Bol u vratu i ramenu

Bol u vratu i ramenu

Bol u vratu i ramenu je obicno posledica nicega drugog do predugog ostajanja u istom polozaju. Bol u ramenu je cesto izazvan tendinitisom
Share this:

Bol u vratu i ramenu

Bol u vratu i ramenu. Bol u vratu je obicno posledica nicega drugog do predugog ostajanja u istom polozaju . Bol u ramenu je cesto izazvan tendinitisom – zapaljenjem vrpce koja vezuje misic za kost .

Uzrok bi takodje mogao biti i burzitis ,, koji nastaje kao rezultat zapaljenja kese ,, ili burze , koja okruzuje rameni zglob . Bol u ramenu je cesto ” prenosni bol” on nastaje negde drugde u organizmu .

Prenesen bol u ramenu moze poticati od stomacnih organa ,, kao sto su zeludac ili zucna kesa ) zbog impulsa koji putuju uz frenicni zivac akoo je dijafragma iritirana ), ili iz pluca.

Ostali uzroci bola u vratu i ramenu su povrede , artritis i lajmska bolest.

Bol u vratu i ramenu.Vecina nas je nekada spavala u nekom smesnom polozaju , ili predugo sedela ispred kompjutera , ili bila prezauzeta pletenjem ili obradom drveta – cija je posledica bila patnja ob bolne ukocenostii vrata ili ramena.

Mozda vam se , takodje , da dugo caskate telefonom sa slusalicom stegnutom izmedju uva i ramena i – da platite cenu za to .

Antiinflamatorni lekovi , kao sto su asprin ili ibuprofen , mogu pri tome pomoci , a postoje i drugi nacini da se ublazi i ova napetost misica.

Bol u vratu i ramenu
Bol u vratu i ramenu

Lecite toplotom

Toplota pomaze da se ublazi bol , umire misici , smanji ukocenost zglobova i ubrza izlecenje . Mozete koristiti jastuce koje se zagreva , podeseno na nizak stepen grejanja , termofor , lampu sa infracrvenim svetlom ili termofor sa samozagrevajucom tecnoscu . Ili se jednostavno istusirajte ili okupajte u vrucoj vodi .

Tople vlazne obloge ublazavaju ukocenost i bol u vratu uzrokovane misicnom napetoscu . Napravite oblogu za vrat potapanjem peskira u vrucu ( ne kljucalu ) vodu .Presavijte peskir i dobro ga iscedite .Ispravite ga i stavite na zadnju stranu vrata i ramena, a zatim prekrijte mokar peskir suvim i drzite ih tu do 10 minuta.

Za lako , brzo olaksanje samo podesite fen za kosu na toplo duvanje i usmerite ga da duva u vas vrat .

Primenite malo pritiska

Probajte ovaj jednostavan trik: palcem ili vrhovima prstiju tri minuta neprestano pritiskajte bolnu tacku na svom vratu. To bi trebalo da vam znacajno umanji bol .

Nezna masaza moze uciniti cuda kod bola u vratu i ramenu . Stavite prste svoje leve ruke na desnu stranu vrata odmah ispod uva i masirajte misice pokretom na dole , prema kljucnoj kosti . Uradite to tri puta i ponovite na drugoj strani . Upotreba ulja za masiranje ili losiona kome ste dodali nekoliko kapi ulja od lavande ili zdravca pojacace umirujuce efekte .

Da li pozvati lekara?

Ako kucni lekovi ne delujua bol traje duze od tri dana , posetite svog lekara. Lecenje vam je potrebno i ako imate vrstu bola koja vas sprecava da podignete ruku iznad glave ili ako ne mozete da pomerate rame .

Odmah stupite u kontakt sa svojim lekarom i ako bol u ramenu i vratu pocne neposredno posle pada ili nezgode . Potrazite hitnu medicinsku pomoc akoo vam je vrat ne samo bolan vec i ukocen , a prisutni su i glavobolja , povisena temperatura , nepodnosenje svetlosti i osip koji ne bledi .

To su simptomi meningitisa .

Namazite tecnu mast

Stavite kremu poznatu kao iritans suprotnog dejstva. Ovi proizvodi iritiraju nervne zavrsetke , skrecuci paznju mozga sa bola.Marke koje se mogu naci u prodaji odlicno nazvanu kremu Vatreni Dzek , kao i Algipan i Ralgex.

Moc prevencije

Ukoliko imate naviku da spavate na stomaku , ucinicete uslugu svom vratu ako budete menjali polozaj tokom noci . Umesto na stomaku , spavajte na ledjima . I probajte da koristite specijalni jastuk za podupiranje vrata , dostupan u robnim kucama , nekim apotekama ili preko Internet prodavnica medicinskih rekvizita . Trebalo bi , takodje , da ramislite o ulaganju u novi dusek ako je vas star i ulegao .

Uverite se da sedite na stolicama koje dobro podupiru vasa ledja i glavu ( ako vam je potrebno , kupite cilindar koji podupire lumbalni deo kicme , ili koristite urolan peskir ili manji jastuk iza donjeg dela vasih ledja ) i postarajte se da ne budete pogrbljeni .

Bez obzira da li sedite ili stojite , neka vam uvo , rame i kukovi budu u pravoj liniji .

Bol u ramenu
Bol u ramenu

Da li uglavljujete telefon u krivinu vrata ? Da bi ste izbegli istezanje vrata , drzite slusalicu rukom , ili ako mnogo telefonirate , kupite slusalice koje se pricvrscuju na glavi ili telefon sa spikerfonom .

Ako ste zena sa velikim grudima , nosenje sportskog prsluceta moze pomoci da ublazi bol u vratu i ramenima. Ovo prsluce pruza jacu potporu i , posto ima siroke trake od standardnog prsluceta , ujuednacavanje rasporedjuje tezinu duz vasih ramena .

Nemojte nikada pretovariti tasnu koja se nosi preko ramena . Ta tasna ne samo da opterecuje rame vec i remeti pravolinijsko drzanje tela . Najbolje alternative su ranac ali upotrebljavajte obe rucke za ramena ili kupite onaj koji ima traku koja ide preko grudi ili torba koja se nosi oko pojasa . Za svecane prilike nosite vecernju tasnu bez rucki .

Ako provodite sate za kompjuterom , obezbedite da ekran bude iskosen i izdignut , tako da ne morate da savijate vrat ili krivite glavu da bi ste ga videli .

Facebook

Pratite nas i na Facebook

Izbegavajte da nosite cipele sa visokim potpeticama . One mogu indirektno doprineti bolu u vratu remecenjem pravolinijskog polozaja vase kicme , cie vas vrat biva isturen napred .

Stavite sal oko vrata kad god je vreme hladno i vlazno . Zimski vremenski uslovi mogu pogorsati ukocenost i bol u vratu .

Nemojte sedeti ili spavati na promaji . Stavite sal i u krevetu ako smatrate da je soba u kojoj spavate hladna.

Share this:

Оставите одговор