Astma

Astma

Napad astme moze da se pojavi kada iritans - obicno uobicajna supstanca kao sto su dim ,, suv ili hladan vazduh , polen , budj ili grinje iz prasine
Share this:

Astma

Napad astme moze da se pojavi kada iritans – obicno uobicajna supstanca kao sto su dim ,, suv ili hladan vazduh , polen , budj ili grinje iz prasine – susretne osetljiva pluca . Variranje nivoa hormona , stres i ljutnja takodje mogu da aktiviraju napad .

Ponekad ne postoji ocigledan uzrok napada. Teskoce u disanju vam se javljaju jer se na bronhiolama ( disajni putevi u plucima) javlja spazam .

To moze da izazove kasalj i stezanje uu grudima . Spazmii aktiviraju oslobadjanje histamina i drugih jedinjenja koja izazivaju zapaljenje i stvaranje sluzi koja zapusava disajne puteve.

Astma i prirodno lecenje

Prilikom teskih napada astme onih sa stezanjem , zvizdanjem i nedostatkom daha , sto moze da bude zaista zastrasujuce vecina osoba postupa onako kako im njihov lekar preporucuje. Cesto to podrazumeva brzu upotrebu prepisanog inhalatora .

Ako je to ono sto vi radite , i to deluje , nemojte napustati taj postupak . Ako inhalator koriste preventivno , treba da nastavite da ga koristite kako je prepisano , jer ce to smanjiti rizik od napada .

Ne postoji lek za astmu , ali postoji mnogo nacina da se smanje ili cak uklone njeni simptomi .Odredjene jednostavne promene nacina zivota mogu da pomognu asmaticarima da lakse disu .

Olaksajte disanje za vreme napada

Kada se javi napad astme pokusajte da ostanete mirni . Panika moze samo da pogorsa vase simptome . Zatvorite oci . Dok udisete , pokusajte da vidite svoja pluca kako se sire i ispunjavaju belom svetloscu i da osetite kako vase disanje postaje lakse .

U hitnom slucaju popijte solju jake kafe , dve konzerve koka kole od 330 ml , ili Red Bull ili Lipovitan ( obe imaju visok sadrzaj kofeina ) . Kofein je hemijski srodan teofilinu , leku za astmu . On pomaze da se otvore disajni putevi .

Savladajte stezanje suplementima

Strucnjaci iz oblasti kineske tradicionalne medicine vekovima koriste lekovitu biljku ginko za lecenje astme . Jedno nedavno istrazivanje iznosi da ova lekovita biljka ometa dejstvo proteina iz krvi koji doprinose spazmu disajnih puteva . Ako zelite da probate , kupite suplemente na cijoj etiketi pise ekstrat ginko bilboe , ili GBE , i uzimajte do 250 mg na dan .

Magnezijum moze da ucini , da se osecate bolje .Mnoga istrazivanja ukazuju na to da magnezijum opusta disajne puteve. Preporucena doza je 300 mg na danza muskarce i 270 mg za zene .

Suprostavite se zapaljenju

Astma
Astma

Omega-3 masne kiseline , koje se nalaze u masnim ribama kao sto su tunjevina , losos i skusa , deluju veoma nalik klasi lekova za astmu zvani inhibitori leukotrijena.

Ovi lekovi zaustavljaju delovanje supstanci u organizmu koje uzrokuju zapaljenje u disajnim putevima . Uzmite 6 kapsula ribljeg ulja od 1 000 mg na dan u podeljenim dozama . Prvo se kosultujte sa svojim lekarom ukoliko uzimate antikoagulantne lekove .

Ulje zutog nocurka je bogato esencijalnom masnom kiselinom , zvana gama-linolenska kiselina , koju organizam transformise u antiinflamatorne supstance .Uzimajte 1 000 mg 3 puta na dan , i to uz obroke da bi ste pojacali apsorpciju .

Bioflavonoidi , supstance koje vocu i povrcu daju njihove jarke boje , imaju mocne antiinflamatorne i antialergijske osobine . Karcetin , jedan od najpoznatijih bioflavonoida , zaustavlja oslobadjanje histamina . Uzimajte 500 mg karcetina 3 puta na dan , 20 minuta pre jela .

Kurkuma , zuti zacin za kuvanje , koji se koristi za zacinjavanje indijskih jela sa karijem , mocno je antiinflamatorno sredstvo .

Sastojci koje ona sadrzi zaustavljaju oslobadjanje prostangladina COX-2 , supstanci slicnih hormonima ukljucenih u proces zapaljenja . Umesajte jednu kafenu kasiku praha kurkume koji se moze naci u odeljku za zacine u supermarketu u solju toplog mleka i to pijte 3 puta na dan . Kapsule i tinktura kurkume se mogu naci u prodavnicama zdrave hrane .

Kurkuma
Kurkuma

Da li pozvati lekara?

Ako vam se po prvi put jave simptomi astme, morate konsultovati lekara . Podjite sa nekim do najblizeg odeljenja za hitne slucajeve ako ne mozete da govorite bez dahtanja , ako vase lice ili usne dobijaju modrikastu boju , ukoliko osecate da vam je izuzetno tesko da disete ili postanete zbunjeni ili iscrpljeni .

Ako se lecite od astme , verovatno vec imate lek koji mozete uzeti na pocetku napada . Cak iako je tako , posetite svog lekara ako primetite da treba cesce da koristite svoj lek , ili vam se simptomi pogorsaju cak i nakon sto ste ga uzeli .

Vodite beleske

Zabelezite u dnevniku sve sto jedete tokom mesec dana . Takodje belezite svoje simptome astme . Iako je alergija na hranu retko povezana sa astmom , ponekad postoji veza . Uporedit dnevnik sa simptomima da vidite da li nesto sto jedete povecava ucestalost ili tezinu vasih napada.

Ako uzimate lekove za astmu , nabavite peak-flow meter , dostupan u apotekama ili na recept od vaseg lekara . Ovaj uredjaj meri brzinu kojom vazduh napusta pluca , sto je znak koliko dobro disete .

Citanjem maksimalnog protoka u odredjeno vreme moze se zakljuciti koliko lek dobro deluje.Takodje ga mozete koristiti za vreme napada astme da bi ste utvrdili njegovu tezinu i odlucili da li vam je potrebno lekarsko zbrinjavanje.

Moc prevencije

Nemojte pusiti i drzite se podalje od osoba koje puse . Duvanski dim iritira disajne puteve .

Nemojte boraviti ispred kamina ili peci koja se lozi na drva.

Pri hladnom vremenu obmotajte sal oko nosa i usta da bi se ugrejao hladan vazduh pre nego sto ga udahnete.

Vezbajte stomacno disanje

Ovaj jednostavan trik dubokog disanja moze da pomogne da se smanje tezina i ucestalost vasih napada astme . Posto napad pocne , vi prirodno postajete sve uznemireniji kako disanje postaje teze .

To proizvodi stezuci efekat koji moze da izazove jos vece suzavanje vasih disajnih puteva . Ali ako ste unapred vezbali ovu tehniku disanja , mozete je koristiti da pomognete sebi da slobodnije disete. Legnite na ledja , na tepih ili asuru , i stavite knjigu na stomak . Udisite blago i duboko , ali ne sirenjem grudi . Umesto toga sirite stomak .

Posmatrajte knjigu . Ako se podize , znaci da disete na ispravan nacin . Bas kada pomislite da ste dostigli pun kapacitet , udahnite jos malo vazduha . Vidite da li mozete da podignete knjigu jos malo vise . Postepeno izdisite vazduh , polako brojeci do 5 . Sto vise izdisete , to ce te se osecati opustenije . Ponovite to najmanje 5 puta.

Cuvajte se neobicnih aktivatora astme , kao sto su hrana jakih mirisa ili jako naparfemisani trakasti uzorci vezani za casopise , i nastoje na svaki nacin da ih izbegnete . Takodje je pozeljno da otvorite prozor kada kuvate namirnice koje jako mirisu , kao sto su beli luk ili crni luk .

Pokusajte da jedete manje , ali cesce obroke, , i nemojte jesti pre odlaska na spavanje . Pomeranje zeludacne kiseline na gore koji izaziva gorusicu takodje moze da aktivira napad astme.

Otprilike 5 % osoba sa astmom je alergicno na nesteroidne antiinflamantorne lekove , kao sto su aspirin i ibuprofen . Kod takvih osoba uzimanje ovih lekova moze da aktivira napad . Ako ste jedna od njih , koristite umesto njih sredstva za ublazavanje bolova bez aspirina , kao sto je paracetamol.

Razmotrite metod Butejko , komplementarnu terapiju za kontrolisanje simptoma astme i drugih poremecaja povezanih sa disanjem . On se bazira na verovanju da su poremecaji vezani za dianje rezultat hronicnog preteranog disanja . On ukljucuje vrlo specificne vezbe disanja , kao i promena nacina zivota i ishrane .

Procitajte jos :
Facebook

Pratite nas i na Facebook

Share this:

3 thoughts on “Astma

  1. Повратни пинг: Kasalj 2021
  2. Повратни пинг: Oman Biljka 22
  3. Повратни пинг: Vranilova Trava 22

Comments are closed.