Lekovita biljka petrovac

Lekovita biljka petrovac

Lekovita biljka petrovac.Stabljika je negranata, izrasta iz prizemnih listova koji obrazuju rozetu i dostize visinu do 1m
Share this:

Lekovita biljka Petrovac

Opis biljke :

Stabljika je negranata, izrasta iz prizemnih listova koji obrazuju rozetu i dostize visinu do 1m. Ostali listovi na stablu su naizmenicno perasti i po obodu grubo nazubljeni. Citava biljka je pokrivena dlacicama. Cvetovi su petodelni i sakupljeni na vrhu stabla u guste, klasolike grozdove zute boje. Biljka cveta od VI do IX meseca. Izvor wikipedia

Lekovita biljka petrovac
Lekovita biljka petrovac

Tinktura od petrovca

Tinktura od petrovca (Hypericum perforatum) je preparat koji se pravi koristeći ovu lekovitu biljku kako bi se iskoristile njene potencijalne terapeutske prednosti, posebno u tretmanima za depresiju, anksioznost i druge mentalne ili fizicke probleme. Evo kako mozete napraviti tinkturu od petrovca kod kuce:

Sastojci:

 • Suseni ili svezi cvetovi i listovi petrovca
 • Alkohol (obicno votka ili medicinski alkohol)
 • Steklena tegla sa cvrstim poklopcem

Uputstva za pripremu tinkture od petrovca:

 1. Priprema biljke: Ako koristite sveze cvetove i listove petrovca, operite ih i osusite. Ako koristite susene delove, osigurajte da su dobro osuseni.
 2. Napunite teglu: Napunite staklenu teglu susenim ili svezim delovima petrovca. Zapamtite da biljka ne sme da prelazi vise od dve trecine zapremine tegle kako bi alkohol mogao da ih pokrije potpuno.
 3. Dodajte alkohol: Prelijte biljke alkoholom tako da ih potpuno prekrije. Koristite 40-70% alkohola. Najcesce se koristi votka zbog svoje neutralnosti.
 4. Zatvorite teglu: Cvrsto zatvorite teglu i dobro je promuckajte kako biste dobro izmesali sadrzaj.
 5. Maceracija: Teglu sa sadrzajem drzite na sobnoj temperaturi, daleko od direktnog svetla, i povremeno je muckajte tokom 2-4 nedelje. Vreme maceracije moze varirati, a cilj je ekstrahovati aktivne komponente petrovca u alkohol.
 6. Filtriranje i skladistenje: Nakon zavrsene maceracije, procedite tinkturu kroz filter kako biste uklonili cvrste delove biljke. Skladistite tinkturu u tamnoj staklenoj boci na hladnom i tamnom mestu.

Doziranje: Doziranje tinkture od petrovca varira, ali se obicno uzima nekoliko kapi (10-20) razblazenih u casi vode, tri puta dnevno. Pre nego sto pocnete uzimati tinkturu od petrovca, konsultujte se sa strucnjakom za biljnu medicinu ili lekarom kako biste utvrdili odgovarajucu dozu za vase potrebe i osigurali da nema kontraindikacija sa drugim lekovima koje mozda uzimate.

Caj od biljke petrovac

Caj od biljke petrovac

U obliku caja deluje protiv raznih tegoba u organima za varenje. Sastojak je raznih biljnih mesavina koje se daju kao pomocna sredstva za pojacano lucenje zuci, protiv kamena u zucnoj kesici, kod bolova od zuci i jetre, zatim kod proliva i dr.

Povoljno utice i na ublazavanje smetnji u mokracnim putevima i kod zapaljenja besike. Preporucuju ga i kao dodatak biljnim mesavinama za kupke za noge, za topla kupanja kod bolova u zglobovima i za kupke koje osvezavaju i otklanjaju zamor organizma. Spolja se caj od petrovca upotrebljava i kod bolesti usta i grla, kao oblog za sporo zarascujuće rane, za lecenje belog pranja i koznih bolesti.

Petrovac je sastojak caja za pojacano lucenje zuci. „U lekarstvu je upotrebljavan kako cvet, tako i lisce i koren, i to kao sredstvo sto tera na mokracu: protiv vodene bolesti, protiv otoka trbusnih organa i kao sredstvo za krepljenje organa za varenje“.

Ova biljka koristi se i za farmaceutska industrijska sirovina, za ekstrakciju lekovitih sastojaka ili za proizvodnju lekova, kod nas i u svetu. Njeni mladi, socni i mekani nadzemni organi se mogu koristiti i kao zeleno povrce (Saric, 1989).

Recept za caj od petrovca

Poznati domaci lek za zuticu jeste caj od petrovca: 3g iseckanog suvog lisca popari se sa 2dl  vrele vode i ostavi u pokrivenom sudu 15 minuta. Na dan popijemo 3 solje vruceg caja u gutljajima (Maksimovic, 2006). izvor : e mrsavljenje .

Petrovac cudesna biljka sta sve leci Izvor yt kanal o svemu i svacemu

Nuspojave i kontraindikacije ulja petrovca za kozu

Ulje petrovca (Hypericum perforatum) moze se koristiti za tretiranje manjih rana, opekotina i povreda na kozi, ali vazno je biti svestan potencijalnih nuspojava i kontraindikacija. Evo nekoliko kljucnih tacaka koje treba uzeti u obzir:

Nuspojave:

 1. Fototoksicnost: Jedna od najvaznijih nuspojava ulja petrovca je njegova fototoksicnost. To znaci da koza postaje osetljivija na suncevu svetlost kada se koristi ulje petrovca. Kao rezultat toga, izlozenost suncevim zracima moze izazvati opekotine i iritaciju koze. Preporucuje se izbegavanje izlaganja direktnom suncevom svetlu tokom upotrebe ulja petrovca i nekoliko nedelja nakon prestanka upotrebe.
 2. Irritacija koze: Kod nekih ljudi, ulje petrovca moze izazvati iritaciju ili alergijske reakcije na kozi. Pre nego sto ga koristite na vecoj povrsini koze, preporucuje se testiranje malog dela koze kako biste proverili da li postoji reakcija.

Kontraindikacije:

 1. Trudnoca i dojenje: Ulje petrovca se obicno ne preporucuje za trudnice i dojilje zbog potencijalnih rizika po zdravlje fetusa i novorodjenceta.
 2. Interakcija sa lekovima: Ulje petrovca može interagovati sa određenim lekovima, uključujući antidepresive i oralne kontraceptive. Pre upotrebe ulja petrovca, vazno je da se konsultujete sa lekarom ako uzimate bilo kakve lekove kako biste izbegli moguce interakcije.
 3. Kozne bolesti: Osobe koje pate od odredjenih koznih bolesti, kao sto su ekcem ili psorijaza, trebalo bi da se konsultuju sa lekarom pre nego sto koriste ulje petrovca, jer moze pogorsati ova stanja.

Pre upotrebe ulja petrovca ili bilo kog drugog prirodnog proizvoda na kozi, uvek je najbolje da se konsultujete sa dermatologom ili lekarom kako biste bili sigurni da je to bezbedno za vasu konkretnu situaciju i tip koze.

Petrovac u narodnoj medicini: Tradicionalna upotreba i moderna nauka

petrovac caj
petrovac caj

  Petrovac u Tradicionalnoj Medicini:

  • Ispitivanje istorijskih tragova petrovca u tradicionalnim sistemima lecenja, ukljucujuci njegovu upotrebu kod razlicitih kultura i naroda sirom sveta.
  • Opis razlicitih tradicionalnih pripravaka koji sadrze petrovac i za koje svrhe su korisceni.

  Lekovita Svojstva Petrovca:

  • Detaljno istrazivanje aktivnih jedinjenja u petrovcu koja su odgovorna za njegove lekovite efekte, ukljucujuci hipericin i hipericinoidi.
  • Pregled potencijalnih koristi petrovca u tretmanima za depresiju, anksioznost, opekotine i druge zdravstvene probleme.

  Savremena Naucna Istrazivanja:

  • Prikaz najnovijih naucnih studija i istrazivanja koja se bave efikasnoscu i bezbednoscu petrovca.
  • Ispitivanje kako su naucna saznanja potvrdila ili osporila tradicionalnu upotrebu petrovca.

  Nuspojave i Kontraindikacije:

  • Razmatranje potencijalnih nuspojava i kontraindikacija koje su povezane sa upotrebom petrovca, posebno kada se koristi bez nadzora.

  Saveti za Upotrebu:

  • Prakticni saveti o tome kako koristiti petrovac u okviru savremene fitoterapije ili tradicionalnih tretmana.
  • Saveti o doziranju i mogucim interakcijama sa drugim lekovima ili suplementima.

  Fitoterapija za dusevno zdravlje: Petrovac kao alternativa lekovima

  Fitoterapija za dusevno zdravlje postaje sve vaznija tema u savremenoj medicini. U tom kontekstu, petrovac (Hypericum perforatum) se istice kao biljka koja nudi alternativu farmaceutskim lekovima.

  Petrovac je poznat po svojim potencijalno antidepresivnim i anksiolitickim svojstvima. Aktivni sastojci u petrovcu, kao sto su hipericin i hipericinoidi, uticu na neurotransmitere u mozgu, kao sto su serotonin i dopamin, sto moze poboljsati raspolozenje i smanjiti anksioznost.

  Naucna istrazivanja su potvrdila efikasnost petrovca u tretiranju blagih do umerenih depresija i anksioznosti, sa manje nuspojava u poredjenju sa farmaceutskim lekovima. Takodje, fitoterapija moze biti privlacna opcija za one koji preferiraju prirodne tretmane.

  Medjutim, vazno je napomenuti da se terapija petrovcem ne sme zapocinjati bez konsultacije sa strucnjakom za zdravlje ili lekarom. Svako dusevno zdravstveno stanje je jedinstveno, i tretman treba prilagoditi individualnim potrebama. Petrovac takodje ima potencijalne kontraindikacije i interakcije sa drugim lekovima, stoga je savetovanje sa strucnjakom od sustinskog znacaja.

  U zakljucku, petrovac se istrazuje kao obecavajuca alternativa farmaceutskim lekovima za tretiranje dusevnih poremecaja, ali treba ga koristiti pazljivo i uz strucni nadzor kako bi se postiglo najbolje moguce zdravlje duse i tela.

  Petrovac Biljna medicina

  Petrovac (Hypericum perforatum), , je biljka sa bogatom istorijom u biljnoj medicini. Ova visegodisnja biljka ima karakteristicne cvetove sa zlatno-zutim laticama i crnim tackama na njima. Petrovac se tradicionalno koristi zbog svojih lekovitih svojstava i moze biti dragocen u biljnoj medicini.

  Petrovac je poznat po svojoj upotrebi u tretiranju depresije, anksioznosti i drugih dusevnih poremecaja. Aktivni sastojci u petrovcu, kao sto su hipericin i hipericinoidi, mogu uticati na neurotransmitere u mozgu, kao sto su serotonin i dopamin, poboljsavajuci raspolozenje i smanjujuci simptome depresije.

  Osim toga, petrovac se koristi za lecenje manjih povreda na kozi, kao sto su opekotine i ogrebotine. Ulje petrovca se moze nanositi na kozu kako bi se podstakao proces zarastanja i smanjila upala.

  Vazno je napomenuti da upotreba petrovca moze izazvati fototoksicnost, zbog cega je vazno izbegavati izlaganje suncu tokom tretmana. Takodje, konsultacija sa strucnjakom za biljnu medicinu ili lekarom pre upotrebe petrovca je preporucljiva, posebno ako se koristi u terapeutske svrhe ili ako postoje postojeci zdravstveni problemi.

  U zakljucku, petrovac je biljka sa dugom tradicijom u biljnoj medicini i moze imati koristi za dusevno zdravlje i kozu. Medjutim, treba ga koristiti sa paznjom i uz strucno vodjstvo kako bi se postigli najbolji rezultati.

  Caj od biljke petrovac za hronicni umor

  Cajna mesavina protiv hronicnog umora:

  Petrovac (Agrimonia eupatoria)        100g

  Maticnjak (Melissa officinalis)             100g

  Kopriva (Urtica dioica)                     100g

  Koren cicka (Arctium lappa)              50g

  Saltki koren (Gycyrrhiza glabra)          50g

  Ruzmarina (Rosmarinus officinalis)       50g

  Sve biljke pomesati pa 5 supenih kasika smese preliti litrom kljucale vode, promesati, poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Procediti i piti solju caja popite ujutro na prazan stomak, a ostatak u toku dana u manjim gutljaima.

  Caj piti tri nedelje, napraviti pauzu sedam dana, pa nastaviti jos mesec dana sa ovom cajnom mesavinom. Za vreme pauze pijte caj od zobi (Avena sativa). Saku neoljustene zobi operite pod mlazom, prelijte litrom hladne vode, zagevajte do kljucanja, pustite da vri dva-tri minuta, pa sklonite sa sporeta, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite, zasladite blago medom i pijucjate u toku dana.

  Cajna mesavina protiv promuklosti i upale grla:

  • Petrovac (Agrimonia eupatoria)            100g
  • Zalfija (Salvia officinalis)                       100g
  • Crni slez (Malva silvestris)                      50g

  Sve biljke pomesajte, pa tri pupene kasike smese prelijte sa pola litra kljucale vode, promesajte, poklopite i ostavite da stoji sat vremena. Procedite i koristite za ispiranje grla. Mozete i da popijete malo ovog caja.

  Cajna mesavina protiv trombocitopenije:

  • Petrovac (Agrimonia eupatoria)         100g
  • Hajducica (Achilea millefolium)           100g
  • Virak (Alchemila vulgaris)                  100g
  • Rusomaca (Capsela bursa-pastoris)     200g

  Sve biljke pomesati pa 5 supenih kasika smese preliti litrom kljucale vode, promesati, poklopiti i ostaviti da stoji sat vremena.  Procediti i piti u toku dana u malim gutljaima.

  Share this: