Menstrualni problemi

Menstrualni problemi

Menstrualni problemi. Grcevi , nadimanje , bol u ledjima , mucninai umor neki ili svi ovi menstrualni problemi mogu biti rezultat nivoa hormona
Share this:

Menstrualni problemi

Grcevi , nadimanje , bol u ledjima , mucninai umor neki ili svi ovi menstrualni problemi mogu biti rezultat nivoa hormona tokom mesecnog ciklusa zene .

Neki od njih su povezani sa prostaglandinima , supstancama nalik hormonima koji uzrokuju stezanje misica materice , dovodeci do grcenja .

Tokom nedelju do deset dana pre vaseg ciklusa , takodje opada proizvodnja hormona progesterona , sto izaziva zadrzavanje soli i vode u vasem organizmu .

A neravnoteza izmedju progesterona i hormona estrogena doprinosi emotivnim simptomima kao sto su depresija , anksioznost i razdrazljivost.

Menstrualni problemi

Mnoge zene imaju blage smetnje neposredno pre menstrualni ciklus , kao i prvog i drugog dana ciklusa.

To su obicno blagi grcevi , a ponekad i glavobolja . Ali za neke su predmenstrualni simptomi dovoljno teski da im poremete njihov svakodnevni zivot.

Oni se mogu ispoljiti u vidu naglih promena raspolozenja , razdrazljivosti , depresije i anksioznosti , uporedo sa nadimanjem , bolom u dojkama i dobijanjem na tezini .

Grceve i glavobolju mozete brzo umiriti uzimanjem ibuprofena ili paracetamola . Ali takodje postoji nesto sto mozete uciniti da bi ste kontrolisali simptome PMS_a i – nadajmo se – sprecili ili barem umanjili smetnje sledeceg meseca .

Menstrualni problemi

Preduzmite akciju protiv grceva

Facebook

Pratite nas i na Facebook

Kada osetite da ce se stomacni grcevi pojaviti , idite u setnju ili na trcanje . Ili idite na plivanje . Ili sedite na bicikl za vezbanje .

Bilo koja vrsta vezbanja ce pomoci da se zaustavi proizvodnja prostagladina i pojaca oslobadjanje endorfina koji umiruju bolove . Uz to , vezbanje takodje moze ublaziti i nadimanje .

Uronite u vrucu kupku . Toplota pomaze da se opuste misici u materici koji su stegnuti u cvor . Ili lezite sa termoforom ili jastucetom koje se zagreva na stomaku .

Probajte homeopatski lek . Za jake grceve strucnjaci preporucuju Mag Phos ( fosfat magnezijuma ) . Uzimajte 5 loptica od 6c ili 12 c svakog sata do 5 doza.

Ako se grcevi ne umire , uzmite istu dozu pulsatille ili nux vomice. Pulsatilla se savetuje kada ustanovite da ne samo da imate grceve , vec da vas oni dovode i do placa , dok se nux vomica obicno preporucuje za grceve pracene zatvorom ili ekstremnom razdrazljivoscu .

Obuzdajte grceve cajem

Tokom dana popijte 3 solje toplog caja od lista maline . ( Potrazite kesice caja od lista maline u supermarketu ili u prodavnicama zdrave hrane ).

Listovi sadrze fragrin , supstancu koja uskladjuje rad misica materice i pomaze da se ublaze grcevi . Ona takodje moze ublaziti prekomerno krvarenje .

Kao sto i njegovo ime na engleskom nagovestava , kartop (Viburnum opulus ili engl. cramp bark ;cramp znaci grc , prim. prev.)moze umanjiti grceve .

Kupite osuseni kartop ( obicno se moze naci u prodavnicama zdrave hrane ) i napravite caj stavljanjem jedne kafene kasike kartopa u jednu solju vode , ili kupite tinkturu i sledite upustva za doziranje na etiketi .

Stari dobri caj od kamilice ima spazmoliticka svojstva kojima ce opustiti vasu matericu . Stavljajte jednu do cetiri supene kasike ove lekovite biljke na solju vruce vode , ili koristite kesice caja od kamilice.

Nana je jos jedna spazmoliticka lekovita biljka .

Djumbir je drugi isproban i lek od poverenja za grceve . Smatra se da deluje zaustavljanjem proizvodnje prostanglandina . Da bi ste napravili caj od djumbira , izrendajte jednu kafenu kasiku svezeg korena djumbira , dodajte je solji kljucale vode , ostavite da se natapa deset minuta , a zatim procedite .

Pobedite nadimanje

Da bi ste se izborili sa nadimanjem , smanjite kolicinu soli u svojoj ishrani i uzimajte vitamin B6 za vreme ciklusa . U nedelji pred ciklus , hrani dodajte sto manje mozete soli i smanjite unos namirnica bogatih natrijumom , kao sto su preradjeno meso , konzervirane supe i slane grickalice.

Uporedo sa tim svakog dana uzimajte do 50 mg vitamina B6. Ovaj vitamin po svemu sudeci ima blagi duereticki efekat . Upamtite da je 10 mg na dan bezbedna gornja granica ( engl. Safe Upper Limit ) za vitamin B 6 , iako se za PMS cesto preporucuje 25 do 50 mg dnevno .

Ako dobijete bilo kakav simptom peckanja u prstima na rukama ili nogama , prestanite da uzimate vitan B 6.

Jedite diureticke namirnice . Odredjene namirnice deluju dobro kao prirodni diuretici – probajte asparagus , list maslacka ( jedite ga u salati ) , celer , beli luk , salatu potocnicu i persun.

Kontrolisite odliv

Menstrualni problemi , 10 najčešćih pitanja o menstruaciji

Svakog dana uzimajte 1 000 mg vitamina C i 1000 mg bioflavonida u podeljenim dozama – po 500 mg svakog od njih ujutru , a drigih 500 mg uvece .

Oba suplementa pomazu da se ojacaju zidovi krvnih sudova i tako smanji prekomerno krvarenje . Bioflavonidi se nalaze u kozici grozdja , u kupinama , borovnicama i agrumimima , posebno u pulpi i belom delu kore.

Konopljika takodje pomaze da se regulise menstrualni ciklus , i to tako sto dovodi nivoe polnih hormona u ravnotezu .

( Kod muskaraca ona moze sniziti libido , stoga je u stara vremena davana svestenicima , odakle ime chesteberry – cedne bobice ).Pokusajte da smanjite jak odliv . Uzimajte dve kapsule od 250 mg sa vodom ujutru i uvece ; ili 30 kapi tinkture ( 1:3 u 25 – procentnom alkoholu ) rastvorenih u malo hladne vode .

Da li pozvati lekara ?

Kontaktirajte svog lekara ako su vasi ciklusi kraci od 21 dan , ako prodje vise od 35 dana izmedju menstrualnih ciklusa , ili ako imate tackasto ili jace krvarenje izmedju ciklusa.

Takodje bi bilo dobro da posetite svog lekara ako imate jako krvarenje duze od nedelju dana , koje brzo natapa tampone ili uloske , ili ako se jave veliki ugrusci krvi .

( Normalni su mali ugrusci , ne veci od velicine jednog novcica od 10 dinara ) . A lekar ce , mozda , moci da vam pomogne ako imate jake grceve koje ne ublazavaju sredstva za umirenje bolova koja se nalaze u prodaji .

Moc prevencije

Svakog dana sa hranom uzimajte 1 000 mg kalcijum – citrata u podeljenim dozama . Kalcijum je prirodno sredstvo za uskladjivanje rada misisca i njihovo opustanje .

On pomaze da se smanji tezina menstrualnih grceva . ( Izbegavajte suplemente kalcijuma iz skoljkinih oklopa od dolomita ili kostanog brasna : oni mogu sadrzati visok nivo olova ).

Svako ko uzia kalcijum takodje treba da uzima i magnezijum u odnosu 1 : 2 . Znaci , ako uzimate 1 000 mg kalcijuma na dan , uzimajte i 500 mg magnezijuma .

Magnezijum pomaze da se preduprede menstrualni grcevi , ali njegove forme u vidu citrata i oksida takodje imaju i laksativni efekat . Koristite magnezijum – glukonat ako ne morate da brinete o urednosti stolica .

Esencijalne masne kiseline usporavaju proizvodnju prostanglandina , koji doprinose grcevima . Obezbedite se uzimanjem 1 000 mg ulja zutog nocurka tri puta na dan ili jedne supene kasike ulja semena lana na dan ( stavite ga u salatne prelive umesto drugih ulja ).

Za vreme poslednje dve nedelje vaseg ciklusa uzimajte 40 mg ekstrata cimifuge ( cesto prepisivane za simptome menopauze ) tri ili cetiri puta na dan . Ova lekovita biljka je spazmolitik , sto znaci da opusta matericu i smanjuje grcenje .

Neki naucnici su izrazili zabrinutost oko uzimanja ove lekovite biljke duze od 6 meseci , jer je nedavno otkriveno da je povezana sa ispoljavanjem toksicnosti u odnosu na jetru .

( Iako to nije bilo definitivno pripisano cimifugi ). Ako ste zabrinuti , razgovarajte sa medicinskim herbalistom .

Share this:

Leave a Reply

Related News