Komorac gajenje i lekovitost 22

Означено: 

  • This topic is empty.
Гледање 0 нити одговора
  • Аутор
    Чланци
    • #17105
      Rade Radosavljevic
      Главни мајстор

        Komorac gajenje i lekovitost 22

        Morac , komorac ( Foeniculum vulgare)

        Komorac uspeva skoro na svim zemljistima , ali najbolje na dubokim , plodnim i rastresitim zemljistima neutralne do slabo alkalne reakcije .

        Na istom zemljistu ostaj od 3 do 5 godina . Razmnozava se iz semena . Seje se sejalicama , krajem marta ili pocetkom aprila .

        Korov se unistava mehanicki ili hemijski . Bolesti i stetocine se preventivno sprecavaju tinkturom koprive i rastavica ili primenom hemijskih sredstava .

        [caption id="attachment_17107" align="aligncenter" width="272"]Morac Morac[/caption]

        Zanje se kombajnom , kada 70 % plodova dobije sivo – mrku boju . Plodovi se dosusuju da vlaga bude ispod 10% .

        Komorac (morac, janez, divlja mirodjija, slatki anis, koromac) se upotrebljava ponajvise kao zacin. Ima dubok, snazan i razgranat vretenasti koren.

        U vegetativnoj fazi stabljika mu je skracena i obavijena rukavcima. Cvetna stabljika naraste do 150 cm, a na vrhu nosi cvet. Cvetovi su zuto-zelene boje, a u 1 g moze biti 150 izduzenih rebrastih semena.

        Postoje tri varijeteta F. v. var. vulgare – divlji komorac, F. v. var. dulce – gaji se kao zacinska i lekovita biljka kao i F. v. var. azoricum – koristi se za povrce. U kontinentalnom podrucju komorac se gaji kao jesenja kultura, a samo neznatno kao prolecna kultura.

        Agroekoloski uslovi gajenja komoraca

        Temperatura

        Minimalna temperatura za klijanje iznosi 2 – 5 °C, a optimalna 20 °C. U povoljnim uslovima od setve do nicanja prodje 8 – 10 dana. Za vegetativni rast optimalne su temperature 16 – 18 °C, a biljka moze podneti niske temperature do – 4 °C.

        Voda

        Vlaznost je komoracu najpotrebnija u vreme klijanja i vlatanja.

        Zemljiste

        Visoke prinose daje na rastresitim, humusom bogatim zemljistima, kao na cernozemu, smedjim lesiviranim zemljistima i crnici.

        Biljka komorac kao lek

        Komorac (lat. Foeniculum vulgare) je veoma vazna lekovita, aromaticna, zacinska, medonosna, hranljiva i industrijska biljka. Zbog toga se uzgaja na velikim povrsinama u svim toplim zemljama.

        Upotreba komoraca i njegovog mirisnog etericnog ulja veoma je cesta i raznovrsna. Daje se plod komoraca ili u mesavini sa drugim lekovitim biljem slicnog dejstva, najvise za lecenje organa za varenje i disanje. Svojim veoma prijatnim mirisom i slatkim ukusom komorac pre svega sluzi da popravi neugodni miris i ukus drugih lekova.

        Gotovo svi cajevi i slicni lekovi koji se upotrebljavaju protiv nadimanja i drugih tegoba, nastalih od nagomilavanja gasova u crevima, sadrze kao glavni i obavezni sastojak komorac.

        Isto tako, u manjoj ili vecoj kolicini, komorac sadrze i lekovi koji olaksavaju iskasljavanje nagomilane sluzi u organima za disanje, koja toliko smeta pusacima i osobama koje boluju od raznih hronicnih bolesti disajnih puteva.

        Razne bombone, pastile, lekovi, gume za zvakanje i druga sredstva za otklanjanje neprijatnog zadaha iz usta, takodje sadrze komorac, a umesto komoraca moze se upotrebiti i njegovo etericno ulje.

        Komorac ima veliku profilakticku moc. Glavni sastojak svih delova komoraca jeste etericno ulje, a ono je glavni nosilac prijatnog karakteristicnog mirisa, slatkog ukusa i velike antisepticke moci.

        Otuda sve cesca upotreba raznih preparata kao preventivne mere za vreme zaraznih bolesti koje se prenose putem organa za disanje. Zivot u zagadjenoj, zagusljivoj atmosferi velikih industrijskih centara i velikih gradova uopste, iziskuje razna neskodljiva sredstva koja ce koliko-toliko ublaziti stetne uticaje.

        U gradskom prevozu, i uopste u svim krugovima gde se krecu velike ljudske mase, coveku preti opasnost od zaraze. Etericno ulje komoraca jedan je od sastojaka koji u ovom slucaju igra vaznu ulogu.

        Mnogi farmaceutski preparati za jacanje apetita sadrze komorac, najcesce u kombinaciji sa drugim lekovitim biljem. Takvi se lekovi uzimaju samo pre jela da bi izazvali povecano lucenje pljuvacke i zeludacnog soka, i potpuniju probavu hrane.

        Zasto se preporucuje upotreba komoraca?

        komorac gajenje i lekovitost

        Kod nas je upotreba komoraca neznatna. To je uglavnom zbog neobavestenosti. Kod nas mozemo uzgajati velike kolicine komoraca. To pokazuje i cinjenica da komorac raste u divljini u mnogim nasim krajevima.

        Upotreba komoraca preko je potrebna, jer mi jos uvek konzumiramo dosta pasulja, i druge kabaste hrane s mnogo celuloze koja se tesko vari, pa zato izaziva ne male tegobe u organima za varenje. To je narocito neugodno za trudnice, bolesnike koji moraju dosta vremena da leze, za decu, za osobe koje dosta putuju i za osetljive osobe.

        Dovoljno je pred kraj kuvanja staviti jednu kasicicu ploda komoraca u posudu u kojoj se priprema rucak za celu porodicu, pa da se dobije hrana koja je ne samo ukusna i zdrava, nego koja se i lako vari. Zato bi svaka kuca u svom dvoristu trebalo imati malu bastu gde ce uzgajati komorac.

        Komorac se daje maloj deci koja boluju od stomaka, jer otklanja grceve u stomaku. Dojilje koje nemaju dovoljno mleka treba da uzimaju komorac, jer on pojacava lucenje mleka.

        Razne kapi za oci i preparati za ispiranje ociju koji se pripremaju u apoteci takodje sadrze komorac.

        Najvise komoraca koristi se u destilerijama za izradu etericnog ulja, jer se ono dosta trosi u proizvodnji likera, bombona i drugih poslastica.

        Uljane pogace, koje ostanu posle vadjenja etericnog ulja iz komoraca, veoma su jaka stocna hrana, jer sadrze dosta belancevina i masti, a to su sastojci koji nekada nedostaju u ishrani stoke.

        U apotekama mozete pronaci sledece proizvode od ploda komoraca:

        1. Prasak: uzima se 1-4g dnevno, u zavisnosti od uzrasta.

        2. 10% alkoholna tinkura: izradjuje se po propisima. Uzima se 2-3 kasike dnevno u casi vode posle jela.

        3. Etericno ulje: 1-3 kapi na kocku secera, s malo vode, posle jela.

        4. Sirup: izradjuje se u apoteci i uzima se 10-20g tri puta dnevno posle jela.

        [caption id="attachment_17108" align="aligncenter" width="300"]komorac gajenje i lekovitost komorac gajenje i lekovitost[/caption]

        Caj od komoraca

        1. caj: 2-3g tucanog ploda komoraca preliti sa 200-300ml kljucale vode, poklopiti, posle 2h procediti i piti umesto vode. Ovaj caj posebno je koristan dojiljama koje nemaju dovoljno mleka.

        2. Caj protiv zatvora i nadimanja: 1g komoraca, 1g anisa, 1g cveta zove, 2g lista sene, sve pomesati i preliti sa 200ml kljucale vode. Posle 2h procediti i odmah popiti.

        3. Caj za apetit: po 1g komoraca, lincure i kicice pomesati i preliti sa 200ml kljucale vode. Posle 2h procediti i piti pola sata pre jela.

        Pratite nas i na drustvenim mrezama

        Facebook

        Twitter

        Odrzavanje telesnih funkcija

        Kalijum kojeg u komoracu ima u poprilicnim kolicinama je od velike vaznosti za mnoge funkcije organizma. Kalijum pomaze u aktiviranju vaznih enzima u ugljenim hidratima i proteinima. On je veoma vazan i kad je u pitanju odrzavanje balansa telesnih tecnosti sto je veoma znacajno za ispravnu kontrakciju misicai rad bubrega. Solja svezeg komoraca sadrzi 360 mg kalijuma.

        Prevencija za kancerogena oboljenja i upale

        Istrazivanja su pokazala da komorac sadrzi supstance povezane sa smanjenjem upalnih procesa u telu i rizika od kancerogenih oboljenja.

        Komponenta anetol koja je zaduzena za prepoznatljivu aromu i ukus komoraca dokazano blokira upale i kancerogene. Iako upale u pojedinim slucajevima stite organizam od ostecenja i bolesti posebno kad su u pitanju povrede, dugotrajne, hronicne upale mogu biti stetne pa cak i smrtonosne za nas organizam.

         

    Гледање 0 нити одговора
    • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.