neplodnost

neplodnost

Neplodnost je definisana kao nemogucnost ostajanja u drugom stanju nakon odrzavanja seksualnih odnosa bez zastite punih godinu dana .
Share this:

Neplodnost 2021

Neplodnost je definisana kao nemogucnost ostajanja u drugom stanju nakon odrzavanja seksualnih odnosa bez zastite punih godinu dana .

Kod zena neplodnost ima mnogo mogucih uzroka , ukljucujuci seksualno prenosive bolesti , endometriozu , fibroide u materici , nepravilnu menstruaciju , nedostatak zdravih jajasca , i probleme sa hormonima .

Neke zene su neplodne zbog skrivenog poremecaja koji ometa radjanje a pogadja matericu ili jajovode ( Falopijeve tube). Druge imaju nepravilnu ovulaciju .

Kod muskaraca je mali broj spermatozoida samo jedan od mogucih uzroka neplodnosti . Spermatozoidi mogu biti nepravilnog oblika ili nesposobni da pravilno plivaju do jajasca.

neplodnost

Kada priroda krene svojim tokom , eventualno kao rezultat nastane beba . Izuzev sto po nekad ne bude tako .

lekari sada znaju da muskarci i zene imaju podjednaku verovatnocu da budu neplodni – sto se definise kao nemogucnost da se zacne dete u toku godinu dana .

Kucni lek ” domaci zadatak ” dat dalje u tekstu podeljen je prema polu .

Ali bezobzira da li problem lezi u jednom od vas ili oboje , morate raditi zajedno da bi ste pronasli resenje . pravljenje bebe je , ipak , udruzen poduhvat . Evo nekih nacina koji vam mogu pomoci da u tome budete uspesni .

Za zene

Saznajte kada je vase jajasce spremno

Proverite sluzokozu vaseg grlica materice ( cerviksa ) . Najplodniji ste 5 dana pre i jedan dan posle ovulacije . Kada sluzokoza vaseg cerviksa postane tanka i prozirna , ovulacija treba da pocne .

( Tanka sluzokoza olaksava sprermatozoidima da dodju do jajasca ). Povremeno obrisite papirom vaginalni predeo : ako je sekret rastegljiv i lici na belance , dobro je vreme da zatrudnite .

Uverite se da zaista imate ovulaciju . Kupite u apoteciji test za ovulaciju . Neki rade po principu testa za trudnocu , zahtevajuci uzorak urina ; drugi testiraju vasu pljuvacku .

Ako posle tri meseca ovaj test ne ukazuje na ovulaciju , posetite svog lekara .

Oslabite ili se ugojite

Akoo je potrebno da smrsate , trebalo bi da vasa zelja da zatrudnite bude prava motivacija . Masnoca u organizmu moze proizvoditi estrogen , a previse estrogena moze narusiti vasu sposobnost da zatrudnite .

Preterana mrsavost , je drugi uzrok neplodnosti kod zena . Bez dovoljno masti u organizmu mogu vam izostati normalne ovulacije ili vas uterus moze biti nesposoban da prihvati usadjivanje oplodjenog jajasca .

Ako ste zabrinuti da ste mozda premrsavi da bi ste zatrudneli , dodajte vise zdravih kalorija vasoj ishrani – mrsavih proteina , namirnica od celog zrna i korisnih masti kao sto je maslinovo ulje .

Neplodnost kod zena – Izvor youtube K1 televizija

Ne naprezite se

Ako vec svom organizmu namecete mnogo fizickog opterecenja , on je mozda manje u stanju da ” prihvati ” zahteve trudnoce .

Posebno , vezbanje duze od jednog sata na dan moze ometati ovulaciju ; ovaj problem nekad imaju zene sportisti i balerine . Ako obicno naporno vezbate , svedie intezitet vezbi na stepen nize .

[jetpack_subscription_form show_subscribers_total=”false” button_on_newline=”false” custom_font_size=”16px” custom_border_radius=”0″ custom_border_weight=”1″ custom_padding=”15″ custom_spacing=”10″ submit_button_classes=”” email_field_classes=”” show_only_email_and_button=”true”]

Ne naprezite se suvise na poslu . Istrazivanja pokazuju da zene koje rade groznicavom brzinom na stresnim poslovima mogu imati problem da zatrudne .

Postavite razumne ciljeve na poslu i pokusajte da ostavite kancelarijski stres iza sebe kada odete kuci . Razmislite o meditaciji ili jogi kao nacinu drzanja stresa pod kontrolom.

Proverite svoj ormaric za lekove

Pokusajte da izbegnete antihistaminike i dekongestive . Ovi lekovi su napravljeni da smanje kolicinu sluzi u vasim sinusima , ali oni takodje deluju i na cervikalnu sluz . A vama je potrebna ta sluz jer pomaze spermatozoidima da dopru do jajasca .

Takodje nemojte uzimati ibuprofen ili aspirin kada pokusavate da zatrudnite . Ovi antiinflamatorni lekovi mogu ometati ovulaciju i spreciti da se oplodjeno jajasce priljubi za zid vase materice .Za umirenje bolova , umesto njih , probajte paracetamol .

Za muskarce

Sakupljajte spermu

Odrecite se seksa tokom nekoliko dana pre nego sto vasoj partnerki pocne ovulacija . Zelite da u nju unesete maksimalan moguci broj spermatozoida ; sto je vise vremena proslo od vase poslednje ejakulacije , to ce taj broj biti veci .

Nosite bokserice umesto obicnog donjeg vesa . Donji ves koji prijanja uz vas zadrzava toplotu , a previse toplote smanjuje broj zdravih spermatozoida koje proizvode testisi .

Isto se odnosi na uske farmerke . Zato , ako vam je ocinstvo na umu , nosite komotnu odecu . Takodje izbegavajte vruce kupke i saune .

Neplodnost kod muskaraca Izvor youtube Nova S televizija

Uzimajte suplemente za pravljenje bebe

Pratite nas i na Facebook

Svakog dana uzimajte 30 mg cinka . Ovaj mineral povecava nivo testotesterona i broj spermatozoida , a pomaze i da se spermatozoidima , da malo i dodatne dinamicnosti .

Posto cink ometa apsorpciju bakra u vasem organizmu , takodje uzimajte i 2 mg bakra na dan sve dok uzimate cink .

Zastitite svoje sprermatozoide antioksidansima u obliku 1 000 mg vitamina C na dan i 250 mg vitamina E ( sa hranom ) dva puta na dan . Zaustavljanjem dejstva slobodnih radikala , izmenjenih molekula kiseonika koji izazivaju ostecenje celija po celom organizmu , vitamini C i E pomazu da se zastite spermatozoidi .

Ako uzimate neki antikogulans ili bilo koji drugi lek koji ometa zgrusavanje krvi , konsultujte se sa svojim lekarom pre uzimanja vitamina E.

Uzimajte selen . Istrazivanja ukazuju da se muskarcima koji uzimaju 100 mg selena na dan tokom tri meseca znacajno povecala pokretljisvost spermatozoida ( sposobnost plivanja) , iako izgleda da on nema efekta na broj spermatozoida .

Probajte piknogenol , ekstrat iz kore bora koji raste uz duz obale jugozapadne Francuske . Kao mocan antioksidans , on moze poboljsati efikasnost spermatozoida kod muskaraca sa problemom neplodnosti .

U jednoj novoj studiji je utvrdjeno da su se kod muskaraca koji imaju probleme sa plodnoscu a koji su tokom tri meseca svakodnevno uzimali po 200 mg piknogenola , znacajno poboljsali kvalitet i funkcija spermatozoida .

piknogenol se prodaje u nekim prodavnicama zdrave hrane i preko Interneta.

Razmislite o svakodnevnom uzimanju doze ulja semena lana. Postoje neki preliminarni dokazi da ovo ulje , koje je odlican izvor esencijalnih masnih kiselina , moze povecati da spermatozoidi odrzavaju zdravim .

Cak iako ne povecava vasu plodnost , delevace tako da se snizi vas nivo holesterola i pomoci ce da se zastitite od bolesti srca . Uzimajte jednu supenu kasiku na dan sa hranom .

Mozete ga umesati u sok , jogurt , salatni preliv – ili u bilo sta drugo .

Za zene i muskarce

Izbegavajte cigarete

Pusenje nije samo da smanjuje plodnost kod oba pola vec takodje povecava i rizik od spontanog abortusa . Broj zdravih jajasca u jajnicima nastaje brze kod pusaca medju nepusacima . Kod muskaraca pusaca broj spermatozoida opada, i postoji vise ostecenih spermatozoida .

Lisite se alkoholnih pica i smanjite unos kofeina

Izbegavajte alkohol . Kod muskaraca alkohol moze uticati na slabljenje ejakulacije. Ne postoje dokazi da umeren unos alkohola kod zene izaziva probleme – ali za vaseg partnera moze biti lakse da ne prilazi picu ako mu se vi u tome pridruzite .

Izbegavanje kafe , napitka koji sadrze kofein i lekova moze pomoci da se poveca plodnost kod oba pola .


Bapska prica

Nekim zenama je receno da isiranje vagine moze pomoci da se ona ocisti , cime se stvaraju bolji uslovi za oplodjenje jajasca . Ispiranje , zapravo , menja kiselo – baznu ravnotezu u vagini , sto tu sredinu cini manje gostoljubivom za spermatozoide.


Izbor trenutka je sve

Kada vam prestoji ovulacija , tokom tri dana vodite ljubav najmanje jednom dnevno .

Ako ste izabrali da ne pratite svoju ovulaciju – ni pregledom cerviklne sluzi ni upotrebom testa za ovulaciju – vodite ljubav svaki dan od osmog do dvadesetog dana ( racunajuci od prvog dana vaseg poslednjeg ciklusa ) .

Sprermatozoidi imaju zivotni vek od tri dana . Ako sa svojim partnerom vodite ljubav tako cesto , povecavate sanse da ce spermatozoidi biti spremni i cekati kada se javi ovulacija.

Share this: