Uzgoj kamilice 2021

Означено: ,

 • This topic is empty.
Гледање 0 нити одговора
 • Аутор
  Чланци
  • #10987 Reply
   prirodno
   Главни мајстор

   Uzgoj kamilice 2021

   Uzgoj kamilice 2021. Uspeva i na siromasnom zemljistu  niskog , umereno vlaznom i dobro osuncanom . Kamilica je otporna na mraz , izuzev kasni prolecni , dobro podnisi susu .

   Uzgoj kamilice

   Zahteva dnevnu srednju temperaturu 20 do 30 C. Razmozava se direktonom setvom do polovine septembra , nega se sastoji u kultiviranju , okopavanju , djubrenju i zastiti od bolesti i stetocina.

   [caption id="attachment_10988" align="aligncenter" width="299"]Uzgoj kamilice Uzgoj kamilice[/caption]

   Protiv pepelnice moze se upotrebiti ekstrat koprive i rastavica , a po potrebi i fungicidi.

   Posto ne cveta istovremeno berba se vrsi u tri cetiri navrata . Bere se kada su beli , jezicasti cvetovi postavljeni vodoravno , rucno , cesljevima ili mehanizovano .

   Susi se na temperaturi do 40 C do vlaga ne padne ispod 15 %.

   Neophodna mehanizacija

   Uzgajanje kamilice

   Neophodna mehanizacija: traktor , plug , spremaci , sejalica ( za psenicu ) , berac za kamilicu koja se kaci za traktor ili kombajn ( u poslednje vreme se ne upotrebljava ) , prikolica za prevoz , susara , masina za razdvajanje cveta od stabljike i selektor za izdvajanje pulvisa od cveta – vibraciona tresilica.

   Lekovitost kamilica

   Priroda je uvek imala odgovor na sve. Mnogi prirodni cajevi koje danas koristimo, koristili su se i vekovima pre. Konkretno kada govorimo o kamilici treba reci da su njena lekovita svojstva prepoznali jos Rimljani i Stari Grci. Postoje dokazi da su lekovista svojstva kamilice koristili i Egipcani.

   Pogledajte jos:

   Bosiljak

   Zalfija

   Uzimajuci u obzir sve te cinjenice, ali i cinjenicu da kamilicu danas gotovo svaka kuca ima, zakljucak je samo jedan – ova biljka mocna je na vise nacina. Verovatno mnogi od nas piju kamilicu kada zele da popiju nesto da se ugreju, nesto sto ce prijati njihovom stomaku, zato sto je ukusan i zato sto jednostavno nema taj neki jak intenzivan ukus i vrlo cesto ga nije potrebno zasladjivati.

   Medjutim, iako svi znamo za kamilicu i iako je vecina nas ima u svom domu, vecina nas ne zna zasto je kamilica konkretno dobra i zasto bi trebalo cesce da je koristimo. U mnogim zemljama vise puta je potvrdjeno lekovito svojstvo i kamilica u nekim zemljama predstavlja cak i zvanicni lek.

   Gde mozete naci kamilicu i kako ona izgleda?

   Kamilice ima na svim kontinentima, dakle moze se pronaci u svim krajevima, veoma je rasprostranjena biljka. Podaci govore da je kamilica pronadjena na podrucju Evrope, ali danas se moze naci i u Aziji, ali i u drugim delovima sveta. Za sve koji ne znaju – dve boje dominiraju na cvetovima kamilice – bela i zuta. Listici su beli, a sama sredina je zuta.

   Kamilica – lekovita svojstva

   Mnogi problemi mogu biti reseni ili ublazeni upotrebom kamilice. Moze se reci da se najcesce kamilica korsti kada dolazi do nekih vrsta zapaljenja.

   Kada govorimo o nekim blazim problemima, kamilica vam svakako moze pomoci da lepse zaspite, dakle umiri vas pred spavanje i omoguci da lepse , duze i u kontinuitetu izgurate noc, sto je za nekog pojam. Zatim, postoje i ti neki malo ozbiljniji problemi, koje moze resiti kamilica.

   Naime, tu se ubrajaju problemi sa otezanim disanjem, bronhitisom, prehladom, bolom u grlu, intenzivnim kasljem i ostalim infekcijama koje se javljaju u tom podrucju. Kamilica pomaze i u slucajevima kada dodje do groznice, koja nastaje kao posledica prehlade, gripa i slicnih stanja. Oslabljen imunitet zaista zahteva prirodne lekove poput kamilice.

   Takodje, lekovita svojstva kamilice vezuju se i za bolesti bubrega i jetre, debelog creva, creva generalno i zeluca. To znaci da kamilicu mozete koristiti i kada imate neke probleme sa stomakom, grcevima, bolovima u stomaku. Kamilica moze da resi i nadutost.

   Ono sto mnogi ne znaju jeste da kamilica pomaze i u poboljsanju psihickog stanja, obzirom da je neki strucnjaci preporucuju kao sastavni lek kod lecenja depresije.

   Pratite nas i na Facebook

   Za sta je dobar caj od kamilice?

   Definitivno je najvise rasprostranjen caj od kamilice i on se najvise i koristi za lecenje nekih stanja, te je jako vazno znati i o caju sto vise. Pre svega treba znati kako nastaje caj, u slucaju da zelite samostalno da ga pripremite. Naravno, postoje oni koji jako vode racuna o pripremi caja od kamilice, ali ukoliko niste sigurni i ne znate ko provereno nudi dobar i kvalitetan caj od kamilice onda bi trebalo da znate kako se pravi.

   Kada naberete kamilicu, morate da budete vrlo pazljivi. To znaci, da treba da vodite racuna o cvetovima. Cvetove i same listove treba naravno susiti.

   Ostavite ih na jednom papiru, nemojte ih pokrivati, ali ih ostavite u senci. Proces susenja trajace i do 10 dana, ali mozete sacekati i 12. dan za svaki slucaj. Mada, mozete i proveriti da li je kamilica suva. Pod prstima cete osetiti da li je suva ili nije. Nikako je nemojte drzati u nekim kutijama koje su sasvim zatvorene. Platnene keseice i ambalaze bice savrsene za odlaganje caja od kamilice.

   Caj od kamilice uvek treba imati u kuci ili sa sobom. Dobro bi bilo imati ga i na poslu. Naime, caj od kamilice pre svega smirice vase bolove u stomaku, a zatim ce smiriti i sve upalne procese koji se desavaju u telu. Caj od kamilice moze da vam pomogne da se smirite u nekim situacijama.

   Vecina caj od kamilice koristi upravo za te grceve u stomaku ili kada ima problem sa varenjem. Kamilica za grlo takodje predstavlja jedan u nizu vrlo kvalitetnih prirodnih lekova. Tako da kada osetite neke probleme sa grlom, mozete popiti jedan topli caj od kamilice, ali naravno ukoliko se simptomi nastave treba potraziti lekara.

   Kamilica za lice

   Za lepotu je potrebno potruditi se malo, a najbolje ce uvek biti ukoliko koristite prirodne preparate. Ukoliko imate oziljke od akni, dobro je i piti caj od kamilice, ali i koriscenje listova kamilice za masiranje lica. Ukoliko imate neke fleke na licu i za taj problem postoji resenje u vidu koriscenja kamilice. Za masku koja otklanja te nepravilnosti bice vam potrebna jos dva sastojka pored kamilice. Tacnije bice vam potrebno malo meda i ruzina voda.

Гледање 0 нити одговора
Одговор на: Uzgoj kamilice 2021
Ваши подаци: