inkontinencija

inkontinencija

Postoje dve vrste urirarne inkontinecije . U stresnoj inkontinenciji urin istice dok se napinjete za vreme smejanja , kijanja , kasljanja ili podizanja neceg teskog .
Share this:

Inkontinencija priodno lecenje 2020

Inkontinencija priodno lecenje 2020

Postoje dve vrste urirarne inkontinecije . U stresnoj inkontinenciji urin istice dok se napinjete za vreme smejanja , kijanja , kasljanja ili podizanja neceg teskog .

U nagonskoj inkontinenciji osecate potrebu za mokrenjem , ali nemozete na vreme stici do toaleta . Inkontinecija je cesca kod zena , posto porodjaj moze ostetiti strukture koje pomazu da se zadrzava urin , a moze ostetiti i nerve koji govore vratu mokracne besike da se kontrahuje .

Kod muskaraca inkontinencija je cesto izazvana uvecanom prostatom . Ostali uzroci inkontinecije su lekovi miorelaksansi , infekcije urinarnog trakta , Parkisonova bolest i multipla skleroza.

inkontinencija
inkontinencija

Svaki program osmisljen da smanji inkontinenciju ukljucice misice poda ( dna ) male karlice ili ” Kegelove ” vezbe . One su nazvane po Arnoldu Kegelu , lekaru koji ih je prvi zagovarao .

kegelove vezbe su lak nacin za jacanje misica koji zadrzavaju vas urin. One nisu lek za sve , ali mogu pomoci i zenama i muskarcima da prevazidju blagu inkontinenciju . Moracete , takodje , da povedete racuna o tome sta i kada pijete, da budete oprezni sa lekovima koje uzimate – i da budete spremni na strpljivost u toaletu .

Imitirajte crvcka

Ako iznenada dobijete potrebu da idete u toalet , odmah sedite i trljajte desnim skocnim zglobom niz cevanicu svoje leve noge ( ili obrnuto ) .

Odrzavajte isti pritisak celom njenom duzinom .

Trljanje nogu na ovaj nacin zaustalja kontrakcije mokracne besike prenosom pritiska na senzitivni nerv ( dermatom L5 ) koji utice na potrebu za mokrenjem.

Naucite vezbu broj jedan

Redovno radite Kegelove vezbe da bi ste ojacali misice poda male karlice na koje se oslanja mokracna besika . Da bi ste tacno odredili gde su ovi misici , zaustavite mlaz dok mokrite ; mosici koje koristite da bi ste to uradili su oni koje zelite ojacati .

( Uradite ovo samo jednom radi identifikacije . Ponavljanje zaustavljanja toka mokrace nije dobro za mokracnu besiku ).

Stegnite misice sekund ili dva , zatim ih opustite . Ponovite te 10 puta , tri do cetiri puta na dan . Posto je cela ova radnja unutrasnja i neprimetna za bilo kog drugog , mozete raditi Kegelove vezbe dok cekate u redu na kasi , kada se nadjete u zastoju u saobracaju , kada se tusirate , gledate televiziju i tako dalje .

Urinarna Inkontinencija kod zena prirodno lecenje
inkontinencija
inkontinencija

Kada misici poda vase male karlice ojacaju , pocnite da zadrzavate misice u kontrahovanom stanju po 5 sekundi . Postepeno povecavajte ovo vreme do 15 sekundi.


Ako osecate da ce te se nasmejati, zakasljati , kinuti ili uraditi bilo sta drugo sto bi moglo izvrsiti pritisak na vasu mokracnu besiku , brzo uradite Kegelovu vezbu da bi ste pomogli sebi da izbegnete nezgodu .

Casovi pijenja

Ako vas muci nagonska inkontinecija , smanjite unos napitaka sa kofeinom , ili ih se potpuno odrecite . Kofein , diuretik , donosi da vas organizam proivodi vise urina . On takodje , moze naterati misice mokracne besike da se kontrahuju , izazivajuci nezgode .

Unosite ne vise od 200 mg kofeina na dan . To je malo manje od kolicine koja se nalazi u dve solje kafe .

Izbegavajte alkohol . Kao i kofein , alkohol povecava proizvodnju urina u vasem organizmu . Nemojte unositi vise od jednog piva , case vina ili mesanog pica na dan .

Ne uzdrzavajte se od unosenja tecnosti pokusavajuci da proizvodite manje urina . Mozete dehidrirati ili povecati rizik od infekcije mokracne besike ili od pojave kamena u bubregu .

Lekari savetuju da se dnevno unese onoliko tecnosti koliko je ima u 8 casa vode od 250 ml .


Izbegavajte iritanse mokracne besike

Izbacite jagode , rabarbare i spanac iz svoje ishrane i pratite da li to izaziva neku promenu . Ove namirnice su bogate oksalatima , supstancama koje iritiraju mokracnu besiku .

Izbegavajte vestacke zasladjivace i boje . Oni , takodje , mogu iritirati mokracnu besiku.

Udjite u rutinu

Ako vas muci nagonska inkontinencija , mokrite svaka tri sata , bez obzira da li morate ili ne . Nosite digitalni sat i podesite alarm ako vam treba podsetnik .

Neke osobe predugo ne mokre , ne primecujuci da im se besika napunila . Redovno mokrenje vam pomaze da izbegnete ovaj problem.

Ako ne mozete da izdrzite tri sata bez mokrenja ,, idite u toalet na pocetku svakog sata .

Svakih nekoliko dana pokusavajte da nekoliko minuta duze zadrzite urin pre nego sto odete u toalet . Trebalo bi da , na kraju , mozete izdrzati puna tri sata izmedju odlaska u toalet .

Provedite tamo malo vise vremena

Kad se vec nalazite u toaletu , nemojte zuriti sa praznjenjem besike. Ako ste zena , ostanite da sedite na solji dok ne osetite da je vas urin potpuno istekao . Zatim jos malo sedite .

Ili ustanite i ponovo sedite . Kada tako uradite , besika ce se spontano kontrahovati ,, prazneci sav zaostao urin . Ako ste muskarac , izbacicete sav urin ukoliko samo stojite neko vreme , opustite se i sacekate .

Nekim muskarcima je lakse da sede na toaletu . To sto ce provesti malo vise vremena u toaletu da bi ste osigurali da vam se besika potpuno israzni , pomocice da se kasnije sprece nezgode .

Samo za zene

Ako imate blagu stresnu inkontinenciju , stavite u vaginu tampon sa povecanom moci upijanja . Tampon pritiska uretru , pomazuci joj da ostane zatvorena .

Da bi ste olaksali ubacivanje tampona , nakvasite ga sa maloo vode . Pre odlaska u krevet svakako ga uklonite . Nosite tampon samo dok vezbate ako je to vreme kada se vasa stresna inkontinencija obicno javlja .

Druga mogucnost je da razmislite o vezbanju vaginalnih misica sa opterecenjem pomocu tega konusnog oblika koji cete ubaciti i drzati u vagini . Oni se mogu naci u razlicitim tezinama ( od 5 do 60 gr, bilo koji komplet konusa ili kao jedan drzac u koji se ubacuju razlicite tezine ) , a ideja je da se misici vagine moraju kontrahovati da bi zadrzali konus na mestu , a da vi dobijete tegove rastucih tezina uporedom sa povecanjem snage vaginalnih misica male karlice.

Marka Aquaflex je dostupna u vecim ograncima Bootsa.

Mozete kupiti i aparat tzv. toner male karlice opisan kao ” vezbac rastuceg otpora za vaginu ” , za koji se tvrdi da deluje bolje od konusa ili Kegelovih vezbi . Dostupan je preko interneta.

Vazbajte

Pogledajte jos :

Infekcije urinarnog trakta

Prekomerna telesna tezina izaziva pritisak na mokracnu besiku. Vezbanje ce pomoci da se skinu nezeljeni kilogrami . ( Naravno , isto tako ce pomoci i vodjenje racuna o tome sta jedete).

Fb strana

Share this:

1 thought on “Inkontinencija priodno lecenje 2020

Comments are closed.