Mucnina nastala usled kretanja

Mucnina nastala usled kretanja

Mucnina nastala usled kretanja javlja se kao rezultat " neusaglasenosti " koje se javlja izmedju culnih informacija iz ociju i usiju
Share this:

Mucnina nastala usled kretanja 2021

Mucnina nastala usled kretanja javlja se kao rezultat ” neusaglasenosti ” koje se javlja izmedju culnih informacija iz ociju i usiju ( kao i drugih receptora za ravnotezu).

Zbog toga je mucnina koja nastaje usled kretanja gora kada gledate u knjigu : vase oci vam govore da je svet oko vas miran , dok vase unutrasnje uvo i receptori u zglobovima znaju da se on krece .

To moze prouzrokovati mucninu i povracanje , a u teskim slucajevima i znojenje i glavobolju . Ova mucnina je posebno cesta kod dece , ciji je mehanizam ravnoteze osetljiviji nego kod odraslih .

Fokusiranje na okolni predeo bi trebalo da pomogne jer tako oci i usi dobijaju slicne informacije . Vecina ljudi sa godinama pocinje da manje pati od ovog problema . Po zavrsetku putovanja mucnina obicno brzo nestaje .

Mucnina nastala usled kretanja
Mucnina nastala usled kretanja

Mnogi od nas su bili dovoljno malerozni da imaju mucninu ili da povracaju dok putuju vazduhom , kopnom ili morem . I iako mucnina koja nastaje pri putovanju moze biti sprecena , veoma je tesko leciti je kada vec nastupi .

Stoga ako znate da ce te putovati , preduzmite korake da predupredite pojavu mucnine nastale usled kretanja , pre nego sto ona pocne .

neugodnost mucnine nastale usled kretanja je cesto pogorsava ako ste aksiozni – zato pokusajte da vezbate jogu ilii druge tehnike relaksacije da bi ste drzali svoj um i telo pod kontrolom

Pametno izaberite sediste

Ako ste odrasla osoba – putnik koji putuje kolima , sedite na prednjem sedistu ili , jos bolje , vozite . Mucnina usled kretanja izgleda da nikada ne pogadja vozaca kola .

( Deca , medjutim , uvek treba da sede pozadi . Tako je mnogo sigurnije ).

Ako letite avionom , zamolite sluzbenike na aerodrumu da vam obezbede sediste iznad krila i pored prozora , gde se najmanje oseca kretanje .

Objasnite svoj razlog – pomisao na punu kesu povracenog sadrzaja moze vam obezbediti prodosetljivost sluzbenika koja vam je potrebna .

Na brodu bi bilo dobro da se smestite na njegovoj sredini , gde je efekat njegovog ljuljanja najmanji .

U vozu nemojte sedeti na sedistima okrenutim suprotno od pravca njegovog kretanja .

Udisite prohladan vazduh

Povezani clanci :

Mucnina

Jutarnja mucnina kod trudnica

Pratite nas i na Facebook

Twiter

Svako ko je nekada osetio mucninu u kolima poznaje osecaj olaksanja koji dolazi od otvaranja prozora. Dogovorite se sa ostalim putnicima i pustite svez vazduh unutra .

Ako ste na brodu , popnite se na palubu – bez obzira kakvo je vreme , da bi ste pobegli od ustajale unutrasnjosti broda . A u avionu koristite zasebnu ventilaciju postavljenu iznad glave , Vazduh mozda nece biti toliko svez , ali je barem prohladan .

Pomozite svom namucenom unutrasnjem uvu

Gledajte pravo ispred sebe u put ako ste u kolima , ili u horizont ako ste na moru .

Drzite glavu mirno da bi ste igranicili vizuelnu stimulaciju .

Nemojte citati ili preduzimati bilo kakvu aktivnost koja ukljucuje fokusiranje na obliznje objekte . Recite vozacu da nije mozda dobra ideja da vas angazuje da mu tumacite mapu .

Nemojte pricati o tome

Ako je vase dete sklono mucnini koja nastaje usled kretanja , nemojte povecavati njegovu anksioznost pricanjem o njoj pre ili za vreme putovanja . Ako to radite , dete ce vas verovatno nagraditi povracanjem .

Da li pozvati lekara ?

Mucnina nastala usled kretanja je neprijatna , ali nije opasna bolest . Ona moze , medjutim , zamaskirati drugi poremecaj . Ako je vasa mucnina nastala usled kretanja pracena povisenom temperaturom ili jakom glavoboljom ili osecate nesvesticu ili vrtoglavicu , trbalo bi da porazgovarate sa svojim lekarom .
Takodje vam je potrebno medicinsko zbrinjavanje ako se simptomi ne povuku posle 24 sata . Odmah pozovite hitnu pomoc ako imate jak bol u stomaku ili u grudima .

Nemojte putovati punog stomaka

Izbegavajte velike obroke pre putovanja ; pun stomak pogorsava ovo stanje .

Narocito se klonite przene , masne hrane . Ona pogorsava problem , verovatno jer vas zeludac mora napornije da vari da bi se izborio sa mucninom.

Izbegavajte neprijatne mirise

Mucninu nastalu usled kretanja pogorsavaju odredjeni mirisi . Ako ste na trajektu ili bi trtebalo uskoro da poletite avionom , drzite se dalje od osoba koje puse ( pusenje je zabranjeno na vecini letova , tako da se taj problem nece javiti posto udjete u avion).

Ako upravo treba da prodjete kroz tesku plovidbu , nadjite sebi sediste koje je dosta udaljeno od raznih mesta za prodaju hrane – i sa njima povezanih mirisa kuvanja – ili , jos bolje , na palubi .

Uzmite malo pomoci jakog ukusa

Dva sata pre nego sto treba da krenete na put i na svaka 4 sata posle toga uzmite djumbir . On skoro trenutno deluje i nema nikakvih pratecih efekata konvencionalnih lekova , kao sto su pospanost ili zamagljen vid.

Uzimajte 100 do 200 mg standardizovanog ekstrata u obliku kapsula ; ili zvacite svez djumbir ; ili mozete popiti caj od djumbira ili nekoliko kapi tinkture djumbira rastvorenih u toploj vodi .

Mozete cak jestiukusan kristalizovan koren djumbira ili grickati kekse sa prahom djumbira , ili neke druge kekse od djumbira.

Suplementi za putovanje

Dobro opse okrepljujuce sredstvo za umirenje nerava i , prema tome , za ublazavanje mucnine nastale usled kratanja , je magnezujum. Uzmite 500 mg magnezijuma sa hranom jedan sat pre putovanja.

Vitamin B6 moze pomoci da se ublazi mucnina. Preporucena doza je 100 mg jedan sat pre putovanja i drugih 100 mg dva sata kasnije.

Homeopatski lekovi

Uzmite jednu dozu odgovarajuceg leka neposredno pre nego sto kreete na put , a zatim po potrebi tokom celog putovanja . Svi simptomi mucnine nastale usled kretanja koji se ublazavaju cocculusom ; ili izaberite tabacum ako vam i najmanji pokret izaziva mucninu ili povracanje , posebno ako ste bledi i znojavi .

Trake za rucne zglobove zaista mogu pomoci

Pokusajte da nosite akupresurne narukavice napravljene za osobe koje pate od mucnine . Dostupne su u apotekama , one neprestano vrse pritisak na akupresurne tacke za mucninu .

Ako nemozete naci narukvicu , upotrebite svoje prste da bi ste primenilii pritisak . Okrenite ruku , sa podlakticom na gore . Locirajte tacku na dve sirine palca od prevoja rucnog zgloba , ” mrtvu tacku ” izmedju ligamenata .

Pritiskajte ovu tacku palcem i polako brojte do 10 . Ponovite to 3 do 5 puta , ili sve dok mucnina ne popusti .

Posetite apoteku

Ako sve sto ste pokusali na prethodnim putovanjima nije dalo rezultat , a vi zelite da se osecate sigurno da necete podleci mucnini , kupite lekove kao sto su Kwells ili Sea legs , koji se mogu dobiti bez recepta .

Ovi lekovi se moraju uzeti pre putovanja jer inace nece delovati . Procitajte upustvo ne etiketi da bi ste znali koliko sati unapred treba uzeti ove tablete .

Ima malo mucnijih stvari koje mozete doziveti od ciscenja povracenog sadrzaja sa zadnjeg sedista svog automobila , ali , postoji nekoliko dobrih decijih lekova za mucninu pri putovanju .

Najefikasniji lek za prevenciju mucnine nastale usled kretanja je hioscin , aktivni sastojak u JoyRides ( za decu stariju od 3 godine ) i Junior Kwells ( za decu stariju od 4 godine ) .

Sedativni antihistaminik je ponekad koristan : probajte Phenergan elixir za decu stariju od dve godine , koji cak ima i dobar ukus . Veoma mala deca , mladja od dve godine , sklona su mucnini nastaloj usled kretanja .

Ako je tako i sa vasim detetom , pitajte svog lekara za savet .

Radi lakseg kretanja po sajtu mozete koristiti i kategorije :

Mucnina , Nesanica , Neplodnost , Bolesti I , Bolesti K

Share this:

Leave a Reply

Related News