Sezonski afektivni poremecaj

Sezonski afektivni poremecaj

Sezonski afektivni poremecaj (SAP) je posebno zastupljen u najtamnijim zimskim mesecima decebru , januaru i februaru kada je prisustvo Suncevog svetla kratkotrajno.
Share this:

Sezonski afektivni poremecaj

Sezonski afektivni poremecaj (SAP) je posebno zastupljen u najtamnijim zimskim mesecima decebru , januaru i februaru kada je prisustvo Suncevog svetla kratkotrajno.

Simptomi ukljucuju blagu do tesku depresiju , nizak nivo energije , produzeno spavanje , zudnju za secerom i skrobom , kao i gojenje .

SAP se dovodi u vezu sa hormonom melatoninom , koji proizvodi epifiza u mozgu . Nizak nivo svetlosti dovodi do povecane proizvodnje melatonina .

Druga teorija sugerise da Suncevo svetlo utice na nivo supstanci u mozgu koje regulisu raspolozenje , kao sto je serotonin .

Sezonski afektivni poremecaj
Sezonski afektivni poremecaj (SAP)

Kada neke osobe cuju za simptome SAP_a , njihova prva reakcija je ” O, to je ono sto je i moj problem!” . Ako su vam tamne boje zime uvek delovale posebno sumorno ,, moze delovati umirujuce saznanje da niste jedini koji patite od utucenosti povezane sa godisnjim dobima.

Ako vase raspolozenje postane tako mracno da se osecate kao da ne mozete funkcionisati normalno , nemojte oklevati da to kazete svom lekaru .

Ali ako su vam vasi simptomi blagi , lekovi navedeni dalje u tekstu mogu pomoci da se i vas zivot osvetli .

Razvedrite se !

Uradite sve sto mozete da bi ste povecali kolicinu prirodne svetlosti koja ulazi u vasu kucu . Drzite zavese razmaknute a roletne podignite .

Ako grane drveca blokiraju svetlo na vasim prozorima , isecite ih . Razmislite o ugradnji staklenog krova u sobi koja je tamna , posebnoo ako je to kuhinja ili dnevna soba gde provodite mnogo vremena .

U suncanim zimskim danima setajte napolju . Cak i ako zimsko svetlo nema intezitet kao usred leta , doza pravog sunca je mnogo efikasnija od sijalica u kuci .

Jedno istrazivanje , je zapravo , pokazalo da je jednocasovna setnja na zimskoj Suncevoj svetlosti bila efikasna u smanjenju SAP_a isto kao i setnja od dva i po sata pod vestackim svetlom .

Planirajte svoj najduzi odmor za vreme zimskih meseci , i ako je moguce , idite u toplo suncano podneblje . Samo jedna ili dve nedelje udaljavanja od zimske turubnosti moze obezbediti dobrodoslo olaksanje od simptoma SAP_a.

Sezonska depresija – sezonski afektivni poremecaj – SAP – Dr Branimir Vukovic

Krenite u vezbaonicu ili setajte po hladnoci

Iako istrazivanja pokazuju da vezbanje pomaze da se ublazi depresija , zimi je tesko motivisati se za to . Ako se uclanite u klub za vezbanje i odredite vreme u koje cete tamo redovno ici , veca je verovatnoca da cete obezbediti vezbanje koje vam je potrebno za poboljsanje svog raspolozenja.

Jos bolje – vezbajte napolju . Setajte , trcite ili vozite bicikl – radite bilo sta u cemu uzivate i sto vas izvaci napolje na svez vazduh i dnevno svetlo .

Cak ako i u sivim danima vezbate napolju , uspecete da upijete malo tog maglicastog Suncevog svetla . Ako je napolju bas previse lose vreme , kako bi bilo da postavite kucni bicikl za vezbanje ispred svetlosne kutije .

Da li pozvati lekara?

Ako imate tesku depresiju i promene u navikama u jelu i spavanju , posetite svog lekara . Vasem stanju se moze pomoci antidepresivima i takodje , terapijom svetlom koja ukljucuje izlaganje specijalno dizajniranim svetlosnim aparatima .

Lekovita biljka protiv briga

Da bi ste potpomogli poboljsanje svog raspolozenja , uzimajte kapsule kantariona od 300 mg tri puta na dan . Nekada zvan ” Bozija milost ” ili ” blagoslovena biljka ” , ovaj biljni lek je blagi antidepresiv.

Istrazivanja su tokom proteklih 20 godina pokazala da jedan od njegovih sastojaka indirektno pomaze da se povisi nivo serotonina , supstance u mozgu koja poboljsava raspolozenje .

Jedna mana kantariona , medjutim , jeste da povecava osetljivost koze na Suncevu svetlost . Kada ga uzimate , postarajte se da namazete dosta kreme za zastitu od sunca pre nego sto izadjete napolje.

Upozorenje !!!

Nemojte kombinovati kantarion sa terapijom svetlom – rizikujete ostecenje ociju i koze . Takodje , nemojte uzimati ovu lekovitu biljku sa prepisanim antidepresivima.

Ostala sredstva za poboljsanje raspolozenja

Uzimajte multivitaminske i multimineralne suplemente koji sadrze vitamin B6 , tiamin i folnu kiselinu . Pokazalo se da se ovi B vitamini mogu koristitii raspolozenju .

nemojte preterivati sa keksima , slatkisima i ostalim slatkim namirnicama . Rafinisani secer vam moze pruziti pocetno poboljsanje , ali posle toga ce vasa energija naglo opadati , a isto tako i vase raspolozenje .

Odlucite se za obroke bogate proteinima , koji mogu pomoci da se poveca budnost – kuvano jaje za dorucak , mozda , i sendvic sa pilecim grudima za rucak .

Obavestite svoju porodicu i prijatelje o svom SAP_u i koristite njihovu podrsku . Ako znaju da ste u mracnim danima podlozniji losem raspolozenju , oni mogu pomoci u planiranju aktivnosti koje ce vam okupirati paznju .

Da bi ste predupredili nagle promene raspolozenja , nemojte piti alkohol . Pice moze pomoci da se na kratko odagna anksioznost . Ali , posto je alkohol depresiv , vase raspolozenje ce naglo opasti kada opijenost prodje .

Neka bude svetlost

Pobedite zimsku utucenost povecanjem svoje izlozenosti svetlu . Mozete kupiti svetlosnu kutiju celog spektra svetlosti koja emituje izuzetno blistavo vestacko svetlo , i tako nadoknaditi nedostatak prirodne Sunceve svetlosti .

Smatra se da svetlost menja nivo i melatonina i serotonina , stoga ima pozitivan uticaj na navike u spavanju i na osecaj blagostanja.

Postavite kutiju na otprilike 1/2m od mesta gde , recimo , radite , citate ili kuvate , a zatim je ukljucite . Neke osobe imaju koristi od tridesetominutnog izlaganja , a nekima je potrebno i nekoliko sati .

Probajte i zakljucite , nemozete se predozirati svetlom . Svetlosne kutije su lako dostupne preko interneta . Za vise informacija posetite web sajt SAD Association www.sada.org.uk

Mnogi simptomi sezonskog afektivnog poremecaja slicni su simptomima tipicne depresije:

  • Lose raspolozenje (cesto veceg intenziteta u jutarnjim casovima)
  • Manjak energije
  • Manjak volje
  • Manje interesovanja za život
  • Nemogucnost da se uziva u stvarima koje inace pricinjavaju zadovoljstvo
  • Iritabilnost
  • Manja potreba za kontaktom sa drugim ljudima
  • Manje interesa za seks

Koliko je cest ovaj problem?

Vecina ljudi ce pokazivati blagi dobitak na tezini i gubitak energije u zimskom periodu. Ova pojava je pomalo nalik hibernaciji koja postoji kod nekih zivotinjskih vrsta i ne moze se smatrati psihijatrijskim problemom. Ukoliko vam ovi simptomi predstavljaju ozbiljan problem i kompromituju vase svakodnevno funkcionisanje, onda postoji verovatnoca da se radi o sezonskom afektivnom poremecaju.

Antidepresivi ili psihoterapija?

Pored terapije korigovanjem lucenja melatonina, preventivno se na prve simptome sezonske depresije moze delovati i antidepresivima, ali samo kod tipova licnosti sa endogenom (nasledno uslovljenom) depresijom, koji su izlozeni riziku od razvoja prave depresije (neuroticnog ili psihoticnog spektra).

Buduci da u takvim slucajevima sezonska depresija moze da bude okidac za ozbiljniju depresivnu reakciju, cak i za pojavu suicidalnih misli, a posebno kad samoubilacka tendencija postoji i u anamnezi (istoriji bolesti), psihijatar ce se odluciti za blagovremeno uvodjenje antidepresiva.

Kod blazih slucajeva sezonske depresije dovoljna je psihoterapija usmerena na razvoj vestine kontrolisanja i zaustavljanja negativnih misli. 

Terapija medikamentima, koju prepisuju iskljucivo psihijatri, odredjuje se na osnovu psihijatrijske dijagnoze, te se moze reci da farmakoterapija pre svega leci poremecaj.

Psihoterapija, pak, kao nacin lecenja sezonske depresije, leci kompletnu individuu – psiholog nastoji da otkrije sta je to sto je, pored sezonskih promena, doprinelo da odredjena osoba reaguje na dramatican nacin, sta je to posebno sto postoji u nekom njenom svetu, u njenom okruzenju, i sta ona moze da promeni od faktora na koje moze da utice, da bi vodila kvalitetniji zivot.

Jer, depresija izmedju ostalog moze da bude i svojevrstan poziv u pomoc; kroz depresiju, neke osobe na simbolican nacin zapravo pokusavaju da zatraze podrsku i pomoc okoline, da kazu da im je tesko ili da poruce da nisu u stanju da same organizuju sopstveni zivot.

Share this: