Opekotine od sunca

Opekotine od sunca

Opekotine od sunca nastaju usled prekomernog izlaganja suncu bez adekvatne zastite od UVA i UVB zracenja.UV svetlost dovodi do ostecenja koze.
Share this:

Opekotine od sunca 2022

Opekotine od sunca nastaju usled prekomernog izlaganja suncu bez adekvatne zastite od UVA i UVB zracenja.UV svetlost dovodi do ostecenja koze.

U spoljasnim slojevima vase koze razvilo se zapaljenje usled prekomernog izlaganja ultraljubicastim ( engl. UV) zracima. velika vecina ovih opekotina je prvog stepena – mada mozete imati i prateci toplotni udar .

Bol obicno dostize maksimum otprilike 4 sata posle izlaganja suncu i traje dva ili tri dana ; posle pet ili sedam dana opecena koza pocinje da se ljusti .

Ponavljane opekotine od sunca izazivaju brze starenje koze i povecavaju rizik od raka koze. Osobe svetle kose sa svetlom kozom su u vecem riziku. Neki lekovi takodje povecavaju osetljivost na Suncevu svetlost .

Oni ukljucuju neke antibiotike , trankilizere , diuretike , kontraceptivne pilule i oralne antidijabetike.

Opekotine od sunca
Opekotine od sunca

Opekotine od sunca

Ako imate ten obarenog lososa i izrazen bol , uzmite antiinflamatorni lek , koji se moze kupiti , kao sto je aspirin ili ibuprofen , da bi ste smanjili otok i ublazili bol .

I radite sve sto bi ste radili i sa bilo kojom drugom vrstom opekotine – hladite je hladnom vodom . Trebalo bi da koristitte sprej posle suncanja koji rashladjuje i koji sadrzi supstance koje izazivaju utrnulost – vas apotekar vam moze posavetovati u vezi sa tim .

Neka vam unos tecnosti bude dovoljan , jer ste , pored toga sto imate opekotinu , verovatno i donekle dehidrirali . I setite se da sledeci put kada izadjete na sunce upotrebite kremu za zastitu od sunca .

Prvo je ohladite

OPEKOTINE OD SUNCA – CUVARKUCA CUDOTVORNI LIJEK izvor YT Zdravlje sa Ricijem

Najvazniji tretman opekotine od sunca je da je ohladite , pa stoga preduzimate mere hladjenja pre nego sto isprobate nesto drugo .

Kvasite svaki predeo sa opekotinom hladnom vodom ili hladnom oblogom 15 minuta . Hladnoca smanjuje oticanje i odvodi toplotu sa vase koze .

Ako imate opekotine svuda po telu , potopite se u prohladnu kupku u koju ste dodali ovseno brasno . Mozete ili kupiti proizvod koloidnog ovsenog brasna kao sto je Aveeno – koje ostaje suspendovano u vodi za kupanje – ili fino samleti solju ovsa u aparatu za mlevenje hrane i dodati ga vodi .

Skuvajte lonce zelenog caja i ostavite da se ohladi . Potopite krpu u caj i koristite kaoo oblogu . Zeleni caj sadrzi sastojke koji pomazu da se koza zastiti od ostecenja ultraljubicastim zracenjem i smiruje zapaljenje .

Upotrebite rashladjujuce , mirisne osobine nane da bi ste umirili opekotinu od sunca . Mozete da napravite caj od nane ili da umesate dve kapi ulja nane u solju mlake vode .

Ohladite ovu smesu , natopite njome neku krpu i nezno kvasite mesto sa opekotinom.

Sredstva za umirenje bolova iz ostave

Posebno bolna mesta sa opekotinama od sunca nezno istrljajte kriskama krastavaca ili krompira . I krastavac i krompir sadrze jedinjenja koja hlade opekotinu i pomazu da se smanji otok .

Sirce takodje ima umirujuce dejstvo . Ono moze pomoci da se ublaze bol , svrab i zapaljenje kod opekotina od sunca .Potopite nekoliko listova kuhinjskog rolo papira u belo ili jabukovo sirce i polozite ih na mesta sa opekotinama.

Pratite nas i na drustvenim mrezama

Facebook

Twitter

Ostavite ih tako dok se papir ne osusi . Ponavljajte ovaj tretman onoliko cesto koliko vam odgovara.

Polomie kapsulu vitamina E i stavite ga na kozu .

Ako opekotina od sunca svrbi , okupajte se u prohladnoj vodi kojoj ste dodali dve solje sirceta.

Da li pozvati lekara?

Odmah pozovite lekara ( ili hitnu pomoc ) ako je osoba koja ima opekotinu od sunca konfuzna ili dezorjentisana , ili je preslaba da bi stajala . Takodje pozovite lekara ako su prisutni veoma veliki plikovi ( vise od 1,5 cm u precniku ) ili znaci infekcije na ostecenoj kozi , kao sto su gnoj , crvene brazde ili rastuca osetljivost koze .

Stavite premaz

Porucivanje knjiga iz nase partnerske knjizare mozete obaviti iz celog sveta . Knjizara sadrzi preko 50 000 naslova svih zanrova
Prekrijte

Prekrijte opekotinu od sunca pastom napravljenom od jecma , kurkume i jogurta ( upotrebljavajuci jednake delove svakog od njih).

Ocistite bolnu roze kozu obicnim ohlkadjenim cajem .

Stavite mesavinu belanaca , meda i hemamelisa ( ili samo jedan od njih ).

Kazu da pasta za zube ublazava bol kod manjih opekotina i poznata je po tome da zaustavlja nastajanje plikova.

Stavite tanak sloj ciste aloe vere na bolnu kozu , koristeci ili sveze iseceno parce biljke ili gel koji mozete kupiti u apotekama . Ako kupujete gel , uverite se da je stoprocentno cista aloe vera .

Probajte sa stavljanjem pomade koja sadrzi kantarion kao melem za opekotine : ova lekovita biljka ima antisepticka i svojstva umirenja bola , a vekovima se koristi za lecenje rana i opekotina .

Ako , medjutim , uzimate ovu lekovitu biljku oralno , morate se drzati dalje od sunca , jer ona cini kozu osetljivom na zrake koji su stetni.

Isprobano….

Mnoge osobe smatraju da stavljanje mleka na opekotinu od sunca deluje veoma umirujuce.

I istinito

Mleko ima visok sadrzaj masnoce , ali ne zatvara kozu kao sto to radi svinjska mast . Ako mleko hladi vasu opekotinu , samo napred – koristite ga .

Ali nikada , zaista nikada , nemojte stavljati bilo koju vrstu ulja , masti ili neke druge masnoce na opekotinu jer one blokiraju toplotu unutra i bukvalno prze kozu.

Moc prevencije

Najmanje 30 minuta pre nego sto izadjete napolje namazite kozu kremom za zastitu od sunca koja sadrzi zastitni faktor ( engl.SPF)15 ili veci . I naterajte svoje voljene da rade to isto .

Izmedju 11 sati pre podne i 3 sata poslepodne ogranicite izlaganje suncu . Tada su Suncevi zraci najjaci .

Ako vam koza lako pregori na suncu ili vam je ili vam je u proslosti dijagnostikovan rak koze , nemojte rizikovati . prekrijte se kada ste na suncu . To podrazumeva dugacke pantalone , dugacke rukave , sesir sirokog oboda i naocare za sunce .

Na kraju , jedno istrazivanje iz 2001. godine je pokazalo da bi jedenje pirea od paadajza moglo da pomogne da se preduprede opekotine od sunca kod osoba svetle koze .

Veruje se da likopen , hranljiva materija u paradajzu , pomaze da se koza zastiti od stetnih ultraljubicastih zraka .

Share this:

Leave a Reply

Related News