Kopriva gajenje i lekovitost 2021

Означено: 

 • This topic is empty.
Гледање 0 нити одговора
 • Аутор
  Чланци
  • #15146
   Rade Radosavljevic
   Главни мајстор

    Kopriva gajenje i lekovitost 2021

    Kopriva gajenje i lekovitost 2021.

    Kopriva iako obilno raste u prirodi , preporucuje se plantaziranjezbog sve vecih potreba industrije za sirovinama iz ove biljke.

    Najbolje uspeva na bogatom , umereno vlaznom zemljistu . otporna je na mraz , trazi vlagu  i podnosi senku . Razmnozava se setvom rano u prolece i deobom korena u jesen , sto je sigurnije .

    [caption id="attachment_15147" align="aligncenter" width="284"]Kopriva gajenje i lekovitost Kopriva gajenje i lekovitost[/caption]

    List se prikuplja kada je dobro formiran , pre cvetanja . Sa okosenih biljaka se skidaju listovi reblerom . Suse se u susasri , na temperaturi do 40 C .

    Koren se sakuplja u jesen , rucno ili plugom  , ocisti od zemlje , opere i susi u susari da ne poplesnivi .

    Kopriva – urtica dioica L.

    Kopriva – urtica dioica L. drugi narodni nazivi : zara , velika kopriva .

    Opis biljke :

    Visegodisnja zeljasta biljka visine do 150 cm . Rizom puzeci , okrugao i razgranat . Stablo cetvrtasto pokriveno cekinjamai zarnim dlakama .

    Listovi su naspramni , jajasti do lancetasti , testerasto nazubljeni . Cvetovi su jednopolni , a biljke mogu biti jednodome ili dvodome .

    Sta su jednodome biljke?

    Jednodome biljke  (monecke) su one vrste koje imaju iskljucivo jednopolne cvetove pri cemu se na jednoj biljci  nalaze i zenski i muski cvetovi.

    Sta su dvodome biljke?

    Dvodome biljke su konoplja, hmelj , spanac , kopriva, urma , pajavac i druge. Ginko je dvodoma golosemenica , sto znaci da se na jednom stablu  stvaraju muski a na drugom zenski cvetovi. S obzirom da seme koje sazreva  na zenskim biljkama  ima neprijatan miris ,u parkovima se cesce  gaje muske biljke vrste ginko . dvodomih vrsta ima  manje od jednodomih.

    Staniste koprive:

    Raste oko kuca , po njivama , kraj reka i potoka , na zapustenim mestima .

    Vreme cvetanja:

    April i maj

    Deo biljke :

    Nadzemni deo biljke pre cvetanja  ( urticae herba ) , listovi ( urticae folium ) i koren rizom ( Urticae radix – rhizoma).

    Primena :

    Koristi se kod malokrvnosti , zapaljenja koze , hemoroida ,

    proliva , opadanja kose , peruti , reumatizma , oboljenja jetre i zuci , krvarnja , koznih ekcema

    belog pranja i kamena u mokracnoj besici i za jacanje organizma.

    Zahvaljujuci svojstvima da prociscava krv i vraca snagu, kopriva se koristi u kuri od mesec dana radi prociscavanja organizma i pripreme za zimu (u jesen), odnosno oporavka (u prolece).

    U periodu posle zime, kod stanja opsteg zamora i iscrpljenosti („prolecni umor“), kura cajem od koprive upotrebljenim u vidu 2-3 soljice tokom dana cini da se covek relativno brzo mnogo bolje oseca, vraca mu se energija i snaga.

    Kopriva je bogata gvozdjem, pa se koristi kod anemija izazvanih nedostatkom gvozdja. U narodnoj medicini se smatra da kopriva „jaca krv“, pa se korisiti kod bledila, anemija, malokrvnosti, nedostatka energije, brzog umaranja.

    Kopriva sadrzi brojne vitamine i minerale, pa je neki travari smatraju za prirodni multimineralni i multivitaminski kompleks. Kopriva sadrzi vitamin C, karotenoide (provitamin A), vitamin K, B2, B5, gvozdje, kalcijum, magnezijum, fosfor, silicijumovu kiselinu (mravlju kiselinu i histamin koji zare).

    Koren koprive ulazi u sastav cajnih mesavina za lecenje oboljenja uvecane prostate i upala mokracnih puteva. Kopriva sadrzi komponente koje regulisu nivo slobodnih androgena (muskih polnih hormona), posledicno se povecava metabolizam u otecenom tkivu prostate, eliminise se zastoj tecnosti i otvaraju suzeni mokracni putevi.

    Kako deluje kopriva?

    Kopriva u sebi sadrzi znacajnu kolicinu minerala: gvozdja, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, vitamine B2 i B5, vitamin A, vitamin C i K. List koprive pokazuje sledeca farmakoloska dejstva: analgetsko (smanjuje bol), hemostatsko (zaustavlja krvarenje), antibakterijsko, antivirusno, protivupalno, lokalno anestetsko, diureticko.

    Sta kazu naucna istrazivanja?

    Kopriva sadrzi vitamin C i karotenoide kao i spanac ili drugo zeleno povrce, pa se primenjuje i kao hrana.

    Kod oboljenja kostano-misicnog sistema, kao sto je osteoartritis, smatra se da kopriva ispoljava analgetsko i protivupalno dejstvo. Zahvaljujuci prisustvu kvercetina, kopriva stabilise mastocite (celije odgovorne za alergijske simptome) i sprecava oslobadjanje histamina kod alergijskih reakcija. Kopriva ima diureticka svojstva (ubrzava izlucivanje tecnosti iz organizma), pa utice i na regulaciju krvnog pritiska. Kopriva sadrzi beta-sitosterol koji regulise rad prostate i sprecava njeno uvecanje.

    Kako se uzima kopriva?

    Caj od koprive se priprema tako sto se u kljucalu vodu stavi kafena kasicica koprive, poklopi se i ostavi da odstoji par minuta. Caj ne treba kuvati, posle par minuta stajanja procedi se i pije u gutljajima. Preventivno se caj od koprive pije samo jednom dnevno, a kod lecenja bolesti od 2-3 soljice do 2 litre dnevno. Koristi se i u vidu tinktura (alkoholni ekstrakt).

    Pratite nas i na drustvenim mrezama:

    Facebook

    Twitter

  Гледање 0 нити одговора
  • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.