Timijan

Timijan

Timijan je mediteranska biljka koja se koristi u kulinarstvu, medicini, aromaterapiji i kozmetici. Ona ima antibakterijska, protivupalna i antivirusna svojstva.
Share this:

Timijan ( Thymus vulrgaris)

Timijan je mediteranska biljka koja se koristi u kulinarstvu, medicini, aromaterapiji i kozmetici. Ona ima antibakterijska, protivupalna i antivirusna svojstva i može da poboljsa imunitet i pomogne u detoksikaciji organizma.

Timijan (Thymus vulgaris), ili kako se jos naziva pitoma majcina dusica, vrtni timijan i timas, је zimzelena, poluzbunasta biljka.

Timijan najbolje uspeva na juznim ekspozicijama , na lakim i toplim zemljistima . Na istom mestu ostaje 4 do 5 godina. Razmozava se direktnom setvom , rano u prolece , a ako se sadi iz rasada to se cini u jesen .

U pocetnom periodu zasad se razvija sporo , pa je neophodno unistavanje korova , mehanicki , kultiviranjem i okopavanjem .

Druge godine rano u prolec3e unosi se djubrivo . prve godine timijan se kosi jedanput , a ostalih godina dva puta: Prvi put u periodu punog cvetanja , a drugi put septembra – oktobra .

Ako se ubrana masa koristi za dobijanje etarskog ulja odmah se podvrgava destilaciji , a za druge namene se susi na temperaturi do 45 C.

Timijan
Timijan

Timijan (Thymus vulgaris) je lekovita biljka koja je poznata po svom karakteristicnom mirisu i ukusu. Ona sadrzi brojne hranljive sastojke i etericna ulja, kao sto su timol i karvakrol, koji joj daju antibakterijska, antifungalna i antioksidativna svojstva.

Timijan se tradicionalno koristi za tretiranje razlicitih zdravstvenih problema, ukljucujuci prehlade, kasalj, bronhitis i druge respiratorne infekcije. Takodje se koristi za poboljsanje probave i ublazavanje grceva u stomaku, a neki ljudi ga koriste i kao prirodni lek za menstrualne bolove.

Timijan se moze konzumirati na razlicite nacine, kao sto su cajevi, kao zacin u kulinarstvu ili u obliku suplemenata. Medjutim, vazno je napomenuti da timijan nije zamena za medicinski tretman i da je uvek najbolje konsultovati se sa zdravstvenim strucnjakom pre upotrebe bilo kakvih biljnih lekova.

Caj od timijana

Caj od timijana je popularan lekoviti napitak koji se moze pripremiti na jednostavan nacin. Evo kako se to radi:

Sastojci:

 • 1 kasicica osusenog timijana ili 2 kasike svezeg timijana
 • 1 solja vode
 • Med ili limun po ukusu (opciono)

Uputstvo:

 1. Zagrejte vodu do tacke kljucanja.
 2. Dodajte timijan u vodu i pustite da stoji 5-10 minuta.
 3. Procedite caj kroz cediljku kako biste uklonili listove timijana.
 4. Po ukusu, dodajte med ili limun u caj.
 5. Poslužite toplo.

Ovaj caj je ukusan i lekovit, a moze pomoci u ublazavanju simptoma prehlade, kaslja i drugih respiratornih problema.

TIMIJAN – LECI i SPRECAVA MNOGE BOLESTI IZVOR: yt O svemu i svacemu

Evo jos nekih cinjenica o timijanu:

 • Timijan je aromaticna biljka koja potice iz Mediterana, a danas se gaji sirom sveta.
 • Osim sto se koristi kao lekovita biljka, timijan se cesto koristi kao zacin u kuhinji, posebno u mediteranskoj kuhinji. Njegov intenzivan ukus i miris savrseno se uklapaju u razna jela, od supa i variva do mesa i ribe.
 • Postoji vise od 400 vrsta timijana, a neke od najcescih su “crveni timijan” (Thymus vulgaris), “limunasti timijan” (Thymus citriodorus) i “lavandini timijan” (Thymus x citriodorus).
 • U narodnoj medicini, timijan se koristi za tretiranje razlicitih zdravstvenih problema, ukljucujuci upale grla, kasalj, bronhitis, astmu i sinusne infekcije. Takodje se koristi za poboljsanje cirkulacije krvi i kao prirodni sredstvo protiv insekata.

Etericno ulje dobijeno iz timijana moze se koristiti u aromaterapiji za smanjenje stresa i anksioznosti, a smatra se da ima i blagotvorno dejstvo na mozak i nervni sistem.

Timijan je biljka koja se relativno lako gaji i moze se uzgajati u basti ili na terasi. Ona voli suncana mesta i dobro drenirano zemljiste, a moze se razmnozavati semenom ili deljenjem rizoma.

Statistika o timijanu

Mozda bih mogao navesti nekoliko opstih statistickih podataka o uzgajanju i koriscenju zacinskih biljaka, medju kojima se nalazi i timijan:

 • Prema podacima Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), globalna proizvodnja zacinskih biljaka u 2019. godini iznosila je oko 10,5 miliona tona, pri cemu su najveci proizvodjaci bile Indija, Kina i Turska.
 • Prema istom izvoru, najcesce uzgajane zacinske biljke su menta, origano, persun, ruzmarin i timijan.
 • U Sjedinjenim Americkim Drzavama, timijan se nalazi na petom mestu po popularnosti kao zacin, iza persuna, bosiljka, ruzmarina i mazurana, prema podacima Nacionalne asocijacije za zacine i biljke (National Association for the Specialty Food Trade).
 • U nekim zemljama, poput Maroka, timijan se koristi u tradicionalnoj medicini za lecenje bolesti respiratornog trakta, prema studiji objavljenoj u casopisu Journal of Medicinal Plants Research.
Sirup od timijana – majčina dusica grlo cuva

Evo jos nekih zanimljivih cinjenica o timijanu:

Timijan sadrzi razne korisne sastojke, ukljucujuci antioksidanse, etericna ulja i flavonoide. Neki od najvaznijih sastojaka su timol i karvakrol, koji imaju antisepticka i antimikrobna svojstva.

Prema studiji objavljenoj u casopisu Frontiers in Microbiology, etericno ulje timijana moze da unisti bakterije koje su otporne na antibiotike, ukljucujuci neke sojeve E. coli, Staphylococcus aureus i Salmonella enterica.

Ovo otkrice moze pomoci u razvoju novih tretmana za infekcije koje su otporne na antibiotike.Timijan se moze koristiti kao prirodni repelent za insekte, ukljucujuci komarce i muve. Prema studiji objavljenoj u casopisu PLOS ONE, etericno ulje timijana ima izuzetno visok procenat odvracanja muva, cak i kada je razblazeno.

Timijan se koristi u razlicitim kozmetickim proizvodima, ukljucujući kreme za negu koze, sampone i balzame za kosu, zbog svog hidratantnog i umirujuceg dejstva.

Takodje se moze koristiti za izbeljivanje zuba i borbu protiv akni.U nekim zemljama, poput Grcke, timijan se koristi za proizvodnju likera i drugih alkoholnih pica.

Postoji cak i popularan liker zvani “Rakomelo”, koji se pravi od raki (grcke rakije) i meda, a aromatizuje se timijanom i drugim zacinima.

Timijan je poznat i kao biljka koja privlaci pcele. Njegovi cvetovi su bogati nektarom, a med koji se dobija od timijana ima karakteristican ukus i miris.

timijan lekovita biljka
timijan lekovita biljka

Naravno, evo jos nekih zanimljivosti o timijanu:

Timijan se moze koristiti i u kulinarstvu kao zacin. Obicno se koristi u jelima od mesa, povrca, ribe, piletine i jaja.

Takodje se moze dodati u marinade, umake, supe i variva.U tradicionalnoj medicini, timijan se koristi za lecenje razlicitih zdravstvenih problema, ukljucujuci probleme sa disajnim sistemom, nadutost i digestivne smetnje, glavobolju i migrenu, bolove u misicima i zglobovima, i cak i nesanicu.

Medjutim, treba napomenuti da je potrebno vise istrazivanja kako bi se potvrdili ovi zdravstveni benefiti i utvrdilo sigurno doziranje.

Ovo niste znali …

Da, postoje neke posebne karakteristike i osobine timijana. Evo nekoliko zanimljivosti:

 • Timijan je biljka koja moze da podnese susu i visoke temperature, sto ga cini idealnim za uzgajanje u susnim regionima i mediteranskom podneblju. Ova biljka takodje može da podnese i hladnocu, pa se moze uzgajati u umerenim klimama.
 • Ulje timijana se cesto koristi u aromaterapiji i kozmetici zbog svojih antibakterijskih, antivirusnih i protivupalnih svojstava. Ovo ulje se moze nanositi na kozu ili inhalirati, a navodno moze da pomogne u borbi protiv akni, prehlade i drugih zdravstvenih problema.
 • Timijan je biljka koja moze da privuce korisne insekte poput pcela i leptira u vrt. Ovo je vazno za oprasivanje drugih biljaka u vrtu, sto moze poboljsati prinose i kvalitet useva.
 • U nekim kulturama, timijan se smatra biljkom koja moze da otera zle duhove i cuva kucu od zlih sila. Nekada se stavljao ispod jastuka kako bi se sprecile nocne more ili na ulazna vrata kako bi se zastitilo domacinstvo od zlih sila.
 • Timijan se cesto koristi kao jedan od sastojaka u cajevima za detoksikaciju organizma i poboljšanje imuniteta.
 • Caj od timijana moze da pomogne u borbi protiv upala u telu, a takodje moze da ima blagotvorni ucinak na zeludac i probavni trakt.
 • Postoje i neke legende koje povezuju timijan sa Grckom mitologijom. Prema jednoj legendi, timijan se pojavio na Zemlji kada je boginji Afroditi zatrebao mali tepih za odmor dok se kupala u moru. Zanimljivo je da se ime “timijan” odnosi na grcku rec “thumos”, sto znaci hrabrost i snaga.

Share this: