Gajenje i lekovitost kantarion 2021

 • This topic is empty.
Гледање 0 нити одговора
 • Аутор
  Чланци
  • #11888 Reply
   prirodno
   Главни мајстор

   Gajenje i lekovitost kantarion, gospina trava 2021

   Gajenje i lekovitost kantarion, gospina trava ( Hypericum perforatum)

    Gajenje

   Kantarion u narodu poznata kao gospina trava  je umerenih zahteva , bolje uspeva na mestima sa puno svetlosti i toplote .

   U fazi mirovanja podnosi temperature ispod nule . Zahteva osuncana , srednje laka , plodna i krecna zemljista sa dovoljno vlage .

   Gaji se kao dugogodisnja kultura van plodoreda . Vraca se na isto mesto nakon dve do tri godine . Razmozava se direktnom setvom u aprilu ili sadnjom rasada .

   Nega obuhvata kultiviranje , okopavanje sa plevljenjem , prehranjivanje , zastitu i navodnjavanje po potrebi . Zastita se obavlja samo kod vecih napada bolesti . Berba se obavlja do pocetka septembra.

   [caption id="attachment_11889" align="aligncenter" width="275"]gajenje i lekovitost kantarion Kantarion ili gospina trava lekovita bilka[/caption]

   Susi se na 40 do 50 C , u susarama ili prirodnim susenjem . Sirovina lako upija vlagu pa se cuva u papirnim vrecama , na suvom i tamnom mestu .

   Kantarion opis biljke

   Visegodisnja zeljasta biljka visine do 45 cm . Stablo zeljasto , pa odrvenelo sa uzduznim prugama . Koren zilicast do razgranat .

   Listovi do 30 cm dugi , jajasti do linearni , po obodu savijeni , sa prozracnim tackama ( perforatum ) . Cvetovi zuti , u stitasnoj cvati . Krunicni listici sa crnim tackama i crticama po obodu .

   Staniste

   Raste na susnim brezuljcima , pasnjacima , livadama , napustenim njivama , sikarama i proredjenim sumama , od brdskog do planinskog regiona .

   Vreme cvetanja

   Od juna do septembra

   Deo biljke

   Gornji delovi stabla bez grubih odrvenelih delova ( hypereci herba).

   Primena

   Koristi se kod grceva u zelucu , sluzavosti pluca , zgrusavanja krvi , bubreznih bolesti , bolesti jetre , zuci i slezine , mokracne besike , astme i hronicnog kaslja , povisene kiseline u zelucu , podagre , isijasa , reumatizma , tuberkoloze , neredovne i obilne menstruacije , hemoroida , belog pranja i opekotina.

   [embed]https://www.youtube.com/watch?v=LVhHnwFtREw[/embed]

   Zahvaljujuci kojim sastojcima kantarion ispoljava antidepresivno dejstvo?

   Dosad je identifkovano najmanje 10 jedinjenja iz kantariona koja pomazu kod depresije – floroglucinolski derivat hiperforin, naftodiantroni hipericin i pseudohipericin, heterozidi kvercetina, biflavoni. Osim ovih, postoje i sastojci koji nemaju direktno antidepresivno dejstvo ali potenciraju dejstvo hipericina povecavajuci njegovu rastvorljivost u vodi i bioraspolozivost – to su procijanidini i flavonoidi (npr. rutin). U biljci takodje ima i vitamina C, smole, procijanidina, holina, α – pinena.

   Kojim mehanizmom se postize antidepresivni ucinak?

   • Glavni mehanizam antidepresivnog dejstva jeste povecanje nivoa serotonina (hormona srece), dopamina i noradrenalina u sinaptickim prostorima, i za njega je najvise zasluzan hiperforin.
   • Dodatni antidepresivni mehanizmi ukljucuju nishodnu regulaciju kortikalnih β receptora i smanjenje aktivnosti osovine hipotalamus – hipofiza – nadbubrezna zlezda.

   Da li kantarion ima prednost u odnosu na sintetske lekove?

   Kod blagih do umerenih depresija kantarion ima dokazanu efikasnost, koja je cak uporediva i sa nekim sintetskim antidepresivima (koji nisu biljnog porekla), dok sa druge strane kantarion ispoljava mnogo manje nezeljenih efekata!

   Kada treba ocekivati prve pozitivne efekte zbog primene kantariona?

   Antidepresivno dejstvo ne treba ocekivati odmah nakon primene kantariona vec kroz nekoliko nedelja, a ukoliko se simptomi depresije ne poboljsaju posle 4 nedelje, treba se konsultovati sa lekarom. Nema dokaza o efikasnosti kantariona kod teskih oblika depresije zbog nedovoljno izvrsenih istrazivanja, te je imperativ u tom slucaju i ne koristiti ga.

   Da li primena kantariona ima neke nezeljene efekte?

   Nezeljena dejstva kantariona su uglavnom blaga i retka, i podrazumevaju umor, glavobolju, gastrointestinalne tegobe, suvocu usta, konfuziju, koznu alergiju, smanjenje resorpcije gvozdja.

   Medjutim, fotosenzibilizacija je nezeljeno dejstvo kantariona na koje se mora posebno obratiti paznja. Fotosenzibilizacija tj. hipericizam podrazumeva neuobicajeno burnu reakciju koze na sunčevo i drugo UV zracenje, tokom koje moze doci do svraba, otoka, opekotina, plikova i potencijalno trajnih pigmentacija koze.

   Ovo nezeljeno dejstvo izazvano naftodiantronima prisutnim u kantarionu se dogadja tek pri unosu 10 do 20 puta vecih doza od terapijskih. Zato u slucaju predoziranja kozu treba zastititi od suncevog i drugog UV zracenja tokom 1-2 nedelje nakon upotrebe preparata na bazi kantariona, tj. preporucuje se izbegavanje boravka na otvorenom prostoru, pokrivanje koze odećom i upotreba krema sa visokim SPF faktorom za zastitu od suncevog zracenja.

   Upotreba terapijskih doza ne izaziva u uobicajenim uslovima fotosenzibilizaciju, ali se i tada preporucuje izbegavanje izlaganja intenzivnom UV-zracenju, kao sto su suncanje ili solarijum. Dodatno, apsolutna kontraindikacija za upotrebu kantariona jeste preosetljivost koze na suncevu svetlost.

   Sa kojim lekovima se kantarion ne sme istovremeno koristiti?

   U nasem narodu uvrezeno je misljenje da je sve sto je biljnog porekla istovremeno i bezbedno i neskodljivo. Kantarion je dobar primer biljke koja dokazuje suprotno. Ovo je biljka koja ukoliko se primeni oralno, moze stupiti u interakciju sa jako velikim brojem lekova.

   Za ove interakcije zasluzan je hiperforin koji stimulise P-glikoprotein i/ili jetrene izoenzime (CYP3A4, CYP2C9, CYP2C19) koji metabolisu veliki broj lekova, sto posledicno dovodi do povecanog metabolizma lekova i snizenja njihovih koncentracija u krvi. U prevodu, to znaci da drugi lekovi primenjeni istovremeno sa kantarionom imaju krace dejstvo i manju efikasnost jer se brze izlucuju iz organizma, sto potencijalno moze biti zivotno ugrozavajuce u slucaju koriscenja tih lekova u terapiji teskih bolesti.

   Ukoliko se kantarion pak primenjuje istovremeno sa oralnom kontracepcijom, potrebna je dodatna zastita u prevenciji neczeljene trudnoce (npr. upotreba kondoma).

   Koliko je kantarion problematicna biljka u ovom smislu govori i cinjenjica da je Francuska usled zabrinutosti zbog mnogobrojnih interakcija kantariona sa lekovima, potpuno zabranila prodaju ovih preparata, dok su Irska i Nemacka zabranile prodaju preparata na bazi kantariona bez recepta.

   U Srbiji se preparati sa kantarionom pak mogu naci u slobodnoj prodaji. Najcesci (ali ne i svi!) lekovi koje ne bi trebalo trebalo kombinovati sa kantarionom dati su u tabeli. Kantarion nikako ne treba uzimati ukoliko vec koristite imunosupresivne ili antivirusne lekove, pojedine antikoagulanse (varfarin), citostatike.

   Ukoliko niste sigurni da li vi primenjujete neke od ovih lekova (postoji mogucnost da lek nema isti naziv kao u tabeli) posavetujte se sa nekim zdravstvenim strucnjakom pre nabavke preparata sa kantarionom.

   Interakcije sa velikim brojem lekova jesu ono sto u praksi ogranicava upotrebu biljnih preparata na bazi kantariona. Zato, ukoliko primenjujete bilo koje lekove, nemojte se odluciti za kantarion bez prethodne konsultacije sa lekarom ili farmaceutom.

   Da li se kantarion sme koristiti ukoliko ste na terapiji antidepresivima?

   Osim sto kantarion moze lekovima da smanji dejstvo, postoje jos dve grupe lekova koje ne bi trebalo kombinovati sa njim.

   Prva grupa su antidepresivi – lekovi koji uglavnom kao i kantarion dovode do povecanja nivoa serotonina u organizmu. Istovremena upotreba antidepresiva sa kantarionom moze dovesti do serotoninskog sindroma koji podrazumeva drhtanje, konfuziju, preznojavanje, dijareju, ubrzanje srcanog rada, a u tezim slucajevima i visoku temperaturu, artimije i nesvesticu. Buduci da posledice ove kombinacije mogu biti zivotno ugrozavajuce, preporuka je uvek je izbegavati.

   Da li se kantarion sme koristiti zajedno sa antibioticima?

   Druga grupa lekova koju takodje ne treba kombinovati sa kantarionom su lekovi koji, kao i kantarion, izazivaju nezeljeno dejstvo fotosenzibilizacije – to su aminolevulinska kiselina, ciprofloksacin, ofloksacin, levofloksacin, trimetoprim/sulfametoksazol, tetraciklin…

   Da li je bezbedan za trudnice, dojilje i decu?

   Na kraju, treba reci da se kantarion ne preporucuje trudnicama, dojiljama i osobama mladjim od 18 godina. Takodje, desetak dana pre hirurske intervencije trebalo bi prestati sa uzimanjem kantariona usled njegovih mogucih interakcija sa anesteticima.

   Lekovi cije se dejstvo smanjuje tokom istovremene upotrebe kantariona
   Antiepileptici
   Antimikotici: ketokonazol, itrakonazol
   Citostatici: etopozid, paklitaksel, imatinib, irinotekan, vinblastin…
   Benzodiazepini
   Ciklosporin
   Digoksin
   Eritromicin
   Feksofenadin
   Lekovi u terapiji HIV-a: nevirapin, efavirenz, ritonavir
   Metadon
   Oralni kontraceptivi sa estrogenom
   Ranitidin
   Statini
   Teofilin
   Varfarin
   Verapamil

   Pratite nas i na drustvenim mrezama :

   Facebook

   Twitter

    

    

Гледање 0 нити одговора
Одговор на: Gajenje i lekovitost kantarion 2021
Ваши подаци: