moze dovesti do infekcije. Simptomi infekcije ukljucuju:

  • Povisenje telesne temperature
  • Gnoj iz rane
  • Bol koja se pogorsava

Ako imate bilo kakve od ovih simptoma, obratite se lekaru.

Evo nekoliko saveta za lecenje uboda trna:

  • Izvadite trn sto je pre moguce. To mozete uciniti pincetom ili iglom. Ako ne mozete da uklonite trn, potrazite pomoc lekara.
  • Operite ranu vodom i sapunom.
  • Nanesite hladan oblog na ranu kako biste ublazili bol i otok.
Share this: