Share this:
87 / 100

Angina pektoris

STA JE ANGINA PEKTORIS?Angina pektoris je medicinski naziv za stanje koja nastaje zbog smanjenog snabdevanja srcanog misica .

Svako ko poseti lekara sa simptomima angine pektoris verovatno ce dobiti recept za nitro glicerin . Radije nego da izazovu eksploziju , tablete nitroglicerina mogu pomoci pacijentima da se izbore sa pocetkom napada , ublazavajuci bol i stezanje u grudima i povecavajuci snabdevanje srca krvlju i kiseonikom . Stoga , kao sto kaze reklamni slogan za putnicke cekove – ne napustajte kucu bez njih . Ali kao dodatak lekovima postoji mnogo nacina da savladate napade angine pektoris , da smanjite njihovu ucestalost ili cak sprecite da se oni uopste desavaju .

Angina pektoris. Taj tezak , stezuci bol u grudima vam govori – glasno – da vase srce ne dobija dovoljno krvi bogate kiseonikom .

Najverovatniji uzrok je nagomilavanje masne supstance zvane plak koja zapusava arterije koje sluze srcu.

Bol kod angine pektoris cesto pocinje ispod grudne kosti i siri se u rame , ruku ilii vilicu . Moze da bude pracen nedostatkom daha , privremenom mucninom , vrtoglavicom , nepravilnim srcanim ritmom i anksioznoscu.

Sta izaziva anginu pektoris
Sta izaziva anginu pektoris

Neodlozne mere

Ako sojite , setate ili vezbate u trenutku kada se javi napad , sedite i odmorite se nekoliko minuta.

hemoroidi

Lek za hemoroide na prirodnoj osnovi poruci jos danas

Ako lezite i odmarate kada se javi pritisak koji nagovestava napad , promenite polozaj tela sedenjem ili ustajanjem . To otklanja pritisak sa nerava u vasem srcu koji signaliziraju bol . Angina pektoris koja se javlja dok se odmarate je znak da ste u mnogo vecem riziku od infrakta , stoga stupite u kontakt sa svojim lekarom sto je pre moguce.

Ako napad nastupi kada ste emotivno uzbudjeni ili uznemireni , pokusajte da se smirite . Kao i fizicki stres , mentakni stres moze da poveca potrebu vaseg srca za kiseonikom . Ucinite svom srcu uslugu ucenjem joge , tai chia meditaciji ili neke druge tehnike za smanjenje stresa koju mozete redovno da upraznjavate .

Kosa suva 2021

Kosa masna 2021

Koprivnjaca prirodno lecenje2021

Konjuktivitis 2021

Kasalj 2021

Pomozite svom srcu namirnicama ili suplementima

Omega -3 masne kiseline stite srce i krvne sudove . One se na trzistu nalaze u kapsulama ribljeg ulja , mada ako jedete masnu ribu , kao sto su skusa , losos ili sardine dva puta nedeljno , nije potrebno da uzimate kapsule . Kosultujte se sa svojim lekarom pre uzimanja suplementa ribljeg ulja da bi ste se uverili da oni nece uzajamno delovati sa lekovima koje vec uporedo uzimate .

Potrazite suplemente koji obezbedjuju 1 000 mg kombinovanih EPA/DHA na dan . To moze da znaci uzimanje kapsule za koju naznaceno da sadrzi 3 000 mg ribljeg ulja ili vise .

Nekoliko istrazivanja je pokazalo da uzimanje jednog cesnja belog luka na dan moze da snizi visok nivo holesterola , a postoje dokazi da beli luk takodje smanjuje i efekat zgrusavanja krvi ,sto je jos jedna korist za srce . Za postizanje maksimalnog efekta jedite ga u sirovom stanju , na primer zdrobljenog u salatnom prelivu . Ako nemozete da podnese njegov miris , kapsule belog luka pruzaju slicne korisne efekte po zdravlje .Izaberite kapsule koje obezbedjuju 4000um alicina i uzimajte od 400 do 600 mg na dan .

Folna kiselina i vitamin B12 su vitamini koji snizavaju nivo homocisteina , supstance u krvi koja moze da poveca rizik od bolesti srca . Najbolji izvor ovih vitamina moze da bude hrana , neka istrazivanja su dovela u pitanje koristi od suplemenata .

Jedite dosta ribe , mesa i jaja zbog vitamina B12 a lisnatog povrca i agruma zbog folne kiseline . Druga istrazivanja nagovestavaju da mozete da smanjite rizik od bolesti srca uzimanjem 400 mg folne kiseline i 0.5 mg vitamina B12 na dan .

Da li pozvati lekara?

Mnoge osobe koje po prvi put dozive anginu pektoris misle da imaju infrakt . Iako kod angine pektoris dotok krvi do srca nije potpuno blokiran , kao sto je kod infrakta , ona je ipak upozorenje koje ne treba zanemariti . Ako mislite da mozda imate anginu pektoris , posetite svog lekara sto je pre moguce . Ako imate bol u grudima koji traje duze od 15 minuta ili pracen nedostatkom daha odmah pozovite 194 . Dok cekate da stignu kola hitne pomoci , odmah uzmite 300 gr aspirina koji se rastvara ( obicno jedna tableta , ali to proverite na pakovanju ).

Moc prevencije

Vezbajte po programu vezbi , po upustvima svog lekara ; redovno vezbanje moze da pomogne da se spreci angiozni bol.

Angina pektoris
Angina pektoris

Ako pusite , ostavite pusenje. Nikotin iz cigareta suzava arterije , aktivirajuci anginu pektoris ili pogorsavajuci je . I drzi te se , takodje , dalje od zadimljenog okruzenja .

Potrudite se i prestanite da pijete kafu .U nekoliko nedavnih istrazivanja unos kafe je doveden u vezu sa povisenim nivoom homocistenina , koji moze da poveca rizik , od napada angine pektoris .

Posto ste pojeli veliki obrok , odmori te se ili sa bavite umerenom aktivnoscu . Kada konzumirate obilan obrok , organizam preusmerava dodatnu kolicinu krvi ka sistemu za varenje ; prema tome srce dobija manje kiseonika i podloznije je napadu .

Nemojte boraviti napolju kada je hladno . Hladan vazduh stimulise misicne reflekse koji mogu izazvati anginu pektoris .

Izbegavajte iznenadan fizicki napor, kao sto je trcanje da bi ste uhvatili autobus ili podizanje teskog predmeta.

Pokusajte da odrzavate zdravu telesnu tezinu . Jedite 5 porcija voca i povrca na dan i dosta ceralija od celog zrna i skrobnih namirnica kao sto su paradajz , testenina i perinac . Smanjte unos masnih namirnica , narocito oprzene hrane , keksa i cokolade ; birajte obrano ili poluobrano mleko . Jedite nemasno meso radije nego masne odreske i odlucite se za ribu dva puta nedeljno . Odrzavajte kolicinu unetih namaza i ulja na minimumu i smanjujte ih maslinovo ulje za salatne prelive i polinezasicene masne namaze , na primer . Umeren unos crvenog vina takodje moze da bude od pomoci .

Pratite nas i na Facebook

Share this: