Bronhitis

Bronhitis

Bronhitis predstavlja upalu sluznice bronha ili dusnica kojima vazduh prolazi izvana u pluca i obrnuto.
Share this:

Bronhitis

Bronhitis predstavlja upalu sluznice bronha ili dusnica kojima vazduh prolazi izvana u pluca i obrnuto. Hronicni bronhitis je vrsta hronicne opstruktivne bolesti pluca (HOBP) i prouzrokovan je zapaljenjem bronhija, delom disajnih puteva u plucima.

Kratkotrajni slucajevi bronhitisa su obicno uzrokovani virusnom ili bakterijskom infekcojim .

Iako mogu biti izazvani i alergijama . Bronhije oticu ,a cilije – sicusne dlacice koje oblazurespiratorni sistem – postaju paralizovane. Sluz se nagomilava , prisiljavajuci vas da jako kasljete. Mozete , takodje , osecati i nedostatak daha pracen bolom,zvizdanje , znojenje ,drhtavicu , umor i povisenu temperaturu .

Ovi simptomi obicnoobicno prolaze za 10 dana . Hronican bronhitis , medjutim , moze trajati dozivotno. Vecina hronicnih bronhitisa je izazvana pusenjem , iako se on moze javiti i usled dugotrajnog izlaganja prasini .

Bronhitis
Bronhitis

Vas ciljda omeksate sluz u svojim grudima i da dovedete do njenog pomeranja , tako da je mozete iskasljati. Najdirektniji pristup vasim plucima je putem vazduha koji udisete; zbog toga je lecenje inhalacijom prvi korak .Razmisljajte o njoj kao i o ciscenju vasih disajnih puteva parom . Ispravna hrana i pice takodje mogu pomoci da se sluz odrzava pokretnom . Bilo bi dobro da istovremeno u svoj organizam unesete neka sredstva za borbu protiv mikroba da bi ste sprecili prijanjanje bakterija za sluz . Evo sta treba raditi .

Imate problem sa kamenom u bubregu porucite klikom na sliku iznad

Istopite kasalj parom

Udisite paru. To mozete uraditi jednostavno tusiranjem vrucom vodom , a mozete i sipati vrucu vodu koja isparava u ciniju i nagnuti se preko nje , prekrivajuci peskirom glavu da bi ste napravili ” sator” za paru .

Ako koristite vodu iz aparata za zagrevanje vode , sacekajte minut ili dva pre nego sto se nagnete nad nju , da nebi ste oparili lice . Udisanje pare ce pomoci da omeksa sekret u vasim plucima . Mnogi apotekari prodaju jednostavne , jeftine i bezopasne inhalatore posude sa dve drske sa dodatkom za masku za lice , zvane Clearway.

Da bi ste tretman parom ucinili jos efikasnijim , dodajte vodi nekoliko kapi ulja eukaliptusa ili bora . Eukaliptus pomaze da se omeksa sluz u zapusenim disajnim putevima i ima neke antibakterijske osobine . ( Ako zelite da koristite lisce eukaliptusa , samo ga obarite u serpi vode , zatim uklonite sa vatre i udisite paru ). Ulje bora deluje kao espektorans , pa ce vam pomoci da ” izvucete ” sluz iz bronhija .

Da bi ste ovlazili vazduh koji udisete dok spavate , ukljucite ovlazivac vazduha u svojoj spavacoj sobi . Vodite racuna da ovlazivas vaduha cistite sledeci upustva proizvodjaca . U suprotnom , bakterije i budj mogu da se nagomilaju u mehanizmu .

Ako cesto imate bronhitis , razmislite o ultrasonicnom ovlazivacu vazduha koji hladi maglom ( kao sto je , Bionaire , dostupan za otprilike oko 30 engleskih funti preko interneta ). Ostavite ga ukljucenog i danju i nocu , kad god ste u sobi .

Namirnice i pica koji pomazu i smetaju

Jedite cili paprike , ljutu zacinjenu salsu ili jela zacinjana paprikom kajena . Ljuta hrana razredjuje sluz u vasim plucima , pomazuci vam da produktivnije kasljete .

Da bi ste razredili sluz i pomogli sebi da lakse iskasljete , pijte dosta vode najmanje 8 velikih casa na dan . Ibegavajte alkoholna pica i ona sa kofeinom , koja izazivaju dehidraciju vaseg organizma i otezavaju izbacivanje sluzi .

Pijte caj od divizme . Divizma je tradicionalan lek za respiratorna oboljenja i koristi se za pravljenje sirupa za iskasljavanje.

Divizma lek za bronhitis

Ona sadrzi supstance poznate kao saponini , koji pomazu da se omeksa sluz , zajedno sa zelatinoznom biljnom sluzi koja umiruje ostecenu sluzokozu. Kuvajte solju vode do kljucanja , uklonite je sa vatre i dodajte u nju 2 kafene kasike osusenih cvetova divizme.

Ostavite ih da se natapaju 10 minuta , zatim procedite i popijte caj . Mozete piti do 3 solje na dan.

Piti ili ne piti mleko ? Jedno ucenje tvrdi da mleko stimulise proizvodnju sluzi u gornjem i donjem delu respiratornog sistema i u crevima . ( Teorija da je mladoj teladi , sa 4 zeluca , potrebna dodatna sluz da bi pomogla da se njihova creva zastite od jake zeludacne kiseline – ali ljudima nije). Drugi izvori , ipak , kazu da ne postoji skoro nikakav dokaz o povezanosti mleka i sluzi , i da , ustvari , osobe koje iskljucuju mleko iz ishrane nemaju vise stete nego koristi , jer time dovode u pitanje svoj unos kalcijuma .

Da li pozvati lekara?

Posetite svog lekara ako vam ometa san ili svakodnevnu rutinu , ako vam je disanje otezano , ako imate povisenu temperaturu ili ako iskasljavate krv , zutu ili zelenu sluz .

Bronhitis moze da dovede do upale pluca . Trebalo bi , takodje , da se obratite lekaru ako mislite da vase dete ima bronhitis.

Dopunite svoje napore

Ustanovljeno je da N-acetilistei ( NAC) , oblik amino kiseline cisteina , pomaze da se sluz razredi i omeksa i smanjuje ponavljanje bronhitisa . Interesantnoo je da je on takodje i protivotrov kod trovanja paracetamolom . NAC je dostupan u prodavnicama zdrave hrane u obliku kapsula od 600 mg. Uzimajte jednu na dan na prazan stomak . Ako lecite kratkotrajan bronhitis , nastavite sa uzimanjem NAC_a jos nekoliko nedelja posle prestanka kaslja .

Ehicanea i astragalus su lekovite biljke koje jacaju imuni sistem i pomazu vam da zaustavite prodor bakterija i virusa . Za akutni bronhitis uzimajte 200 mg bilo koje od ove dve biljke 4 puta na dan ili 2 puta na dan za hronicni bronhitis

Kada imate akutni napad bronhitisa pijte caj od majcine dusice da bi ste razredili sluz . Upotrebite jednu ili dve kafene kasike na 240 ml kljucale vode i dodajte meda po ukusu . Pijte 3 ili 4 solje na dan . Druge lekovite biljke koje se mogu kombinovati sa majcinom dusicom ili koristitti umesto nje su oman , miloduh , bokvica ,, andjelika . Koristite ih na isti nacin kao i majcinu dusicu .

Moc prevencije

Imate problem sa dijabetesom klikni te na sliku iznad i porucite odmah

Da bi ste predupredili hronican bronhitis , najvaznije da ne pusite . Ako ste pusac , raspitajte se o programima koji ce vam pomoci da ostavite pusenje . ” Dim iz druge ruke” je isto toliko los , stoga izbegavajte zadimljene pivnice i zamolite prijatelje koji puse da to rade dalje od vas .

Ako ste na poslu izlozeni velikoj kolicini prasine , isparenja ili zagadjivaca – sve sto moze doprineti hronicnom bronhitisu – obavezno nosite delotvornu masku za lice ili masku sa filterima da bi se filtrirale necistoce iz vazduha koji udisete .

Dr Tanja i problemi sa plucima, astma, bronhitis – Dobro jutro Srbijo – (TV Happy 06.02.2018)

Da bi ste smanjili rizik od dobijanja virusnog bronhitisa , cesto perite ruke i drzite ih dalje od lica , posebno ako ste bili u blizini nekoga ko ima prehladu .

Cistite nos i sinuse sonim rastvorom da bi ste pomogli u sprecavanju ulaska alergena i infektivnih agenasa u vasa pluca .

Vitamin C vam pomaze da zaustavite respiratorne viruse . On dobro deluje u spoju sa dodatnim flavonoidima . Uzimajte do 500 mg vitamina C i 250 mg flavonoida 2 puta na dan .

Ako ste propustili

Facebook

Pratite nas i na Facebook.

Share this:

3 thoughts on “Bronhitis

  1. Повратни пинг: Dojke Osetljive - Prirodno Lecenje
  2. Повратни пинг: Glasne Zice Upala
  3. Повратни пинг: Kasalj 2021

Оставите одговор