konjuktivitis

konjuktivitis

Konjuktivitis , ili crvene oci , moze da svrbi. Moze da boli. Moze uciniti da se osecate kao da vam je neko bacio pesak u oci i , ako je izazvan bakterijama
Share this:

Konjuktivitis 2021

Konjuktivitis , ili crvene oci , moze da svrbi . Moze da boli . Moze uciniti da se osecate kao da vam je neko bacio pesak u oci i , ako je izazvan bakterijama ili virusom , moze se siriti kao kuga .

I sta onda mozete da preduzmete ? Zapocnite trazenjem pomoci od svog lekara . Ukolikoo imate bakterijsku infekciju , mogu vam biti preporucene antibiotske kapi za oci , koje ce da ubrzaju izlecenje i skrate period sirenja zaraze .

U medjuvremenu mozeteda preduzmete korake da bi ste ublazili svrab i drzali pod kontrolom stvaranje skorelih naslaga .

Kada su vam oci crvene , iritirane i slepljene gumastim sekretom , verovatno imate konjuktivitis .

konjuktivitis
konjuktivitis

To zapaljenje konjuktive , prozirne membrane koja oblaze unutrasnjost kapka i prekriva ocnu jabucicu . Poznat kao crvene oci , konjuktivitis obicno izazivaju bakterijska ili virusna infekcija , ili alergijska reakcija na polen , kozmeticke preparate , tecnost za ciscenje kontaktnih sociva ili nekih drugih supstanci .

U zavisnosti od tipa , konjuktivitis moze da u ocima izazove peckanje , svrab , preterano suzenje i veliku osetljivost na svetlost.

Lepljivi sekret vam tokom sna slepljuje trepavice i kapke .

Steknite pune oci olaksanja

Tople i hladne obloge mogu biti od pomoci. Ukoliko imate obilnu sekreciju iz ociju , stavite peskir pod toplu vodu i koristite ga u vidu obloge da bi ste predupredili susenje na trepavicama lepljivog sadrzaja koji vam izlazi iz ociju .

Koristite hladnu oblogu ( potopite peskir u ledenu vodu ) da bi ste smanjili oticanje i ublazili svrab , posebno ako je vas konjuktivitis posledica alergije . 3 ili 4 puta dnevno po 5 minuta primenjujete bilo koju od ove dve metode – ili obe.

Svaki put koristite cist peskir .

Obrisite sekreciju i skorelu materiju kuglicom vate potopljenom u rastvor dobijen od jednog dela sampona za bebe i 10 delova tople vode. Topla voda omeksava skorelu materiju , a sampon cisti oblast spajanja kapka i trepavica.

Virusni konjuktivitis

Koristite tecnost za ispiranje ociju dobijene od blago posoljene vode . Prokljucajte 570 ml vode , dodajte kafenu kasiku soli i stavite da se kuva na blagoj vatri najmanje 15 minuta .

Ostavite rastvor da se ohladi . Za nanosenje rastvora koristite sterilnu pipetu za ukapavanje ili sredstvo za ispiranje ociju.

Sredstvo za ispiranje ociju od kanadske zutike ce biti od pomoci i borbi protiv infekcije . Kanadska zutika sadrzi jedinjenje zvano berberin , koje poseduje antibakterijska svojstva.

Da bi ste pripremili sredstvo za ispiranje , natopite u kljucaloj vodi 10 minuta jednu kafenu kasiku susene kanadske zutike , ocedite tecnost i ostavite je da se ohladi .

Sterilnom pipetom za ukapavanje nanosite ovo sredstvo u oci 3 puta na dan .

Pripremite oci za spavanje

Ukoliko vam je lekar prepisao antibiotske ili steroidne kapi za oci ili mast , koristite ih svako vece pre odlaska u krevet da bi ste bili sigurni da vam se kapci nece slepiti tokom sna.

Vodite racuna da vrh flasice ili tube sa lekom ne dodirnete vase oci . U suprotnom mozete kontaminirati lek i iznova inficirati oci pri sledecoj upotrebi .

Tri tipa zapaljenja konjuktive oka

Tri glavna oblika konjuktivitisa su virusni , bakterijski i alergijski . Simptomi se donekle preklapaju , ali lekar moze razlikovati jedan od drugog.

Virusni

Infekcija koja obicno pocinje na jednom oku , ali se moze prosiriti na drugo . Vodeni sadrzaj iz oka . Iritacija / crvenilo.

Bakterijski

Obicno pogadja samo jedno oko , ali se moze prosiriti i na drugoo . Iritacija , crvenilo i /ili osecaj prisustva zrnca u oku . Obilan sadrzaj iz oka .

Alergijski

Obicno pogadja u oba oka . Svrab i suzenje ociju . Oteceni ocni kapci.

Sredstva za umirenje bolnih ociju

Umirite oci oblogom od kamilice . Stavite na dva ili tri minuta kesicu caja od kamilice u toplu ( ne vrucu ) vodu . Iscedite suvisnu tecnost i stavite zatim kesicu caja da stoji 10 minuta preko bolnog oka ili ociju .

Ponavljajte to 3 ili 4 puta na dan sa svezom kesicom caja . Drzite oci zatvorene takoo da tecnost ne dolazi i direktan kontakt sa njima .

Oni koji se bave ayurvedom , tradicionalnom medicinom Indije , lece konjuktivitis pulpom iz svezih listova korijandera.

Sameljite u elektricnom aparatu za mlevenje saku punu listova korijandera sa 100 ml vode . procedite sok i stavite pulpu na zatvorene ocne kapke .

Ostavite masu da tako stoji nekoliko minuta , a zatim je uklonite i obrisite oci pre nego sto ih otvorite.

Drugi ayurveda tretman za konjuktivitis sastoji se u tome da potopite jednu kafenu kasiku semena korijandera u jednu solju kljucale vode i ostavite ga u njoj najmanje 15 minuta .

Procedite, ohladite i koristite vodu za ispiranje zatvorenih ociju . Obrisite svaki visak tecnosti pre nego sto otvorite oci .

Suzbijte zarazu

Facebook

Pratite nas i na Facebook

Da bi ste izbegli ponovno inficiranje , nemojte upotrebljavati sminku ili kontaktna sociva sve dok infekcija potpuno ne prodje.Bacite svu sminku za oci koju ste koristili kada se infekcija pojavila.

Pokusajte da ne dodirujete oci . Ako se desi da ih slucajno dodirnete , operite ruke sapunom i vodom zatim ih osusite papirom ili aparatom za susenje toplim vazduhom umesto peskirom.


Pogledajte jos :

Kasalj

Inflamatorno oboljenje creva


Groznice herpes simplex prirodno lecenje 2020Herpes zoster prirodno lecenje 2020Holesterol , poviseni nivo 2020Holesterol , poviseni nivo 2020Osip od vrucine 22

Nosite sa sobom malu flasu antibakterijskog gela za ruke i cesto ga koristite .

Ako nosite kontaktna sociva , nemojte ih uopste koristiti dok imate konjuktivitis i ispravno ih sterilisite pre nego sto ih ponovo stavite kada infekcija prodje. Uvek operite ruke pre stavljanja ili skidanja sociva.

Nikada nemojte prati kontaktna sociva pljuvackom.

Svaki dan stavite svoj peskir za kupanje, peskir za lice i jastucnicu u masinu za ves da bi ste pomogli da se spreci da ponovo unesete bakterije ili virus u isto oko ili da ih prosirite u drugo oko .

( Druge osobe mogu dobiti konjuktivitis upotrebom istog peskira za lice ili kupanje koji ste vi koristili).

Neka neko drugi namesta krevete .Konjuktivitis se moze sa vasih ruku preneti na carsave.

Ako imate malu decu sa konjuktivitisom koja su i suvise mala da bi sledila pravila o dodirivanju ociju i pranju ruku ,, ona treba da ostanu kod kuce ili da ne idu u skolu ili obdaniste .Vecina predskolskih ustanova nece primiti dete sa simptomima konjuktivitisa.

Ako imate alergijski konjuktivitis …

Ako vas oci svrbe i proizvode koncast sadrzaj , vas konjuktivitis moze biti rezultat alergije . Pokusajte sa uzimanjem oralnog antihistaminika da bi ste ublazili svrab ili oticanje .

Ako je to moguce , izbegavajte sve sto ga izaziva – bilo da je to polen , zivotinje ili kozmeticka sredstva . To moze biti i novi kucni ljubimac , nova vrsta sminke za oci ili druga vrsta sampona.

Da bi ste pomogli borbu protiv zacepljenja izazvanom alergijom , probajte kombinaciju vitamina C i karcetina .

Uzimajte u podeljenim dozama 1 000 mg vitamina C na dan , zajedno sa 1 500 mg karcetina.

Karcetin je clan klase nutrijenata zvanih bioflavonoidi – dobijenih iz raznih voca i povrca – koji imaju antiinflamatorne osobine.

Share this:

Оставите одговор