Modrice

Modrice

Modrice . Udarili ste se dovoljno jako da su se mali krvni sudovi ispod vase koze ostetili . Krv curi iz ovih krvnih sudova , zvanih kapilari , i cedi se u okolno tkivo .
Share this:

Modrice 2021

Modrice . Udarili ste se dovoljno jako da su se mali krvni sudovi ispod vase koze ostetili . Krv curi iz ovih krvnih sudova , zvanih kapilari , i cedi se u okolno tkivo .

Posle nekog vremena javljaju se tradicionalne crne i plave boje , koje su ” zastitni znak ” vecine modrica . Kako se zadrzana krv razlaze , javlja se citava paleta nijansi , od ljubicaste do zelene i zute .

Modrice najcesce izblede za 10 do 14 dana bez ikakvog lecenja.

Postoji nekoliko koraka koje mozete preduzeti da bi ste smanjili bol od udarca i podstakli brze nestajanje boje modrice .

Prvo sto ce te zeleti je da ledom i pritiskom smanjite protok krvi u povredjenoj oblasti da bi ste na najmanju meru sveli promenu boje koze .

Zatim , upotrebite toplotu da pojacate cirkulaciju krvi i pomognete u otklanjanju krvi koja se zadrzala . Ukoliko koza nije ostecena , brojne biljne masti i obloge mogu istovremeno pomoci da se izbrise dokaz trenutka nepaznje koji je ostavio svoj beleg.

Modrice
Modrice

Ubrzajte proces bledjenja

Stavite led sto je pre moguce . Ako rashladite krvne sudove oko predela sa modricom , manje krvi curi u okolno tkivo . Savitljiva pakovanja za led napunjena gelom , posebno pravljena za povrede , dostupna su u sportskim prodavnicama , a sportisti obicno drze nekoliko njih u zamrzivacu .

Vecini nas ostalih sasvim odgovara kesa smrznutog graska umotana u peskir . Mozete i da potopite peskir u ledenu vodu i polozite ga preko modrice da stoji 10 minuta .

Bilo koje sredstvo za hladjenje da koristite , uklonite ga posle 10 minuta i sacekajte otprilike 20 minuta pre nego sto ga ponovo stavite , kako ne bi ste preterano ohladili kozu ispod njega .

Ako imate modricu na ruci ili nozi , odmah obmotajte elesticni zavoj oko nje. Stezanjem tkiva koje je ispod nje zavoj pomaze da se spreci curenje krvi iz krvnih sudova . Modrica ce tada biti manje ozbiljna .

Procitajte jos :

Mamurluk

Povisen krvni pritisak

Smanjite dotok krvi do modrice da bi ste promenu boje koze sveli na najmanju meru . Ukoliko ste zadobili modricu na nozi , na primer , a mozete da se odmorite , smestite se u sofu ili fotelju sa nogom podignutom na jastuku iznad nivoa srca .

Ako imate modricu na ruci , pokusajte da je drzite poduprtu iznad nivoa srca kad god sedite .

Primenite malo toplote

Posle hladjenja modrice tokom 24 sata pocnite sa primenjivanjem toplote da bi ste pojacali cirkulaciju u povredjenoj oblasti i pomogli da se otkloni krv koja se zadrzala . Nekoliko puta na dan po 20 minuta koristite elektricno jastuce koje zagreva .

Uverite se da postupate po upustvima za rad jastuceta koje se zagreva : da bi ste izbegli opekotine , jastuce treba postaviti tako da lezi preko – a ne ispod – ekstrimiteta sa modricom .

Modrice na nozi

Umesto toga mozete staviti toplu oblogu ili ispod ili na predeo sa modricom . Posluzice i flasa vruce vode .

Mozete koristiti i paketic koji se zagreva u mikrotalasnoj pecnici , dostupan u prodavnicama sa medicinskom opremom ili preko interneta.

Pratite nas i na Facebook

Facebook

Topla obloga gaveza takodje moze da pruzi olaksanje . Gavez sadrzi supstance koje smanjuju oticanje i potpomazu brz rast novih celija . Napravite topao biljni rastvor sipanjem oko pola litra kljucale vode preko 30 g osusenih ili 60 g svezih listova gaveza .

Ostavite listove da se natapaju 10 minuta, a zatim procedite . Rastvor je samo za spoljasnu upotrebu – NEMOJTE ga piti . Potopite jastuce gaze ili peskir u ovaj rastvor i stavite ga na modricu da stoji tokom jednog sata .

Upozorenje :

Nemojte ga koristiti na ostecenoj kozi ili ako imate otvorenu ranu .

Sirce pomesano sa toplom vodom ce potpomoci proces izlecenja . Sirce povecava protok krvi u blizini povrsine koze , tako da moze pomoci u iscezavanju krvi koja se zadrzala u predelu sa modricom . Hemamelis ce postici isti efekat .

Savitljivo pakovanje leda – uradi sam

Ako imate sklonost ka aktivnom upraznjavanju sportova – ili redovno udarate svoje podkolenice – pomocice ako pri ruci imate pakovanje leda . Da bi ste ga unapred pripremili , napunite plasticnu kesu koja moze da se zatvori sa 2 solje vode i jednom trecinom solje denaturisanog alkohola .

Zatvorite cvrsto kesu i stavite ga u pregradu u zamrzivacu . Preko noci ce se formirati vodnjikav led koji ce se prilagoditi svakom delu tela koji se povredi tokom dnevnih aktivnosti .

Drzite stranu kese koja se zatvara na gore da bi ste rizik od curenja sveli na najmanju meru .

Evo masti

Arnika lekovita biljka koja se dugo vremena preporucuje za modrice . Ona sadrzi supstancu koja smanjuje zapaljenje i oticanje.

Stavljajte svakodnevno mast ili gel od arnike na modricu .

Uzmite punu saku listova od persuna , zgnjecite ih i nanesite na modricu . Obmotajte taj deo elasticnim zavojem . Neki strucnjaci tvrde da persun umanjuje zapaljenje , smanjuje bol i moze da ubrza iscezavanje boje modrice .

Nezno namazite kantarionovo ulje na modricu . Kantarion se cesto uzima u vidu kapsula ili caja za blagu depresiju , ali je njegovo ulje odavno poznato kao iscelitelj rana .

Ono je bogato taninima , atrigensima koji potpomazu skupljanje tkiva i kontrolisanje krvarenja iz kapilara . Da bi ste postigli najbolji efekat , pocnite sa ovim tretmanom odmah posle pojave modrice i ponavljajte ga tri puta na dan.

Pazljivo birajte sredstva za umirenje bolova

Nemojte uzimati aspirin cim vam se pojavi modrica – on moze da je pogorsa . Aspirin razredjuje krv , sto znaci da ona moze lakse da se nakuplja ispod koze i pojaca karakteristican crno plavi efekat modrice .

Isto se odnosi i na ibuprofen . Umesto njih uzmite paracetamol kao sredstvo za smanjenje bola kod modrica. Ako smatrate da lako dobijate modrice i redovno uzimate aspirin ( da bi ste smanjili rizik od infrakta , na primer ) , porazgovarajte o tom problemu sa svojim lekarom , ali nemojte prestati sa uzimanjem aspirina , osim ako vam on nije tako savetovao .

JUTRO -Kada modrice na telu ukazuju na bolest, gosti prof dr. Predrag Miljic i Dejan Petrovic | PRVA

Progutajte , molim

Bromelain , enzim koji se nalazi u ananasu , ustvari ” razlaze ” proteine , ukljucene u izazivanje zapaljenja i bola . Uzimajte do 500 mg bromelaina dnevno izmedju obroka sve dok modrice ne izblede .

Probajte homeopatsku verziju arnike . Cim vam se pojavi modrica , pocnite sa uzimanjem jedne doze svaka 4 sata . Uzmite 4 doze prvog dana , zatim smanjite dozu na dve ili tri pilule dnevnoo sve dok modrice blede .

Moc prevencije

Ako primetite da vam se modrice lako javljaju , mozda imate nedostatak vitamina C . On ojacava zidove kapilara tako da postoji manja verovatnoca da ce propustati krv i stvarati modrice .

Unesite dodatne kolicine vitamina C tako sto ce te jesti vise paprika i agruma ili uzimati suplemente od 1 000 mg na dan u podeljenim dozama .

Povecajte svoj unos flavonoida tako sto cete jesti vise sargarepe , kajsija i agruma . Oni pomazu vitaminu C da efikasnije deluje u organizmu . Ekstrat semenki grozdja je takodje bogat snabdevac flavonoidima . Uzimajte do 100 mg na dan .

Osobe koje su podlozne nastajanju modrica mogu imati nedostatak vitamina K , koji mozete dobiti iz kelja , brokula , prokelja i lisnatog zelenog povrca , a takodje i iz multivitaminskih suplemenata , koje bi trebalo da uzimate uz obroke da bi ste pojacali njegovu apsorpciju .

Modrice po rukama bez udarca

Modrice na rukama mogu se pojaviti iz razlicitih razloga, cak i bez direktnog udarca. Mogu biti rezultat niza faktora poput:

  1. Sporih krvnih sudova: Osobe s tankom kozom ili osetljivim krvnim sudovima mogu lakse razviti modrice bez jasnog uzroka.
  2. Nutritivni nedostaci: Nedostatak odredjenih vitamina poput C, K ili folne kiseline moze uticati na jacinu krvnih sudova, sto moze dovesti do modrica bez ozbiljnih povreda.
  3. Starenje koze: Starenje moze uticati na elasticnost koze i slabljenje potkoznih krvnih sudova, sto povecava sklonost modricama.
  4. Odredjeni lekovi: Neke vrste lekova, poput antikoagulanasa ili aspirina, mogu uticati na zgrusavanje krvi i povecati sklonost ka modricama.
  5. Genetika: Sklonost ka modricama moze biti nasledna, odnosno, neki ljudi su jednostavno podlozniji razvijanju modrica zbog genetskih faktora.

Ako primecujete ceste ili neuobicajene modrice bez ociglednog razloga, vazno je razgovarati sa lekarom kako biste iskljucili potencijalne zdravstvene probleme ili nedostatke.

Kako izgledaju modrice kod leukemije

Kod leukemije, modrice se mogu pojaviti kao rezultat niskog broja zdravih krvnih celija, poput trombocita, koji su vazni za zgrusavanje krvi. Modrice mogu biti neobicno velike, tamne ili se pojavljivati bez ociglednog povoda ili povrede.

Mogu se javljati na razlicitim delovima tela, kao i na neobicnim mestima poput stomaka ili ledja. Pored modrica, mogu se pojaviti i drugi simptomi poput neobjasnjivog umora, cestih infekcija ili gubitka tezine. Vazno je da se ovi simptomi jave uz drugacije modrice kako bi se potrazila medicinska pomoc.

Zute modrice po telu

Zute modrice po telu cesto su rezultat procesa ozdravljenja. Kada se krv izlije ispod koze, prolazi kroz razlicite faze boje dok se telo bori da je resorbira.

Pocinje crvenom bojom zbog prisustva hemoglobina, zatim postaje ljubicasta ili plava usled razgradnje krvi, a na kraju prelazi u zutu boju zbog prisustva bilirubina, jedinjenja koje telo proizvodi prilikom razgradnje crvenih krvnih zrnaca.

Ove zute modrice su uobicajene i obicno nisu znak za zabrinutost, osim ako se ne pojavljuju cesto ili bez ociglednog razloga, sto moze ukazivati na druge zdravstvene probleme.

Modrice od stresa

Iako nije direktno dokazano da stres direktno uzrokuje modrice, moze imati indirektan uticaj na pojavu. Stres moze uticati na kvalitet sna, ishranu i imunoloski sistem, sto moze rezultirati slabijim zdravljem koze i potkoznih krvnih sudova.

Osobe pod dugotrajnim stresom mogu imati smanjenu sposobnost regeneracije koze i sporije zaceljivanje manjih povreda, sto moze doprineti cescem pojavljivanju modrica. Osim toga, stres moze dovesti do losih navika poput cesceg grebanja ili trljanja koze, sto takodje moze izazvati modrice ili ostecenja na kozi.

Share this: