Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela . Unutar oba rucna zgloba nalazi se uzan prolaz koji se zove karpalni tunel. Kroz ovaj tunel prolazi 9 tetiva , koje pokrecu vase prste , zajedno sa medijalnim nervom.
Share this:

Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela . Unutar oba rucna zgloba nalazi se uzan prolaz koji se zove karpalni tunel. Kroz ovaj tunel prolazi 9 tetiva , koje pokrecu vase prste , zajedno sa medijalnim nervom.

Ove tetive mogu da postanu upaljene i da oteknu , pritiskajuci tako nerv. Ponavljajuci pokret sakom je dobro poznat uzrok sindroma karpalnog tunela , ali ostali fatori koji ga aktiviraju ukljucuju trudnocu ,kontraceptivne pilule , reumatoidni artritis , hipotireoidizam , dijabetes i preteranu telsenu tezinu .

Najuobicajni simptom je osecaj bockanja i peckanja , ostali su utrnulost prstiju i palca , bolovi koji se penju uz zglog i podlakticu , bol u vratu i ramenima i slabost saka .

Sindrom karpalnog tunela
Sindrom karpalnog tunela

Poslednji put kada vam je bila potrebna doznaka od lekara , verovatno ste imali infekciju zbog koje ste se lose osecali . Sada se cak i ne osecate bolesno .

Ali ako patite od sindroma karpalnog tunela (SKT) , nemojte ici na posao , jer se morate odmoriti od bilo cega sto je dovelo do zapaljenih tetiva unutar vaseg karpalnog tunela .

Kada ste dobili dozvolu da svojim rucnim zglobovima date predah , mozete koristiti drzac od gipsa za ruku ( splint ) , suplemente i vezbe da bi ste im pomogli da se oporave .

Ali kada se vratite uobicajnom nacinu zivota , preduzmite neke preventivne korake i nastavite sa vezbama za jacanje .

Uhvatite se u kostac sa bolom .

Da bi ste brzo ublazili bol i zapaljenje , ohladite rucne zgloobove pakovanjem leda umotanom u tanak peskir . Ostavite ga otprilike desetak minuta na zglobovima . Ponavljajte proceduru priblizno svakih sat vremena .

Toplota takodje moze da ublazi bol tako sto opusta misice . Svake veceri pre nego sto odete na spavanje drzite sake i rucne zglobove potopljene 12 do 15 minuta u vodi koja je topla do vruca.

Zbog toga , medjutim , sto bi toplota mogla i da poveca pritisak u povredjenom predelu , nemojte ovo raditi ako se vasi simptomi pogorsavaju .

Sindrom karpalnog tunela vezbe
Sindrom karpalnog tunela vezbe

Dva puta na dan namazite rucne zglobove mascu koja sadrzi arniku . Ovaj biljni lek , cuven po svojim antiinflamatornim osobinama , pomaze da se ublaze bolovi .

Nanesite grudvice velicine zrna graska na unutrasnju stranu oba rucna zgloba , zatim izmasirajte taj predeo palcem druge ruke sve do baze dlana . ponavljajte to svakog jutra i veceri sve dok se vasi simptomi ne ublaze .

Mnoge osobe smatraju da brzi lagani udarci u rucni zglob pomazu smanjenju njihovih simptoma , posebno tokom noci .

Nosite splint tokom noci . Moze se desiti da dok spavate savijete ruku ispod jastuka , sto dovodi do pritiskanja vaseg rucnog zgloba .

U nacelu osobe , sa SKT cesto probudi bol . Splint drzi vase prste u neutrlnom polozaju i slabi pritisak na medijalni nerv . Splint mozete kuputi u nekim apotekama , ali vazno nabaviti ga u pravoj velicini i uveriti se da znate kako se ispravno nosi , pa se posavetujte sa apotekarom .

Mozda bi ste zeleli i da nosite splint i tokom dana , narocito ako radite posao koji zahteva mnogo pokreta sakama .

Sindrom karpalnog tunela – Poliklinika Bilic Vision Izvor yt Blicvision tv

B kao boljitak

Vitamin B6 je verovatno najpoznatiji suplement kada se radi o lecenju sindoma karpalnog tunela , mada je i osporavan . Brojni strucnjaci tvrde da deluje , ali takodje i dosta onih koji to negiraju .

Povrh toga , visak vitamina B6 ( sve preko 50 mg na dan ) uziman dugo vremena moze cak izazvati probleme sa nervima .

Dodavanje vitamina B6 moze biti od pomoci jer je ovaj vitamin vazan u odrzavanju zdravlja nerava , a moze i ubrzati prenos nervnih impulsa do vasih saka .

Neke osobe tvrde da e SKT, u stvari , izazvan nedostatkom vitamina B6. Ono sto zasigurno znamo jeste da je u nekim osobama potrebno vise ovog vitamina nego drugim i da stres moze povecati vasu potrebu za njim .

Da bi ste izbegli ozbiljne posledice , rizikujete da budete preterano obazrivi i jedite dosta namirnica bogatih ovim vitaminom , ukljucujuci :

 • Pilece grudi
 • cerealije od celog zrna
 • smedji pirinac
 • losos
 • zeleno povrce i zumance .

Ako zelite da probate suplemente , uzimajte do 50 mg vitamina B6 , smanjite dnevnu dozu na 10 mg na dan .

Sindrom karpalnog tunela infografika

Da li pozvati lekara?

Potrazite savet lekara ako simptomi ometaju vase dnevne aktivnosti . Ako sindrom karpalnog tunela ostavite bez lecenja , mozete zavrsiti sa oslabljenom funkcijom hvatanja sakama i izrazenim bolom u podlakticama ili ramenima .

Takodje , zbog toga sto je ovo stanje povezano sa artritisom , dijabetesom i sa smanjenom aktivnoscu stitne zlezde , trebao bi da vas pregleda lekar da bi se uverio da pored SKT nemate i neki od ovih poremecaja .

Sindrom karpalnog tunela – prirodno lecenje Izvor : yt kanal Mario LAB

Korisni suplementi !

Bromelain , enzim koji potice iz ananasa , razlaze proteine zapaljenja , pa prema tome moze smanjiti i zapaljenje u vasim bolnim rucnim zglobovima . Uporedo sa smanjivanjem bola , moze vam pomoci da se brze izlecite.

jacina bromelaina se meri jedinicama zgrusavanja mleka ( engl. MCU) . Potrazite suplemente cija je procenjena jacina najmanje 2.000 MCU i uzimajte 1000mg dva puta na dan za vreme napada SKT.

Kada se vasi simptomi pocnu povlaciti , mozete smanjiti dozu na 500 mg dva puta na dan . Bromelain obavezno uzimajte izmedju obroka .

Ako ga uzmete blizu vremena obroka , dobar deo njegove jacine bice izgubljen na varenje hrane .

Lekovita biljka kantarion , najbolje poznata kao antidepresiv ,takodje moze pomoci da se obnove osteceni nervi i smanje bol i zapaljenje .

Uzimajte do 250 mg ekstrata , standarizovanog da sadrzi 0.3% hipericina , tri puta na dan. Ako ne deluje posle dve nedelje , uzimajte 300 do 400 mg tri puta na dan .

Uzimajte jednu supenu kasiku ulje semena lana ( lanenog ulja ) svakog dana i dajte mu najmanje dve nedelje da pokaze efekat .

Ulje semena lana je bogato omega – 3 masnim kiselinama , koje smanjuju zapaljenje . Uzimajte ga sa hranom radi sto bolje apsorpcije . Ako vam se svidja , mozete ga umesati u sok od pomorandze ili dodati salatnom prelivu .

sindrom-karpalnog-tunela
sindrom-karpalnog-tunela

Kurkumin je antiinflamatorna supstanca koja se nalazi u zacinu kurkumi . U medicini ajurveda – koja potice iz Indije – kurkuma ima dugu istoriju upotrebe kao lek za bol i zapaljenje . Ali , sam zacin , u stvari , nema jacinu dejstva suplemenata.

Potrazite suplemente standardizovane da sadrze 95% kurkumina i uz obroke uzimajte ih 300 mg tri puta na dan .

Pokusajte da uzimate 300 mg magnezijuma dva do tri puta dnevno . Ovaj mineral ucestvuje u nervnim funkcijama i opustanju misica . Suplement magnezijuma moze biti od pomoci , posebno ukoliko ne konzumirate dosta namirnica bogatih magnezijumom , kao sto su cela zrna zitarica , kostunjavo voce , mahunaste biljke , tamnozeleno povrce ili ljuskare.

Magnezijum – citrat je oblik koji se najlakse apsorbuje . Jedini propatni efekat njegovog uzimanja bi bio pojava retke stolice.

Ukoliko imate takav problem , smanjite dozu koju uzimate ili probajte da uzimate magnezijum – glukonat , koji ima blazi efekat na digestivni trakt.

Da li ste znali ?

Iako sindrom karpalnog tunela (STK) nije uvek posledica preteranog koriscenja ruku , Privukao je paznju sire javnosti sa napredkom upotrebe kompjutera .

Druge ponavljajuce radnje koje mogu da budu uzrok SKT_a su sviranje klavira , zakucavanje eksera ili muza krava: muzicari , stolari i radnici na farmama mleka su skloni SKT_a.

Preduzmite mere predostruznosi za tastaturom….

Ukolikoo provodite mnogo vremena ispred kompjutera , podesite stolicu i tasaturu . Pri koriscenju tastature ( pogledajte sliku gore ) , vase ruke bi trebalo da budu savijene pod uglom od 90 o, tako da vam rucni zglobovi budu pararelni sa podom .

Vasa kolena bi takodje , trebalo da se povinuju pravilu pravog ugla . Ispravite ledja dok sedite , vodeci racuna da vam se ramena ne spuste ka napred.

Ukoliko mozete da spustite tastaturu nize , postavite je na takav nivo da se tipke nalaze neznatno nize od vasih rucnih zglobova .

Bolje da dodirujete tipke nego da ih udarate . Sto je manji pritisak na njih to je bolje .

Kad god je to moguce koristite ergonomske , rukama prijateljske proizvode . Od posebne pomoci je potpora za rucne zglobove , koja se moze naci kod vecine prodavaca kancelarijske opreme .

Nabavite zakrivljenu tastaturu ili podeljenu tastaturu . Ovi tipovi tastatura su specijlno projektovani da vam se ruke mogu odmarati u prirodnom polozaju dok vasi prsti blago tipkaju po njenim dugmicima .

( Kod njih je potreban znatno manji pritisak da se pokrene dugme nego kod obicnih tastatura ). Kod zakrivljenih modela su dve grupe tipki smestene u jedan za to oblikovan ram koji poseduje udobne oblasti za podupiranje oba vasa rucna zgloba .

Podeljene tastature poseduju odvojene ramove koji se mogu postaviti pod razlicitim uglovima da bi se postigao maksimalni komfor za vase rucne zglobove.

Sindrom karpalnog tunela bolest modernog doba
Sindrom karpalnog tunela bolest modernog doba

Sindrom karpalnog tunela fizikalna terapija

Sindrom karpalnog tunela je stanje koje se javlja kada se mediani nerv koji prolazi kroz karpalni tunel u zglobu zgloba stisne ili iritira. To moze uzrokovati bol, trnce i utrnulost u ruci i prstima, te smanjenu snagu u ruci.

Fizikalna terapija moze biti ucinkovita u lecenju sindroma karpalnog tunela. Terapija se obicno sastoji od kombinacije vezbi i drugih tehnika koje pomazu u smanjenju boli i poboljsanju funkcije ruke.

Neke od vezbi koje mogu biti ukljucene u fizikalnu terapiju sindroma karpalnog tunela ukljucuju vezbe istezanja i jacanja misica ruke i sake, vezbe koordinacije ruke i oka, i tehnike masaze koje pomazu u smanjenju napetosti i bolova u misicima.

Osim vezbi, fizikalna terapija moze ukljucivati i druge tehnike, poput primjene leda ili toplote na zahvaceno podrucje, elektroterapiju, ultrazvucnu terapiju ili akupunkturu.

Vazno je napomenuti da se pre pocetka fizikalne terapije trebate posavetovati sa svojim lekarom kako biste bili sigurni da je to siguran i ucinkovit tretman za vase stanje.

SKT-fizikalna-terapija
SKT-fizikalna-terapija

Sindrom karpalnog tunela hirusko lecenje

Sindrom karpalnog tunela moze se leciti hirurskim zahvatom kada konzervativne metode ne daju zeljeni rezultat. Hirursko lecenje se obicno preporucuje ako pacijent ima teske simptome poput jake boli, utrnulosti i slabosti u ruci koja otice na svakodnevne aktivnosti.

Hirurski zahvat za sindrom karpalnog tunela se obicno naziva karpalna tunelotomija. Postoji nekoliko vrsta karpalne tunelotomije, a zavisno o tezini stanja i pojedinacnom slucaju, lekar ce odluciti koja je metoda najbolja za pacijenta.

Uopste, karpalna tunelotomija ukljucuje otvaranje karpalnog tunela kako bi se oslobodio pritisak na mediani zivac. Ova procedura moze se obaviti pod lokalnom ili opstom anestezijom. Nakon zahvata, pacijent se moze vratiti kuci istog dana ili ostati u bolnici jednu noc.

Postoperativna nega ukljucuje nosenje zavoja i redovno provodjenje vezbi koje preporuci fizioterapeut. Potrebno je izbegavati teske aktivnosti i dizanje teskih predmeta dok ruka nije potpuno oporavljena.

Vazno je napomenuti da svaki zahvat nosi odredjene rizike i da se pacijent treba posavjetovati s lekarom o svim mogucim komplikacijama koje mogu nastati.

Sindrom karpalnog tunela hirusko lecenje
Sindrom karpalnog tunela hirusko lecenje

Dijagnoza :

Dijagnoza sindroma karpalnog tunela se obicno postavlja na temelju pregleda pacijenta i razgovora o simptomima koje osoba dozivljava.Lekar ce pregledati ruku i prste pacijenta kako bi utvrdio ima li nekih vidljivih znakova uticaja na mediani zivac koji prolazi kroz karpalni tunel.

Osim toga, lekar moze naruciti i neke druge pretrage kako bi potvrdio dijagnozu i iskljucio druge moguce uzroke simptoma. To mogu ukljucivati:

 • Elektromioneurografija (EMNG) – test koji mjeri brzinu provodjenja nervnih signala u ruci i proverava ostecenja zivacaUltrazvuk – moze pomoci u otkrivanju eventualnih abnormalnosti u zglobu zgloba ili drugim uzrocima boliRendgen – moze se koristiti za iskljucivanje drugih mogucih uzroka boli i simptoma
 • Ako lekar sumnja da su simptomi uzrokovani drugim zdravstvenim problemima, moze se preporuciti i dodatna dijagnosticka testiranja ili konzultacije s drugim strucnjacima poput neurologa ili reumatologa.

Jos ponesto :

Uz gore navedene dijagnostičke testove, liječnik također može provesti i testove za procjenu funkcije i osjetljivosti ruku i prstiju. Na primjer:

 • Test Tinel: lekar tapka po zglobu kako bi proverio je li prisutan trnci ili utrnulost u prstima
 • Test Phalen: Pacijent drzi zglobove savijene u polozaju iznad razine srca tokom jedne minute kako bi se proverilo postoji li bol ili utrnulost u ruci
 • Test rukovanja: Lekar ce pitati pacijenta da stisne prste sto jace moze, a zatim ce proceniti slabost i bol koju pacijent dozivljava.

Ovi testovi mogu pomoci lekaru da utvrdi prisutnost sindroma karpalnog tunela i da proceni ozbiljnost stanja. Na temelju toga, lekar moze preporuciti konzervativne tretmane ili hirursko lecenje.

Uticaj profesije i rada na nastanak SKT

Odredjene profesije i radna mesta mogu povecati rizik od razvoja sindroma karpalnog tunela, zbog ponavljajucih pokreta, vibracija, prekomernog pritiska i drugih cimbenika. Neke od profesija koje su povezane s vecim rizikom za razvoj sindroma karpalnog tunela ukljucuju:

 • Rad na montaznoj liniji u proizvodnji
 • Koriscenje alata s vibracijama
 • Rad na racunaru s dugotrajnim stajanjem u istom polozaju
 • Rad s teskim strojevima u gradjevinskoj industriji
 • Rad u ugostiteljstvu s dugotrajnim koriscenjem spriceva i pribora za rezanje

Iako ove profesije povecavaju rizik od razvoja sindroma karpalnog tunela, vazno je napomenuti da to ne znaci da ce svi ljudi koji rade u ovim profesijama razviti sindrom karpalnog tunela. Ostali faktori poput dobi, pola, genetike i opsteg zdravstvenog stanja takodje mogu igrati ulogu u razvoju sindroma karpalnog tunela.

Ako radite u profesiji koja povecava rizik od sindroma karpalnog tunela, vazno je preduzeti preventivne mere kako biste smanjili rizik od razvoja ovog stanja. To moze ukljucivati pravilno podesavanje radne povrsine i stolice, uzimanje cestih pauza kako bi se smanjio pritisak na zglobove i ruke, i izbegavanje dugotrajnog stajanja ili koriscenja alata s vibracijama ako je to moguce.

Share this: