mokrenje u krevetu

mokrenje u krevetu

Mokrenje u krevetu, poznato i kao nocna enureza, je nevoljno mokrenje u snu kod dece koja su vec trebala uspostaviti kontrolu mokrenja tokom noci.
Share this:

Mokrenje u krevetu 2021

Mokrenje u krevetu, poznato i kao nocna enureza, je nevoljno mokrenje u snu kod dece koja su vec trebala uspostaviti kontrolu mokrenja tokom noci.

Sta nije u redu ?

Obicno – nista. Dok podizete dete , mokrenje u krevetu je prirodna pojava koja prati taj proces . Najverovatniji razlog je da se vase dete ne budi kada mu je besika puna – a to je problem samo zato sto dete proizvodi mnogo urina tokom noci ili ima besiku koja ima donekle smanjen kapacitet.

Deca ne mokre u krevet namerno – i to je vazno zapamtiti , posebno onih jutara kada se iznova suocite sa natopljenim carsavom . Jedno je sigurno : problem ne moze da se ” resi ” kaznjavanjem .

Pomaze ako se zadrzi smisao za humor u tim situacijama , koje ce ne sumljivo proci . A u medjuvremenu probajte sledece tehnike .

Odrzite te ” sitne sate ” suvljim

mokrenje u krevetu
mokrenje u krevetu

Ogranicite vasem detetu unos tecnosti sat vremena pre odlaska u krevet . Narocite izbacite kola napitke ili toplu cokoladu ,, jer oni mogu da sadrze kofein koji iritira besiku .

Ako vase dete ima obicaj da popije solju mleka pred spavanje , pokusajte da prekinete ovu naviku na nedelju do dve i vidite da li to deluje . Neka deca su alergicna na proteine iz mleka , prvenstveno na kazein i surutku , a alergija moze da izazove mokrenje u krevet.

Uverite se da vase dete ide u toalet pre nego sto ode u krevet . To nece da zaustavi mokrenje u krevet , ali bice manje zaostalog urina u besici ,sta znaci da ce manje urina nakvasiti krevet .

Obavljajte rutinske radnje pred spavanje mirno i tiho . Gruba ,aktivna igra ili cak uzbudjujuci televizijski program povecavaju rizik od mokrenja u krevetu . Procitajte pricu detetu ili ga ostavite da samo cita u krevetu .

Ako dete ima 7 ili vise godina , razmotrite kupovinu alarma za mokrenje u krevetu . To je senzor koji radi na baterije i emituje zvuk zujanja ili zvonjenja kada detektuje vlagu .

On uslovljavadecu da uvide potrebu za uriniranjem i da se probude pre nego sto pocnu da mokre . Nemojte odustajati ako alarm nije resio problem posle nedelju do dve ; vecina dece reaguje posle dva meseca.

Medicinska pomoc

Neka istrazivanja pokazuju da deca koja mokre u krevetu imaju pataloski nizak nivo antidiuretickog hormona ( ADH) . Ovaj hormon pomaze bubrezima da zadrze vodu , a ako ga nedostaje , vise urina dospeva u mokracnu besiku .

Lekar moze prepisati nazalni sprej , koji sadrzi sinteticku verziju ovog hormona , za koriscenje pre odlaska na spavanje . Ali promene ponasanja ( uz pomoc alarma za mokrenje u krevetu ) mogu biti efikasnije .

ZDRAVO SA PROFESOROM NESTOROVICEM – Najbolji lek za nocno mokrenje kod dece

Ogranicite stetu

Stavite vodootporni stitnik duseka na dusek vasek deteta ( u supermarketima se prodaju paketi punjenih stitnika koji se posle upotrebe bacaju ) . Ne samo to da ce to zastititi dusek , vec ce takodje osigurati da mozete da lecite nezgodu , jer ovo i jeste – nezgoda , ne propast.

I vi i vase dete cete bolje spavati ako znate da nema velikog ciscenja o kome ce te brinuti .

Ako ste propustili :

Modrice i prirodno lecenje

Mamurluk

I ne zaboravite da nas pratite i na Facebook

Da li ste znali?

Istrazivanja pokazuju da ako su oba roditelja mokrila u krevet dok su bili deca , njihovo dete ima 70% sansu da ima isti problem .

Iskoristite pomoc svog deteta

Neka vam vase dete pomogne oko duznosti kojii idu uporedo sa mokrenjem u krevetu , kao sto su pranje carsaa , namestanje kreveta ili pripremanje ciste spavacice ili pidzame . Pojasnite mu da ucestvovanje nije kazna vec samo odgovornost .

Mokrenje u krevet je nesto sto uvek povezujemo sa decom, koja ponekad i do skolskih dana imaju taj problem.

Deca koja mokre u krevet ne rade to namerno i nikako se ne preporucuje da ih zbog toga roditelji kaznjavaju.

Mokrenje u krevet ili nocno mokrenje, enureza je nenamerno mokrenje tokom spavanja i zato ne treba kritikovati i kaznjavati dete.

Nocno mokrenje u krevetu kod odraslih

Nocno mokrenje u krevetu, poznato i kao enureza, je nevoljno mokrenje u snu kod osoba koje su vec trebale uspostaviti kontrolu mokrenja tokom noci. Uobicajeno je kod dece, ali moze se javiti i kod odraslih.

Uzroci nocnog mokrenja u krevetu kod odraslih

Uzroci nocnog mokrenja u krevetu kod odraslih mogu biti fizicki, psiholoski ili kombinacija oboje. Neki od najcescih uzroka ukljucuju:

 • Bolesti ili poremecaji: Nocno mokrenje u krevetu kod odraslih moze biti simptom odredjenih bolesti ili poremecaja, kao sto su dijabetes, infekcije mokracnog sistema, tumor bubrega ili problemi sa stitnom zlezdom.

Lekovi: Neki lekovi, kao sto su antidepresivi ili lekovi za krvni pritisak, mogu izazvati nocno mokrenje u krevetu kao nuspojavu.

Psiholoski faktori: Stres, anksioznost ili depresija mogu pogorsati nocno mokrenje u krevetu kod odraslih.

Genetika: Nocno mokrenje u krevetu kod odraslih je cesce kod odraslih koji imaju porodicnu istoriju ovog stanja.

Tretman nocnog mokrenja u krevetu kod odraslih

Tretman nocnog mokrenja u krevetu kod odraslih ovisi o uzroku stanja. Ako je uzrok fizicki, lecenje ce se usmjeriti na lecenje osnovne bolesti ili poremecaja. Ako je uzrok psiholoski, lecenje moze ukljucivati ​​terapiju ili lekove za lecenje stresa, anksioznosti ili depresije.

U nekim slucajevima, lekar moze propisati lekove za pomoc u kontroli proizvodnje urina. Ovi lekovi mogu biti ucinkoviti u smanjenju ucestalosti mokrenja u krevetu, ali mogu imati i nuspojave, kao sto su pospanost ili suva usta.

Saveti za odrasle koji mokre u krevet

Ako ste odrasla osoba koja mokri u krevet, mozete uciniti nekoliko stvari da pomognete u upravljanju stanjem:

 • Izbegavajte kofein i alkohol pre spavanja.
 • Pijte dovoljno vode tokom dana, ali izbegavajte previse vode pre spavanja.
 • Idite u toalet pre spavanja.
 • Ugradite alarm za mokrenje u krevet.
 • Odaberite odgovarajuce krevetne potrepstine, kao sto su vodootporne navlake za madrace ili pelene za odrasle.

Ako ste zabrinuti zbog nocnog mokrenja u krevetu, razgovarajte sa svojim lekarom. Oni vam mogu pomoci da utvrdite uzrok stanja i pronadjete najbolji nacin lecenja.

mokrenje u krevetu kod zena
mokrenje u krevetu kod zena

Nocno mokrenje kod zena

Uzroci nocnog mokrenja kod zena mogu biti fizicki, psiholoski ili kombinacija oboje. Neki od najcescih uzroka ukljucuju:

 • Bolesti ili poremecaji: Nocno mokrenje kod zena moze biti simptom odredjenih bolesti ili poremecaja, kao sto su dijabetes, infekcije mokracnog sistema, tumor bubrega ili problemi sa stitnom zlijezdom.

Lekovi: Neki lekovi, kao sto su antidepresivi ili lekovi za krvni pritisak, mogu izazvati nocno mokrenje kao nuspojavu.

Psiholoski faktori: Stres, anksioznost ili depresija mogu pogorsati nocno mokrenje kod zena.

 • Uvecana prostata: Uvecana prostata moze pritisnuti mokracnu cev, sto moze otezati praznjenje besike i povecati rizik od noćnog mokrenja.

Tretman nocnog mokrenja kod zena

Tretman nocnog mokrenja kod zena zavisi o uzroku stanja. Ako je uzrok fizicki, lecenje ce se usmeriti na lecenje osnovne bolesti ili poremecaja. Ako je uzrok psiholoski, lecenje moze ukljucivati ​​terapiju ili lekove za lecenje stresa, anksioznosti ili depresije.

Terapija za nocno mokrenje u krevetu

Terapija za nocno mokrenje u krevetu, poznata kao enureza, moze ukljucivati nekoliko pristupa u zavisnosti od uzroka i starosne dobi osobe:

 1. Pracenje navika: Vodjenje dnevnika mokrenja moze pomoci identifikovanju obrazaca i okidaca za nocno mokrenje.
 2. Promena ishrane i navika pijenja: Smanjenje unosa tecnosti pre spavanja, posebno kofeina i alkohola, moze smanjiti potrebu za nocnim odlascima u toalet.
 3. Vezbe karlice: Vezbe koje jacaju misice karlice mogu pomoci u kontroli mokracnog mehura.
 4. Terapija razgovorom: Posebno kod odraslih, terapija razgovorom moze pomoci u smanjenju stresa, anksioznosti ili emocionalnih faktora koji mogu uticati na nocno mokrenje.
 5. Nagradni sistem: Kod dece, nagradni sistem moze biti efikasan u podsticanju suvog nocnog perioda.
 6. Medikamentozna terapija: U nekim slucajevima, lekovi koji deluju na kontrolu mokracnog mehura mogu biti preporuceni.

Vazno je istaci da terapija varira u zavisnosti od individualnog stanja i uzroka enureze. Preporucuje se konsultacija sa lekarom radi odredjivanja najefikasnije terapije za konkretnu situaciju.

Nocno mokrenje u krevetu na nervnoj bazi

Kada nocno mokrenje u krevetu ima nervnu osnovu, terapija se cesto fokusira na resavanje emocionalnih ili psiholoskih faktora koji mogu uticati na kontrolu mokracnog mehura. Ovo moze ukljucivati:

 1. Terapija razgovorom: Psiholoske sesije ili terapija razgovorom mogu pomoci osobi da se nosi sa stresom, anksioznoscu ili emocionalnim problemima koji mogu uticati na nocno mokrenje.
 2. Tehnike opustanja: Vezbe opustanja, meditacija ili tehnike dubokog disanja mogu pomoci u smanjenju anksioznosti i stresa koji mogu biti povezani sa nocnim mokrenjem.
 3. Bihevioralna terapija: Fokusira se na promene u ponasanju i navikama kako bi se poboljsala kontrola mokracnog mehura, ukljucujuci redovnije odlaske u toalet tokom dana i veceri.
 4. Nagradni sistemi: Kod dece, nagrade za suve noci mogu pomoci u motivisanju i poboljsanju samopouzdanja.
 5. Farmakoterapija: U nekim situacijama, lekovi koji deluju na nervni sistem mogu biti preporuceni, ali ovo zahteva pazljivo upravljanje i nadzor lekara.

Vazno je razumeti da nervni uzroci nocnog mokrenja mogu biti kompleksni i individualni. Strucnjaci ce obicno prilagoditi terapiju prema specificnim potrebama i faktorima svake osobe kako bi se postigao najbolji moguci rezultat. Preporucuje se da se potrazi misljenje lekara ili strucnjaka za ovu vrstu terapije.

Kada je nocno mokrenje u krevetu povezano sa nervnom osnovom, terapija se fokusira na emocionalno blagostanje i kontrolu stresa.

Psiholoska podrska kroz terapiju razgovorom, tehnike opustanja i strategije bihevioralne terapije mogu pomoci u smanjenju anksioznosti i poboljsanju kontrole mokracnog mehura.

U nekim slucajevima, lekovi usmereni na nervni sistem mogu se koristiti uz pazljiv nadzor strucnjaka. Individualni pristup i saveti lekara su kljucni za efikasnu terapiju.

Share this: