Gorusica prirodno lecenje

Gorusica je izuzetno neprijatna i nije uvek jasno sta je izaziva . Neki ljudi kazu “ nemoj da jedes tako mnogo “ ili “ nemoj da jedes tako brzo “ . Ostali vole da okrive zacinjenu hranu , kao sto je ljut indijski paprikas ili cajun zacin ; drugi navode grejpfrut , pomorandzu i ostalo kiselo voce . Prva linija odbrane neka bude poseta vasem apotekaru da bi ste nabavili antacide koji se kupuju ili suzbijace kiseline , kao sto su ranitidin , omeprazol ili cimetidin . Ali dugorocan cilj je tacno odrediti – i izbegavati – pokretace vase gorusice.

Dozirajte plamen

Cim osetite plamicak koji nagovestava gorusicu , popijte veliku casu vode . Ona ce sprati kiselinu niz jednjak nazad u vas zeludac .

Da bi ste napravili caj koji ublazava gorusicu , dodajte jednu kafenu kasiku sveze izrendanog korena djumbira solji kljucale vode , pustite da se natapa 10 minuta , i popijte . Dugo koriscen za savladavanje mucnine izazvane kretanjem , djumbir takodje pomaze i da se opuste misici koji oblazu zidove jednjaka , tako da se zeludacna kiselina ne potiskuje navise.

Sudeci prema herbalistima , caj napravljen od semena anisa , kima ili divlje mirodjije takodje moze ublaziti gorusicu . Dodajte dve kafene kasike bilo kog od njih u solju kljucale vode , pustite da se natapa 10 minuta , procedite i popijte .

Oni koji se bave ayurveda medicinom , tradicionalnom medicinom Indije , prepisuju cajeve napravljene od izdrobljenog cimeta ili kardamoma za hladjenje vreline gorusice . Dodajte kafenu kasiku jedne od ove dve lekovite biljke – izdrobljene ili sprasene – solji kljucale vode , pustite da se natopi , procedite i popijte.

Ogrnite zastitni omotac

Koren belog sleza je jedan od najstarijih poznatih lekova za gorusicu . Ova biljka proizvodi gnjecavu , skrobastu supstancu zvana biljna sluz , koja oblaze i stiti sluzokozu vaseg jednjaka – a to moze biti bas ono sto vam je potrebno kada se osecate kao da vam jednjak gori . Umesajte jednu kafenu kasiku sprasenog korena belog sleza u solju vode i polako ispijajte . Pijte 3 ili 4 solje na dan .

Preporucujemo da procitate

Da li pijete caj

Gajenje lekovitih biljaka

Koja su to uobicajna oboljenja?

Da li pozvati lekara?

Povremena gorusica nije ozbiljna . Gorusica koja se ponavlja mogla bi biti znak gastroezofagealnog refluksa , koji moze doprineti nastanku oboljenja kao sto su cirevi i hronican kasalj . Posetite svog lekara ako imate gorusicu 3 ili 4 puta nedeljno , neprikidno nedeljama , ako vam se javi zvizdanje u grudima ili ako promuknete , imate otezano gutanje ili naglo gubite telesnu tezinu .

To bi mogli biti znaci raka , posebno ako imate preko 40 godina . Simptomi teske gorusice mogu biti pogresno shvaceni kao infrakt . Ako se pojave posle obroka i smiruju se vodom ili antacidima , to je verovatno gorusica . Ali ako imate osecaj nadutosti , teskobe ili tupog pritiska ili bola u sredini grudi , nedostatak daha ili vrtoglavicu i hladan znoj , pozovite 194 za hitnu medicinsku pomoc.

Od bresta mozete napraviti slican umirujuci napitak . Dodajte jednu kafenu kasiku sprasene kore bresta u jednu solju vruce vode i popijte nekoliko solja tokom dana .

Oblik slatkog korena pod nazivom DGL ( diglicirizovani slatki koren) takodje obezbedjuje umirujucu biljnu sluz . I ako je dostupan u obliku kapsula , najbolje deluje kada se kombinuje sa pljuvackom , stoga je najefikasniji kada se uzima u vidu biskvita koji se zvacu . Mozda ce biti potrebno da ih narucite u prodavnici zdrave hrane . Jedite 2 do 4 DGL biskvita 3 puta na dan , 30 minuta pre obroka .

Ako nemozete nabaviti biskvite , onda kupite DGL kapsule , ( do 1 g na dan je u redu ) . Neke marke kapsula sadrze 250 mg sa preporucenom dozom od 2 do 4 kapsule dnevno .

Neutralisite je

za krvni pritisak

Pljuvacka pomaze da se neutralise zeludacna kiselina . Stoga zvacite parce gume za zvakanje bez secera , sisite tvrde bombone , ili mastajte o socnim odrescima ili buterastom mladom paradajzu – bilo sta sto je potrebno da bi ste stvarali i gutali dodatnu pljuvacku .

Soda bikarbona ima bazni karakter , stoga neutralise zeludacnu kiselinu. Umesajte 1/2 kafene kasike sode bikarbone i nekoliko kapi soka od limuna u pola solje tople vode . Nemojte piti samo rastvorenu sodu bikarbonu : potreban vam je sok od limuna da bi se rasteralo malo gasa koji soda bikarbona stvara u zelucu kada dodje u kontakt sa zeludacnom kiselinom.

Sokovi od povrca , kao sto su sargarepa , krastavci , rotkvice ili repa , pomazu zahvaljujuci svom baznom karakteru da se obuzda kiselina u zelucu. Slobodno dodajte prstohvat soli i bibera zbog ukusa . Ako vam sokovi od povrca ne prijaju ili vam nisu po ukusu , samo pojedite neko sveze povrce .

Namirnice koje treba izbegavati

U koliko ste skloni gorusici , najbolje je izbegavati odredjene namirnice . Sledece namirnice su te cije unosenje treba ograniciti ili obustaviti .

Pivo , vino i ostala alkoholna pica . Ona teze da opuste donji sfinkter jednjaka , bitan ventil izmedju vaseg zeluca i donjeg dela jednjaka .

Mleko. Ono deluje umirujuce dok ga gutate , ali masti , proteini i kalcijum koje ono sadrzi mogu stimulisati zeludac da luci kiselinu .

Kafa , caj i Kola . Pica koja sadrze kofein takodje opustaju donji sfinkter jednjaka , pa mogu da iritiraju upaljeni jednjak .

Cokolada . Ona je puna dva izazivaca gorusice – masti i kofeina.

Mehurici . Ugljen – dioksid u gaziranim picima moze da vam na duze vreme naduje zeludac , sto ima isti efekat na donji deo jednjaka kao i prejedanje.

Przene i masne namirnice . One imaju obicaj da se dugo zadrzavaju u zelucu , gde mogu da izazovu prekomernu proizvodnju kiseline .

Agrumi i sokovi . Oni poseduju kiselost , mada u manjoj meri nego sto je vas zeludac proizvodi , pa mozda nece izazvati problem .

Nana i Metvica. One , kao i paradajz opustaju donji sfinkter jednjaka.

Moc prevencije

Bez obzira koliko se lose osecate , ostanite u uspravnom polozaju . Ako stojite , gravitacija pomaze da se kiselina zadrzi u vasem zelucu .Izbegavajte da se savijate posle obroka i svakako nemojte leci .

Ako vas muci gorusica tokom noci , jedite najmanje dva do tri sata pre nego sto idete na spavanje . Dodatno vreme ce dati mogucnost nivou kiseline da opadne pre nego sto legnete .

Takodje mozete podici uzglavlje svog kreveta , 10 do 15 cm velikim drvenim blokovima ili starim telefonskim imenicima . Kad spavate iskoseni pod uglom , gravitacija pomaze da se kiselina zadrzi u zelucu .

Pokusajte da spavate na levom boku . Kada lezite na levoj strani , stomak visi na dole i tecnost se sakuplja duz velike krivine , dalje od donjeg sfinktera jednjaka. Skupljena tecnost tako ostaje dalje od jednjaka .

Uzimajte manje a cesce obroke da bi ste sveli na minimum proizvodnju zeludacne kiseline . Izbegavajte da jedete suvise hrane odjednom ; tako se moze silom otvoriti donji sfinter jednjaka , debeli misicni prsten koji odvaja zeludac od jednjaka i zadrzava zeludacnu kiselinu tamo gde joj je mesto .

Ukoliko to jos niste uradili , ostavite cigarete . Istrazivanje pokazuje da pusenje opusta donji sfinkter jednjaka . Pasivno udisanje dima je skoro podjenako lose , pa se zato klonite i zadimljenih restorana .