grcevi u misicima

grcevi u misicima

Grcevi u misicima prirodno lecenje.Ponekad imate grceve za vreme vezbanja . Ali to moze takodje da se desi i kada neki deo vaseg tela ostane satima fiksiran u jednom polozaju , recimo , drzeci penkalo ili cetku za farbanje .
Share this:

Grcevi u misicima prirodno lecenje 2020

Grcevi u misicima prirodno lecenje.Ponekad imate grceve za vreme vezbanja . Ali to moze takodje da se desi i kada neki deo vaseg tela ostane satima fiksiran u jednom polozaju , recimo , drzeci penkalo ili cetku za farbanje .

U bilo kom od tih slucajeva grcevi su uzrokovani preteranom upotrebom misica , dehidracijom , stresom ili umorom .Ali ako vase podkolenice bolno grce kada pokusavate da zaspite , ili se neki misic cesto zgrci bez nekog odrdjenog razloga , osnovni uzrok je pogresan hemijski signal iz nervnog sistema koji ” kazuje” misicu da se kontrahuje.

Cesto je ovaj problem vezan za poremecaj ravnoteze kalijuma i natrijuma.

Nesto tako jednostavno kao sto su toplota ili masaza moze brzo da se pobrine za grceve u misicima . Kada se ta agonija zavrsi , vazno je povesti borbu protiv grceva . Vas organizam verovatno zudi za kalijumom , magnezijumom ili kalcijumom – tri menirala koja pomazu da se regulise aktivnost vasih nerava i misica .

(Imate dovoljno kalijuma ako jedete voce i povrce , ali vam ono moze nedostajati ako ste na dijeti bogatoj proteinima ). Takodje ce biti potrebno da pijete dosta vode i da redovno vezbate.

Zagrejte se

Grcevi u misicima prirodno lecenje
Grcevi u misicima

Stavite elektricno jastuce koje se zagreva ili vruc peskir na misic koji se lose ponasa da bi ste opustili grc i povecali dotok krvi do ugrozenog tkiva .Podesite jastuce na nizak stepen rada , drzite ga 20 minuta , a zatim napravite pauzu najmanje 20 minuta pre ponovnog stavljanja.

Tusirajte se dugo toplom vodom ili se potopite u kadu . Za postizanje dodatnog olaksanja dodajte u nju pola solje gorke soli . Magnezijum iz gorke soli potpomaze opustanje misica .

Istisnite bol

Nadjite centralnu tacku grca . Pritisnite tu tacku palcem , bazom sake ili blago stisnutom pesnicom . Zadrzite pritisak 10 sekundi , popustite ga na 10 sekundi , a zatim ponovo pritisnite.

Verovatno ce te osetiti izvesnu neprijatnost , ali ne veoma jak bol . Posle nekoliko ponavljanja bol bi trebalo da pocne popustati .

Utrljajte unutra

Melem za psorijazu

Pomesajte jedan deo ulja od gaulterije ( Gaultheria procumbbens) , dostupnog u apotekama ili kod snabdevaca esencijalnim uljima , sa 4 dela biljnog ulja i umasirajte to u mesto sa grcem . Gaulterija sadrzi metil-salicilat ( srodan aspirinu ) , koji ublazava bol i stimulise protok krvi .

Mozete upotrebiti ovu mesavinu nekoliko puta na dan , ali ne uporedo sa koriscenjem jastuceta koje zagreva , jer bi ste mogli da opecete kozu . ( UPOZORENJE: Upamtite da je gaulterija visoko toksicna ako se proguta).

Otklonite nocne grceve u nogama

Pre odlaska u krevet popijte casu tonika ( tonic water( koji sadrzi kinin ,popularan lek za grceve u nogama . Istrazivanja potvrdjuju korist od upotrebe kinina za nocne grceve u nogama , ali nemojte uzimati tablete kinina ; one mogu imati ozbiljne pratece efekte , kao sto su zujanje u usima i poremecaji vida .

Da bi ste sprecili nocne grceve u potkolenicama , probajte da nespavate sa noznim prstima jako ispruzenim . I nemojte previse cvrsto umotati pokrivac – tada se obicno nozni prsti saviju na dole , izazivajuci grceve .

Uzimajte 250 mg vitamina E na dan da bi ste sprecili nocne grceve u nogama . Istrazivanja pokazuju da uzimanje vitamina E poboljsava protok krvi kroz arterije.

Brinite o svojim mineralima

Nizak nivo minerala poznatih kao elekroliti koji ukljucuju kalijum i magnezijum , moze doprineti grcevima . Verovatno vam nije potrebno jos natrijuma ( so ) u ishrani , ali mozda su vam potrebne vece kolicine ostalih elektrolita.

Dobri izvori magnezijuma medju namirnicama su integralni hleb i ceralije , kostunjavo voce i pasulj . Kalijum mozete dobiti iz vecine voca i povrca , posebno banana ,, pomorandzi i dinja kantalupa . Mlecni proizvodi snabdevaju organizam kalcijumom .

Ako promenite svoju ishranu i jos uvek imate grceve , uzimajte 500 mg kalcijuma i 500 mg magnezijuma dva puta na dan , sto cini ukupan dnevni unos od po 1.000 mg i jednog i drugog suplementa .

Neke osobe koje imaju grceve u nogama zbog nedostatka magnezijuma osete brzo olaksanje kada uzimaju suplemente . Nemojte uzimati magnezijum bez kalcijuma ; ova dva minerala deluju u paru.

Ako uzimate duiretike za regulisanje visokog krvnog pritiska , moguce je da vase povecano uriniranje krade vas kalijum . Rezultat je stanje zvano hipokalemija , koje moze izazvati umor , misicnu slabost i grceve . Pitajte svog lekara da li mozete da predjete na uzimanje leka za krvni pritisak koji nema dijuretsko dejstvo .

Da li pozvati lekara

Grcevi u misicima su obicno privremeni i ne uzrokuju njihovo trajno ostecenje . Ali kontaktirajte svog lekara ako grc ili spazam traju duze od jednog dana , ili nastavlja da vam smeta uprkos primeni ovih kucnih lekova. Lekara odmah pozovite ako se spazam javi u donjem delu ledja ili vrata , pracen bolom koji se siri niz vasu nogu ili ruku . Konacno , ako se stomacni grcevi jave u donjem desnom delu vaseg stomaka , to moze signalizirati zapaljenje slepog creva (apendicitis).

Popijte svoje punjenje

Grcevi su cesto uzrokovani dehidracijom pa , stoga, ukoliko cesto imate grceve , pijte vise vode.
Ako ste skloni grcevima dok vezbate ,, pijte najmanje dve case vode dva sata pre svakog treninga . Zatim prestanite i pijte 150 – 250 ml svakih 10 do 20 minuta za vreme vezbanja . Ako se mnogo znojite , razmislite o nekom sportskom picu , kao sto je Lucozade Sport , koji nadoknadjuje natrijum i ostale elektrolite.

Pratite nas i na drustvenim mrezama:

Facebook

Twitter

Share this: