Potkozni cirevi

Potkozni cirevi

Potkozni cirevi , ponekad nazvan asceps ili furunkul , potkozni cir i sa nadimkom je i dalje potkozni cir .Visoko infektivne bakterije obicno stafilokoke deluju duz folikula dlake unutar vase koze.
Share this:

Potkozni cirevi

Potkozni cirevi , ponekad nazvan apsces ili furunkul , potkozni cir i sa nadimkom je i dalje potkozni cir .Visoko infektivne bakterije obicno stafilokoke deluju duz folikula dlake unutar vase koze.

Potkozni cir se puni gnojem , otice i , kako tecnost prodire navise , formira belu ili zutu ” glavicu ” . Potkozni cirevi se obicno javljaju onde gde se odeca tare o kozu ili gde su vlazni delovi tela u stalnom kontaktu : na vratu , ispod ruku , blizu zadnjice ili oko unutrasnjeg dela butina .

Potkozni cir se , obicno , sam od sebe otvori otprilike posle dve nedelje , i tako zapocinje proces izlecenja .

Cesto ovaj proces mozete bezbedno ubrzati ako uspete da potkozni cir dovedete do sazrevanja i pomognete gnoju da izadje.

Potkozni cirevi
Potkozni cirevi

Postoji samo jedno resenje sa potkoznim cirom : brzo ga se oslobodite . To mozete da uradite , ali ne istiskivanjem .

Koristite , umesto toga , kombinaciju toplote i vlage da bi ste ga doveli na povrsinu, posle cega slede bezopasne i sterilne metode koje izazivaju praznjenje i obezbedjuju ublazavanje bola.

Mozete , umesto toga , pokusati tretmane susenja da bi ste skupili krivca dok ga ne istrebite.

Dovedite toplotu do potkoznog cira

Vlaga i toplota ce pomoci da potkozni cir sazri . Medju raznim narodnim lekovima je i spisak namirnica iz bakalnice koje izgleda da deluju kada se zagreju – ukljucujuci i topao hleb , mleko , kupus , pa cak i smokve .

Ali i obican peskir takodje deluje . Potopite cist peskir za lice ili ruke u veoma toplu vodu – koliko mozete da podnesete a da se ne opecete . iscedite ga i nekoliko puta na dan ga po 30 minuta drzite na potkoznom ciru .

Caj od majcine dusice

Kada pripremate oblogu , umestoobicne vode mozete upotrebiti i topao caj od majcine dusice ili kamilice . Majcina dusica sadrzi antisepticku supstancu timol , koja moze pomoci da se spreci infekcija .
A caj od kamilice sadrzi jedinjenje kamazulen , koje ima antiinflamatorna svojstva.

Lekovita biljka neven

Takodje je korisna i obloga od hemeopatskih tinktura nevena i kantariona .
Stavite jednu kafenu kasiku obe tinkure u solju vruce vode pa time natopite jastuce gaze .
Stavljajte ovu oblogu nekoliko puta dnevno da bi ste smanjili bol i zapaljenje .

Topla , vlazna kesica caja ce sama po sebi delovati kao topla obloga . Caj sadrzi tanine , astigntna jedinjenja sa antibakterijskim osobinama .

Ako volite da koristite narodne lekove a pri ruci imate zeleni kupus , upotrebiti kuvani spoljasni list kupusa da izvuce gnoj iz potkoznog cira . Prvo oko jedan minut kuvajte list kupusa.

Ostavite ga da se malo ohladi , pa ga omotajte u gazu . Lepljivom trakom preko potkoznog cira pricvrstite list prekriven gazom , kao sto je Micropore , i ostavite ga tako sat vremena .

Svakog dana koristite svez list i novu gazu .

Ukoliko se potkozni cir nalazi u predelu do koga se tesko dopire , jednostavno lezite u vrucu kupku . Dok ste u kadi , odrzavajte vodu sto toplijom , ali pazite da pritom ne opecete kozu .

Da li pozvati lekara ?

Potrazite da vam lekar pregleda potkozne cireve na licu jer oni mogu omoguciti bakterijama da dopru do vasih sinusa , dovodeci do njihove upale ( sinuzitisa ) , ili cak do mozga ( cerebralni apsces ) .

Ali ako cesto imate potkozne cireve bilo koje velicine , trebalo bi da vas pregleda lekar kako bi proverio da li imate dijabetes ili problem sa imunim sistemom . Posetite takodje svog lekara ako vam se pojave potkozni cirevi u pazusnom predelu , u preponama ili u dojkama ( ako ste dojilja ) .

Inace za potkozni cir je potrebno medicinsko zbrinjavanje ako je veci od jednog cm u precniku ili ako se pojave znaci infekcije – intezivno crvenilo , drhtavica , povisena temperatura ili oticanje bilo gde na telu .

Potkozni cirevi . Sta su lipomi, masna tkiva, kako se postavlja dijagnoza i kako se lece? Izvor : yt kanal Dr. Dragan Stojicevic

Praznjenje potkoznog cira

Reklama

Da bi ste ispraznili potkozni cir kada on sazri , sterilisite iglu drzeci je iznad otvorenog plamena dok joj se vrh ne uzari do crvene boje , i to koristeci klesta da ne bi ste opekli prste .

Kada se igla ohladi , nezno probodite tanak sloj koze na vrhu potkoznog cira . ( Upozorenje : Ne otpocinjite ovaj postupak ako otkrijete bilo kakav znak infekcije , kao sto su crvenilo ili brazde oko potkoznog cira koje izgledaju upaljeno ).

Kada glavica pukne ili se pokida sama od sebe , stavite cist , topao peskir na njen vrh . Prvo potopite peskir u rastov slane vode ( umesajte kafenu kasiku soli u solju vruce vode ). Tokom sledeca tri dana , dok se potkozni cir prazni , menjajte obloge sto je cesce moguce .

Svaki put kada skinete peskir , tecnim antibakterijskim sapunom ocistite potkozni cir i okolnu kozu . Stavite , zatim , pastu od magnezijum – sulfata BP, preparat posebnoo namenjen za potkozne cireve , koja se moze kupiti , ili antibakterijsko sredstvo kao sto je Batadine ( povidon – jod 10%) , dostupan u obliku alkoholnog ili vodenog rastvora , kao suvi sprej u prahu ili kao mast , na i oko potkoznog cira .

Tako cete preduprediti sirenje infekcije .

Potkozni cirevi – sve isuseno ….

Ponekad ce cir proci samo ako se isusi . Da bi ste potpomogli ubijanje bakterija koje izazivaju potkozni cir – kao i da ga isusite – dva puta na dan stavljajte lek za akne koji sadrzi benzoil-peroksid.

Drugi nacin da naterate potkozni cir da nestane je stavljanje ulja australijskog cajevca . Ovaj prirodni antiseptik ubija mikrobe i pomaze vasoj kozi da se brze izleci .

Moc prevencije

Ako ste u proslostiimali problema sa potkoznim cirevima , razmislite o prelasku na upotrebu antibakterijskog sredstva za ciscenje koze , kao sto su Boot’s ACT wash bar, Clearasil , ili Betadin skin cleanser ili bilo koji gel za ciscenje koze na bazi alkohola u vodi .

Dejstvom toplote i pritiska bakterije mogu da ostanu zarobljene u dlakama na telu . Izbegavajte nosenje uskih farmerki , traka za znojenje ili bilo koje druge odece koja se tare o kozu i zadrzava znoj . Umesto toga , izaberite komotnu , udobnu odecu.

Nemojte deliti odecu sa osobom koja ima problema sa potkoznim cirevima . Zarazne materije mogu da se prenesu kontaktom .

Iz tog razloga nebi trebalo da koristite tudje peskire .Ako neko u vasoj kuci ima potkozni cir , njegov ves treba prati odvojeno , i najbolje u vrucoj vodi – na temperaturi vecoj od 60 C.

Osobe sa prekomernom telesnom tezinom su u vecem riziku od dobijanja potkoznih cireva jer oni imaju sklonost da se javljaju na mestima gde se tare vlazna koza o kozu .

Gubitak od nekoliko kilograma telesne tezine moze da pomogne .

U predelima gde trenje koze dovodi do potkoznih cireva pospite malo talka da bi ste smanjili vlaznost , crvenilo i bol prouzrokovane trenjem .

(Upozorenje : Zene ne treba da koriste talk u genitalnom predelu . Ovi puderi se dovode u vezu sa rakom jajnika).

Pritisak na kozu takodje moze da dovede do potkoznih cireva i zato se oni tako cesto javljaju na delovima vaseg tela na kojima sedite .

Ukoliko mnogo sedite u automobilu , razmislite o nabavljanju jastuceta sa kuglicama za sedenje , koje dozvoljava vazduhu da cirkulise iza i ispod vas .

Share this: