Hajducka trava

Hajducka trava

Hajducka trava (lat. Achillea millefolium) je biljka koja pripada porodici glavocika. Raste u Evropi, Aziji i Severnoj Americi na livadama, pasnjacima i sumskim proplancima.
Share this:

Hajducka trava

Hajducka trava (lat. Achillea millefolium) je biljka koja pripada porodici glavocika. Raste u Evropi, Aziji i Severnoj Americi na livadama, pasnjacima i sumskim proplancima.

Hajducka trava je jos poznata i po narodnim imenima sporis i stolisnik.

Toploljubiva je biljka i trazi puno svetlosti , ali podnosi i niske temperature do -30oC. Za gajenje zahteva srednje laka i plodna zemljista. Razmnozavanje se uglavnom vrsi direktnom setvom , najbolje u jesen , ali moze i prolecna .

Hajducka trava
Hajducka trava

Deoba busena se primenjuje na manjim povrsinama , kasno u jesen ili rano u prolece. Nega se sastoji od okopavanja sa plevljenjem i kultiviranjem , prehranjivanja i navodnjavanja po potrebi .

Djubrenje se obavlja kod podizanja plantaze . Zastita se vrsi samo kod vecih napada bolesti i stetocina . Iskoristavanje plantaze je do 3 godine .

Listovi se beru kada sadnice dostignu 1/2 visine odrasle biljke . Beru se razvijeni donji listovi rozete i oni na sredini stabla , nikada vise od 1/3 lisne mase .

Herba se kosi na pocetku cvetanja , kada je najveca koncetracija lekovitih materija i etarskog ulja . Cvasti se beru u momentu punog cvetanja . Delovi biljke se suse na 40oC , dok se za ekstrakciju koristi sveza herba.

Sta je hajducka trava?

Hajducka trava knjiga

Hajducka trava (lat. Achillea millefolium) je visegodisnja biljka iz porodice glavocika, koja raste u prirodi u Evropi, Aziji i Severnoj Americi. U narodu je poznata po razlicitim nazivima kao sto su: zelenika, stolisnik, ruj, divlja kamilica, itd.

Biljka hajducka trava ima karakteristisne perasto razdeljene listove, sitne bele cvetice i izduzenu stabljiku. Koristi se u narodnoj medicini zbog svojih lekovitih svojstava.

Hajducka trava ima antibakterijsko, protivupalno i antispazmodicno dejstvo. Cesto se koristi za ublazavanje bolova u stomaku, lecenje prehlade, regulaciju menstrualnog ciklusa, poboljsanje varenja, itd.

U nekim kulturama hajducka trava ima i simbolicko znacenje, a povezana je sa hrabroscu, odvaznoscu i izdrzljivoscu, zbog cega se ponekad naziva i “ratnicka trava”.

JUNACKA TRAVA LECII ZELUDAC, JETRU, PANKREAS, SRCE, A POSEBNO GASTRITIS I CIR! Dr Mihajlovic

Hajducka trava u narodnoj medicini

Hajducka trava je biljka koja se cesto koristi u narodnoj medicini zbog svojih lekovitih svojstava. Listovi i cvetovi ove biljke sadrze aktivne sastojke poput tanina, flavonoida, azulena i etericnih ulja koji imaju blagotvorno dejstvo na organizam.

U narodnoj medicini, hajducka trava se cesto koristi kao caj ili tinktura za ublazavanje razlicitih zdravstvenih problema. Neki od najcescih nacina primene ove biljke su:

Kod probavnih problema: Hajducka trava ima sposobnost da poboljsava varenje i smanji nadutost i gasove u stomaku. Caj od hajducke trave moze biti koristan kod problema sa varenjem, kao sto su nadutost, grcevi i dijareja.

Kod menstrualnih tegoba: Hajducka trava moze pomoci u regulisanju menstrualnog ciklusa i ublazavanju bolova tokom menstruacije. Caj od ove biljke se moze piti tokom ciklusa ili se moze koristiti u obliku tinkture.

Kod prehlade i gripa: Hajducka trava ima protivupalna i antibakterijska svojstva, zbog cega se cesto koristi kod prehlade i gripa. Caj od ove biljke moze pomoci u smanjenju simptoma kao sto su kasalj, zapusen nos i bol u grlu.

 • Kod povreda i upala: Hajducka trava se tradicionalno koristi za lecenje rana, posekotina i modrica. Moze se koristiti u vidu obloga ili tinktura za ublazavanje bola i smanjenje upale.

Kao i kod svake biljke, pre upotrebe hajducke trave u medicinske svrhe, preporucuje se konsultacija sa strucnim licem, jer moze imati nezeljene efekte i medjudelovati sa drugim lekovima.

Tradicionalna upotreba

Hajducka trava ima dugu tradiciju upotrebe u narodnoj medicini sirom sveta. Ova biljka se koristi vec hiljadama godina za lecenje razlicitih zdravstvenih problema.

U Evropi, hajducka trava se tradicionalno koristi za ublazavanje bolova u stomaku, za regulaciju menstrualnog ciklusa, za lecenje prehlade i gripa, kao i za poboljsanje opsteg zdravlja i imuniteta. U nekim kulturama, ova biljka se smatra svetom i koristi se u religijskim obredima.

Uz tradicionalnu medicinu, hajducka trava se koristi i u kulinarstvu. Listovi ove biljke se mogu dodati u salate ili kao zacin u razlicitim jelima, a cesto se koriste i za aromatizovanje alkoholnih pica, poput rakije.

U nekim kulturama, hajducka trava se koristi i za druge namene, kao sto su bojenje tkanina. Listovi ove biljke mogu dati zutu boju kada se kuvaju sa vodom, a neki ljudi koriste ovu boju za bojenje tkanina ili jaja tokom praznika.

Vazno je napomenuti da je hajducka trava u nekim delovima sveta zasticena biljka, zbog cega je vazno pratiti zakonske propise kada se koristi u medicinske ili druge svrhe.

Caj od hajducke trave

Caj od hajducke trave
Caj od hajducke trave

Caj od hajducke trave se moze pripremiti od suvih listova ili cvetova biljke. Evo jednostavnog recepta za pripremu caja od hajducke trave:

Sastojci:

 • 1-2 kasike suvih listova ili cvetova hajducke trave
 • 2 soljice vode
 • med (opciono)

Priprema:

 1. U loncu zagrejte vodu do kljucanja.
 2. Dodajte suve listove ili cvetove hajducke trave u vodu.
 3. Smanjite temperaturu i ostavite da se kuva 5-10 minuta.
 4. Sklonite sa vatre i ostavite da odstoji jos 5-10 minuta.
 5. Procedite caj kroz cediljku ili gazu i servirajte.
 6. Po zelji, zasladite medom.

Caj od hajducke trave se moze konzumirati u bilo koje doba dana, ali se najcesce pije ujutru ili pre spavanja, jer moze pomoci u regulisanju digestivnog trakta i smanjenju anksioznosti.

Hajducka trava se moze kombinovati sa drugim biljkama i zacinima kako bi se poboljsao ukus i lekovita svojstva caja. Na primer, mozete dodati kriske limuna za dodatni ukus i vitamin C, ili komadice djumbira za poboljsanje cirkulacije krvi.

Vazno je napomenuti da se hajducka trava ne preporucuje za trudnice, dojilje i osobe koje uzimaju odredjene lekove, zbog cega je vazno konsultovati se sa lekarom pre upotrebe ove biljke u bilo koju svrhu.

Takodje, ukoliko primetite bilo kakve nezeljene efekte, poput alergijskih reakcija ili problema sa probavom, odmah prekinite upotrebu i konsultujte se sa lekarom.

Ulje od hajducke trave

Ulje od hajducke trave
Ulje od hajducke trave

Ulje od hajducke trave se dobija procesom ekstrakcije iz biljke. Ovo ulje se cesto koristi u kozmetičkoj industriji, zbog svojih antibakterijskih i protivupalnih svojstava. Evo jednostavnog recepta za pripremu ulja od hajducke trave:

Sastojci:

 • 1 solja svezih listova ili cvetova hajducke trave
 • 1 solja ulja po izboru (maslinovo, bademovo, susamovo, itd.)

Priprema:

 1. U blenderu ili procesoru za hranu izmiksajte sveze listove ili cvetove hajducke trave.
 2. Prebacite ih u staklenu teglu sa poklopcem.
 3. Prelijte uljem i zatvorite teglu.
 4. Ostavite da stoji na sobnoj temperaturi najmanje 2 nedelje, kako bi se ulje infuziralo sa biljkom.
 5. Nakon 2 nedelje, procedite ulje kroz gazu ili cediljku u drugu staklenu teglu ili bocu.
 6. Sklonite teglu sa poklopcem na tamno i suvo mesto.

Ulje od hajducke trave se moze koristiti za masazu, kao sastojak u kremama i losionima, ili kao ulje za negu kose i koze. Vazno je napomenuti da se ulje od hajducke trave ne sme uneti u organizam, vec se samo nanosi na kozu.

Ulje od hajducke trave se može koristiti za sledeće svrhe:

 1. Protivupalno i antibakterijsko delovanje: Ulje od hajducke trave sadrzi aktivne sastojke koji imaju protivupalna i antibakterijska svojstva. Ovo ulje se moze koristiti za ublazavanje upalnih stanja koze i sprecavanje bakterijskih infekcija.
 2. Regeneracija koze: Ulje od hajducke trave moze pomoci u regeneraciji koze i smanjenju oziljaka. Ovo ulje se moze nanositi na kozu nakon povreda ili operacija, kako bi se ubrzao proces zarastanja.
 3. Hidratacija koze: Ulje od hajducke trave moze pomoci u hidrataciji suve i ispucale koze. Ovo ulje se moze koristiti kao sastojak u kremama i losionima za telo, kako bi se poboljsala hidratacija koze.
 4. Poboljsanje cirkulacije krvi: Ulje od hajducke trave se moze koristiti za poboljsanje cirkulacije krvi u telu. Ovo ulje se moze nanositi na kozu tokom masaze, kako bi se poboljsao protok krvi i ublazili bolovi u misicima.
 5. Ublazavanje anksioznosti: Ulje od hajducke trave se moze koristiti za smanjenje anksioznosti i napetosti. Ovo ulje se moze nanositi na kozu tokom masaze ili se moze inhalirati, kako bi se ublazili simptomi anksioznosti.

Moguci nezeljeni efekti

Hajducka trava – Achillea Millefolium Izvor ty kanal Dragan Milenkovic

Iako se ulje od hajducke trave smatra bezbednim za spoljasnju upotrebu, moze doci do nezeljenih efekata kod nekih osoba. Evo nekih mogucih nezeljenih efekata ulja od hajducke trave:

 1. Alergijske reakcije: Kod nekih osoba moze doci do alergijske reakcije na ulje od hajducke trave. Simptomi alergijske reakcije ukljucuju svrab, crvenilo, osip ili oticanje koze.
 2. Nadrazaj koze: Ulje od hajdučke trave moze izazvati nadrazaj koze kod nekih osoba. Simptomi nadrazaja koze ukljucuju crvenilo, svrab, peckanje ili osecaj pecenja.
 3. Interakcija sa lekovima: Ulje od hajducke trave moze interagovati sa nekim lekovima, posebno sa antikoagulansima i lekovima za snizavanje krvnog pritiska. Stoga, pre upotrebe ulja od hajducke trave, preporucuje se konsultacija sa lekarom.
 4. Toksicnost: Ulje od hajducke trave moze biti toksicno ako se unese oralno. Stoga, ne sme se uzimati oralno, vec samo nanositi na kozu.

Ukoliko primetite neke od ovih simptoma nakon upotrebe ulja od hajducke trave, prekinite upotrebu i konsultujte se sa strucnjakom. Takodje, pre upotrebe ulja od hajducke trave, uvek se preporucuje testiranje na maloj povrsini koze kako bi se izbegle nezeljene reakcije.

Jos nekih mogucih nezeljenih efekata ulja od hajducke trave ukljucuju:

 1. Fotosenzibilnost: Ulje od hajducke trave moze povećati osetljivost koze na suncevu svetlost i izazvati fotosenzibilnost. Stoga, nakon nanosenja ulja od hajducke trave na kozu, treba izbegavati izlaganje suncu.
 2. Toksicnost za kucne ljubimce: Ulje od hajducke trave moze biti stetno za kucne ljubimce, posebno za macke. Stoga, ukoliko imate kucne ljubimce, pre upotrebe ulja od hajducke trave, konsultujte se sa veterinarom.
 3. Kontraindikacije kod trudnoce i dojenja: Ulje od hajducke trave se ne preporucuje za upotrebu kod trudnica i dojilja, jer nema dovoljno podataka o bezbednosti koriscenja ovog ulja u ovim periodima.
 4. Kontraindikacije kod odredjenih zdravstvenih stanja: Ulje od hajducke trave se ne preporucuje za upotrebu kod osoba sa epilepsijom ili kod osoba koje koriste lekove za regulisanje krvnog pritiska, jer moze doci do interakcija sa ovim lekovima.

Ulje od hajducke trave se ne sme koristiti kao zamena za medicinski tretman ili lekove propisane od strane lekara. Ovo ulje moze imati korisna svojstva i koristiti se kao dodatak terapiji, ali ne sme biti primarni tretman.

Takodje, vazno je napomenuti da nema dovoljno naucnih dokaza koji bi potvrdili efikasnost ulja od hajducke trave u lecenju odredjenih zdravstvenih problema. Stoga, ukoliko patite od odredjenog zdravstvenog stanja, pre upotrebe ulja od hajducke trave, obavezno se konsultujte sa lekarom ili farmaceutom.

Ukratko, ulje od hajducke trave ima brojne potencijalne prednosti, ali se mora koristiti pazljivo, s obzirom na moguce nezeljene efekte. Pre upotrebe ovog ulja, uvek se preporucuje konsultacija sa strucnjakom kako bi se izbegli potencijalni problemi.

Ako se odlucite za upotrebu ulja od hajducke trave, vazno je da izaberete kvalitetan proizvod. Potrazite proizvodjaca koji garantuje kvalitet svojih proizvoda i koji koristi prirodne sastojke u procesu proizvodnje.

Takodje, treba biti oprezan kod koriscenja ovog ulja na kozi, jer moze izazvati alergijsku reakciju kod nekih ljudi. Pre nanosenja ulja na kozu, uradite test na malom delu koze kako biste proverili da li ste alergicni na ovaj proizvod.

Napokon, ako primetite bilo kakve nezeljene efekte ili reakcije nakon koriscenja ulja od hajducke trave, odmah prestanite sa koriscenjem i posavetujte se sa strucnjakom.

U svakom slucaju, pre nego sto odlucite da koristite ulje od hajducke trave, preporucuje se da se posavetujete sa lekarom ili farmaceutom kako biste bili sigurni da je ovo ulje sigurno za vas i da neće doci do interakcije sa lekovima koje koristite ili da nece nastetiti vasem zdravlju.

Share this: