ovcije boginje prirodno lecenje

ovcije boginje prirodno lecenje

Ovcije boginje.Vase dete ima uobicajnu deciju bolest, urokovanom virusom varicella zoster . Virus se prvo ispoljava kao osip ili crvene tacke na trupu.
Share this:

Ovcije boginje prirodno lecenje 22

Ovcije boginje.Vase dete ima uobicajnu deciju bolest, urokovanom virusom varicella zoster . Virus se prvo ispoljava kao osip ili crvene tacke na trupu.

koje se prosire na ostale delove tela za nekoliko dana .

Moze se pojaviti samo nekoliko tacaka , a moze i na stotine njih . Tokom perioda od otprilike nedelju dana mnoge od tacaka postaju mali plikovi koji pucaju , a na povrsini se stvaraju kraste .

Vase dete moze imati i povisenu temperaturu i svrab , koji moze biti blag ili intezivan . Nakon sto se plikovi izlece virus prelazi u letentnu fazu i zivi u senzitivnim nervima u organizmu .

Moze izbiti na povrsinu godinama kasnije u obliku bolnog oboljenja – herpes zostera.

Ovcije boginje

Ovcije boginje traju samo jednu do dve nedelje , ali u nacelu kraj nemoze doci dovoljno brzo . Ako je problem , ublazite ga paracetamolom – nikada aspirinom .

Ako je svrab prejak i nemozete ga podnositi , probajte sa hladnim kupkama i antihistaminicima za decu . A evo i nekoliko drugih trikova koje je dobro imati u rukavu kako bi ste svoju muku sveli na najmanju meru .

Ostanite hladni

ovcije boginje prirodno lecenje
ovcije boginje prirodno lecenje

Ako je zima , smanjite grejanje na najnizu temperaturu koja vam prija . Leti koristite ventilator. Toplota , naime , dovodi vise krvi do povrsine koze , pojacavajuci svrab .

Pustite dete da lezi u mlakoj kupki 15 do 20 minuta svakih nekoliko sati . Ne upotrebljavajte sapun . umesto toga , dodajte pola solje sode bikarbone ukoliko kada nije puna , ili punu solju kada je kada puna vode , cime cete obezbediti dodatno olaksanje .

Koloidno ovseno brasno ( kao sto je Aveeno )dodato kupki takodje sprecava svrab . Ako nemate koloidno ovseno brasno ( ovseno brasno koje je tako sitno samleveno da se odrzava u vodi cineci suspenziju ) , stavite bican ovas u carape , vezite kraj i bucnite carape u vodu .

Kada vase dete hoce da se pocese , ponudite mu hladan , mokar peskir da ga pritisne na kozu koja ga svrbi .

Cesanje moze dovesti do infekcije i nastajanja oziljaka .Upotrebom peskira potreba za cesanjem biva zadovoljena bez nanosenja stete .

Kao osiguranje protiv cesanja , podsecajte nokte detetu , i stavite mu rukavice u vreme spavanja.

Napadnite svrab

Sta su ovcije boginje?

Sta izaziva ovcije boginje? Ovcije boginje izaziva varicela-zoster virus (VZV). Nakon sto se boginje preleze, stice se dozivotni imunitet na njih.

Da li bi trebalo da stavite kalaminu? Losion kalamine je tradicionalan lek koji se dugo koristi za smirenje svraba usled ovcijih boginja .

Medjutim , lekari ga sada ne preporucuju tako rado , a dermatolozi cak smatraju da moze pogorsati svrab .

Stavite antihistaminsku kremu koja ce pomoci da se smiri svrab.

Dajte paracetamol ili ibuprofen sirup detetu sa povisenom temperaturom ili glavoboljom da bi mu bilo ugodnije . Izaberite jacinu koja odgovara starosti vaseg deteta i pratite upustva na etiketi .

Ako je svrab jak a vase dete ima najmanje dve godine , dajte mu oralni histaminik , kao sto je citirizin .

( Vodite racuna da prvo proverite sta pise na etiketi ) . Ovaj lek moze biti posebno koristan u vreme spavanja ako svrab ometa san , jer izaziva pospanost .

Ucestalost

Najcesce oboljevaju deca raznog uzrasta, ali deca do sest meseci su zasticena transplacetarno prenetim antitelima majke ukoliko je prebolela varicelu. Pokazuje sezonski karakter javljanja sa maksimumom oboljevanja u sezoni jesen-zima-prolece.

Uzrok nastanka

Virus varicele pripada DNK virusima, familiji Herpesviridae, rod Varicellavirus. Neotporan je u spoljasnoj sredini i lako ga unistavaju fizicki postupci i hemijska sredstva. Rezervoar infekcije u prirodi je covek. Izvor infekcije je nazofaringealni sekret obolele osobe na kraju inkubacije i za vreme akutne faze bolesti.

Klonite se jakog sunca

Ako je vase dete nedavno bilo u kontaktu sa nekim ko ima virus ovcijih boginja , ne izlazite ga suncevoj svetlosti . Sunceva svetlost moze pogorsati plikove kada se oni konacno pojave .

Koza vaseg deteta ce ostati osetljiva na sunce sve dok ne prodje godinu dana od izlecenja od ovcijih boginja .

Ne treba da zabarikadirate dete u kucu , ali pomaze ako svakog dana koristite kremu za zastitu od sunca – posebno u letnjem periodu.

Pratite nas i na drustevnim mrezama

Facebook

Twitter

Dijagnoza

Dijagnoza varicele postavlja se na osnovu anamneze, epidemioloskih podataka i klinicke slike u kojoj znacajno mesto ima polimorfizam ospe.

Diferencijalna dijagnoza

Varicela ima slicnost sa mnogim bolestima koje se klinicki manifestuju ospom kao sto su: Herpe simplex generalisata, Impetigo contagiosa, Acne vulgaris, Stophulus, Scabiaes, Lues II.

Smirite kozu svezim pamukom

Neka vase dete bude u cistoj pidzami od pamuka . Pamuk je manje iritirajuca tkanina od drugih . Izaberite pidzame dugih rukava i nogavica da bi ste sprecili cesanje .

KOMPLIKACIJE

Kod obolelih, posebno kod dece, se mogu javiti ozbiljne komplikacije i to kao zapaljenje pluca (pneumonia), zapaljenje mozga (encefalitis) ili mozdanih ovojnica (meningitis). Pored toga, u toku izbijanja ospe se javlja svrab, deca se cesu i moze da nastane bakterijska infekcija koze, posle koje cesto ostaju trajni oziljci.

Posle varicele virus ostaje u nervnim celijama i kasnije u toku zivota, u slucaju nekih akutnih bolesti ili smanjenja imuniteta, virus se moze aktivirati i nastati bolest koja se naziva Hepres Zoster. Promene na kozi su slicne kao kod varicele, ali s obzirom da se javljaju duz povrsinkih nerava, pracene su intenzivnim bolom i nisu jednostavne za lecenje.

Takodje posle prelezane varicele je narusen je imunitet i deca su sledecih otprilike 6 meseci mnogo podloznija drugim infekcijama. Pored toga, deca moraju da odsustvuju iz vrtica ili skole oko 3 nedelje, koliko ukupno traje varicela. To ima za posledicu da se menja organizacija porodicnog zivota i da roditelji moraju da odsustvuju sa posla.

NAPISALA DOC DR SCI MED NEVENKA RAKETIC, DATUM 29. DECEMBAR 2019. 

Na osnovu moje dugogodisnje pedijatrijske prakse sam uocila da su roditelji vrlo zaintersovani da saznaju sto vise o boginjama, da li su sve promene na kozi po tipu boginja, kako se prenose i koliko su deca zarazna, koja je vrsta boginja, da li su prelezali deca ili roditelji. Zato zelim da razjasnim za pocetak da boginje spadaju u grupu osipnih groznica i da postoje 4 vrste boginja.

Na srecu, velike boginje (variola vera), kojih smo se svi plasili zbog komplikacija i cestih smrtnih ishoda, su potpuno iskorenjene sedamdesetih godina proslog veka i to iskljucivo zahvaljujuci vakcinaciji celokupne svetske populacije.

Isti cilj suzbijanja druge dve vrste boginja – malih boginja (morbila) i crvenke (rubeole) je onemogucen delovanjem anti-vakcinalnog pokreta protiv MMR vakcine, koja predstavlja najbolju zastitu i zbog toga smo svedoci da povremeno izbijaju epidemije, najvise malih boginja, sa ozbiljnim posledicama po zdravlje stanovnistva.

Brinite o ustima

Ovcije boginje kod dece
Ovcije boginje kod dece

Ako vase dete ima ovcije boginje u ustima ( da , to se moze dogoditi ) , najbolje lecenje je ispiranje usta ili grla slanom vodom .Ovo ce verovatno biti teze nego ubediti dete da je prokelj ukusan , ali vredi pokusati .

Dajte detetu sladolede na stapicu . Oni mogu delovati umurujuce .

Dok su plikovi bolni hranite dete blagom hranom , kao sto su kasa , puding od pirinca , zelatin , supe i banane .

Da li pozvati lekara ?

Ovcije boginje su i suvise dosadne nego opasne ; u vecini slucajeva prodju za deset do cetrnaest dana bez problema .

Pozovite lekara ako vase dete dobije visoku temperaturu pracenu teskom glavoboljom ; ako ima povisenu temperaturu koja traje vise od nekoliko dana ; oseca jak bol u ekstremitetima ; ako uzastopno povraca ; ako dobije kasalj ; ako ima veliku crvenu povrsinu na kozi koja okruzuje jedan ili vise olikova – znak infekcije.

Takodje pozovite lekara ako vase dete ima konvulzije , postane dezorjentisano ili se zali na bol u vratu. Veoma retko ovcije boginje mogu dovesti do meningitisa.

Moc prevencije

Ako vase dete nije imalo ovcije boginje , mozete se potruditi da ga drzite podalje od dece koja ih imaju . Ali daleko je bolje dobiti ovcije boginje kao dete nego ih morati podnositi kao odrasla osoba.

Postoji vakcina protiv ovcijih boginja . Ona moze , medjutim , da se da osobama koje nisu imale ovcije boginje i koje rade ili zive sa osobama koje su bile u velikom riziku ako bi se zarazile virusom , kao sto su osobe sa slabim imunim sistemom ( svako sa HIV_om ili sidom , ili na imunosupresivnoj terapiji kao sto je hemoterapija).

Ko je pod najvecim rizikom ukoliko se zarazi varicelom?


Neki ljudi su pod vecim rizikom od komplikacija ukoliko se zaraze ovim virusom, a to su:

  • trudnice
  • novorodjene bebe
  • osobe sa oslabljenim imunitetom

Kada vodite zarazeno dete u dom zdravlja ili u drugu zdravstvenu instituciju, javite osoblju unapred da dovodite dete za koje sumnajte da ima boginje, kako se ne bi ostala deca ili odrasli doveli u rizik od obolevanja – kod nekih ova infekcija moze dovesti do ozbiljnijih komplikacija.

Poseban oprez za trudnice!


Kod trudnica moze da se razvije ozbiljan oblik ovcijih boginja. Najveci broj zena je prelezalo ovcije boginje i zasticena je od ovcijih boginja preko antitela u organizmu, a samim tim zasticen je i fetus.

Ukoliko ste u drugom stanju, a niste sigurni da li ste prelezali ovcije boginje, to mozete utvrditi jednostavnim vadjenjem krvi, kroz proveru prisustva antitela na ovaj virus. Ukoliko niste prelezali ovcije boginje, trebalo bi da se vakcinisete. Ukoliko niste prelezali, a mislite da ste bili izlozeni ovcijim boginjama, odmah konsultujte doktora. Doktor ce verovatno moci da vam da posebnu injekciju koja moze da spreci komplikacije.

Ukoliko trudnica dobije ovcije boginje u ranoj trudnoci, postoji 2% verovatnoce da ce bolest naskoditi fetusu.

Oziljci od boginja


Svrab uzrokuje da deca imaju nekontrolisanu potrebu da se cesu. Agresivno cesanje, narocito ukoliko su decji nokti nedovoljno iseceni ili necisti, mogu da inficiraju ili naprave ostecenja koja stvaraju dublje rane na vezikulama. Sto je ostecenje vece, to ce telo stvarati deblji sloj koze kako bi ga saniralo. Ovako nastaje zžiljak koji moze ostati “uspomena” na boginje tokom citavog zivota.

Većina ljudi zeli kasnije da se resi ovih oziljaka. Danas postoje brojni hemijski i mehanicki nacini resavanja oziljaka. Medjutim, postoje i neki prirodni preparati, kao sto je npr. ulje od sipka (divlje ruze). Istrazivanja su pokazala da mazanje ovog ulja dva puta dnevno u periodu od 12 nedelja moze da poboljca konačni izgled koze sa oziljkom. Ovo ulje je bezbedno koristiti i kod dece.

Pogledajte i nasa cesto postavljena pitanja

Share this:

Leave a Reply

Related News