Mokrenje u krevetu

Mokrenje u krevetu

Mokrenje u krevetu .Sta nije u redu ? Obicno - nista. Dok podizete dete , mokrenje u krevetu je prirodna pojava koja prati taj proces .
Share this:

Mokrenje u krevetu 2021

Sta nije u redu ?

Obicno – nista. Dok podizete dete , mokrenje u krevetu je prirodna pojava koja prati taj proces . Najverovatniji razlog je da se vase dete ne budi kada mu je besika puna – a to je problem samo zato sto dete proizvodi mnogo urina tokom noci ili ima besiku koja ima donekle smanjen kapacitet.

Deca ne mokre u krevet namerno – i to je vazno zapamtiti , posebno onih jutara kada se iznova suocite sa natopljenim carsavom . Jedno je sigurno : problem ne moze da se ” resi ” kaznjavanjem .

Pomaze ako se zadrzi smisao za humor u tim situacijama , koje ce ne sumljivoo proci . A u medjuvremenu probajte sledece tehnike .

Odrzite te ” sitne sate ” suvljim

Mokrenje u krevetu
Mokrenje u krevetu

Ogranicite vasem detetu unos tecnosti sat vremena pre odlaska u krevet . Narocite izbacite kola napitke ili toplu cokoladu ,, jer oni mogu da sadrze kofein koji iritira besiku .

Ako vase dete ima obicaj da popije solju mleka pred spavanje , pokusajte da prekinete ovu naviku na nedelju do dve i vidite da li to deluje . Neka deca su alergicna na proteine iz mleka , prvenstveno na kazein i surutku , a alergija moze da izazove mokrenje u krevet.

Uverite se da vase dete ide u toalet pre nego sto ode u krevet . To nece da zaustavi mokrenje u krevet , ali bice manje zaostalog urina u besici ,sta znaci da ce manje urina nakvasiti krevet .

Obavljajte rutinske radnje pred spavanje mirno i tiho . Gruba ,aktivna igra ili cak uzbudjujuci televizijski program povecavaju rizik od mokrenja u krevetu . Procitajte pricu detetu ili ga ostavite da samo cita u krevetu .

Ako dete ima 7 ili vise godina , razmotrite kupovinu alarma za mokrenje u krevetu . To je senzor koji radi na baterije i emituje zvuk zujanja ili zvonjenja kada detektuje vlagu .

On uslovljavadecu da uvide potrebu za uriniranjem i da se probude pre nego sto pocnu da mokre . Nemojte odustajati ako alarm nije resio problem posle nedelju do dve ; vecina dece reaguje posle dva meseca.

Medicinska pomoc

Neka istrazivanja pokazuju da deca koja mokre u krevetu imaju pataloski nizak nivo antidiuretickog hormona ( ADH) . Ovaj hormon pomaze bubrezima da zadrze vodu , a ako ga nedostaje , vise urina dospeva u mokracnu besiku .

Lekar moze prepisati nazalni sprej , koji sadrzi sinteticku verziju ovog hormona , za koriscenje pre odlaska na spavanje . Ali promene ponasanja ( uz pomoc alarma za mokrenje u krevetu ) mogu biti efikasnije .

ZDRAVO SA PROFESOROM NESTOROVICEM – Najbolji lek za nocno mokrenje kod dece

Ogranicite stetu

Stavite vodootporni stitnik duseka na dusek vasek deteta ( u supermarketima se prodaju paketi punjenih stitnika koji se posle upotrebe bacaju ) . Ne samo to da ce to zastititi dusek , vec ce takodje osigurati da mozete da lecite nezgodu , jer ovo i jeste – nezgoda , ne propast.

I vi i vase dete cete bolje spavati ako znate da nema velikog ciscenja o kome ce te brinuti .

Ako ste propustili :

Modrice i prirodno lecenje

Mamurluk

I ne zaboravite da nas pratite i na Facebook

Da li ste znali?

Istrazivanja pokazuju da ako su oba roditelja mokrila u krevet dok su bili deca , njihovo dete ima 70% sansu da ima isti problem .

Iskoristite pomoc svog deteta

Neka vam vase dete pomogne oko duznosti kojii idu uporedo sa mokrenjem u krevetu , kao sto su pranje carsaa , namestanje kreveta ili pripremanje ciste spavacice ili pidzame . Pojasnite mu da ucestvovanje nije kazna vec samo odgovornost .

Mokrenje u krevet je nesto sto uvek povezujemo sa decom, koja ponekad i do skolskih dana imaju taj problem.

Deca koja mokre u krevet ne rade to namerno i nikako se ne preporucuje da ih zbog toga roditelji kaznjavaju.

Mokrenje u krevet ili nocno mokrenje, enureza je nenamerno mokrenje tokom spavanja i zato ne treba kritikovati i kaznjavati dete.

Share this:

Оставите одговор