Uobicajna oboljenja

Uobicajna oboljenja

Uobicajna oboljenja. Ako imate svrab , bol ili ubod , kada kasljete , kijate , ili na neki drugi nacin patite , veoma je utesno znati da postoje.
Share this:

Uobicajna oboljenja

Uobicajna oboljenja . Ako imate svrab , bol ili ubod , kada kasljete , kijate , ili na neki drugi nacin patite , veoma je utesno znati da postoje hiljade efikasnih lekova koji mogu da pomognu . I nije vam potreban recept od lekara za bilo koji od njih .

Uobicajna oboljenja
Uobicajna oboljenja

Samo napravite u svom ormanu rezerve nekoliko glavnih sredstava za lecenje , zatim napadnite svoj frizider , opljackajte svoju ostavu za namirnice , oberite svoju bastu i pokradite svoju garazu da bi ste nasli ono sto vam jos treba . Neki od lekova , kao jednostvane tehnike akupresure , bukvalno su na dohvat ruke .

Najbolji prirodni lek za srce

Nesto ste bolesljivi ? Pronadjite kako da problem ublazite ovsenim brasnom , zadovoljite nanom ,oterate sodom bikarbonom ili obuzdate kesicama caja .Od neprijatnog zadaha od ujeda insekata , od glavenih vasi do gorusice , od herpes zostera to trnja pod kozom , ovde su dati tretmani za vise od 100 zdravstvenih tegoba .

Pratite nas i na Facebook

Najuobicajenija oboljenja: Simptomi, uzroci i tretmani

U svakodnevnom zivotu, ljudi se cesto suocavaju sa raznim zdravstvenim problemima. Uobicajena oboljenja mogu biti neugodna, ali vecina njih je tretabilna i ne predstavlja ozbiljnu pretnju zdravlju. U ovom clanku cemo istraziti neka od najuobicajenijih oboljenja, njihove simptome, uzroke i moguce tretmane.

PREHLADA

Prehlada je jedno od najcescih oboljenja. Obicno se javlja tokom hladnijih meseci i karakterise je zacepljen nos, kasalj, kijanje, grlobolja i blaga temperatura. Prehlada je uzrokovana virusima, a simptomi obicno traju nekoliko dana do jedne nedelje. Lecenje ukljucuje odmor, unos dovoljno tecnosti, tople napitke, simptomatske lekove za ublazavanje simptoma i izbegavanje sirenja virusa na druge ljude.

Prehlada i grip lecenje
prehlada i grip lecenje

GRIPA

Gripa je jos jedno uobicajeno virusno oboljenje disajnih puteva. Simptomi gripe su slicni prehladi, ali su obicno izrazeniji i ukljucuju visoku temperaturu, zimicu, glavobolju, bolove u misicima i umor. Gripa moze biti ozbiljnija i zahtevati mirovanje, unos tecnosti, simptomatske lekove i ponekad antivirusne lekove. Vakcina protiv gripe takodje je dostupno i preporucuje se svake sezone.

SINUZITIS

Sinuzitis je upala sinusa, supljina koje se nalaze u kostima oko nosa i ociju. Uzroci sinuzitisa mogu biti virusne ili bakterijske infekcije, alergijske reakcije ili blokada sinusa. Simptomi sinuzitisa ukljucuju zacepljen nos, bol u licu, glavobolju, poteskoce u disanju kroz nos i povecanu produkciju sluzi. Lecenje moze ukljucivati dekongestive, inhalaciju pare, ispiranje nosa fizioloskim rastvorom i ponekad antibiotike.

BRONHITIS

Bronhitis je upala bronhija, disajnih puteva koji dovode vazduh u pluca. Moze biti uzrokovan virusnom ili bakterijskom infekcijom ili iritacijom usled pusenja ili izlozenosti iritantima. Simptomi bronhitisa ukljucuju kasalj, poteskoce pri disanju, produkciju sluzi i umor. Lecenje obično ukljucuje odmor, unos tecnosti, inhalaciju pare, kasaljne sirupe i ponekad antibiotike ako je uzrok bakterijska infekcija.

Bronhitis
Bronhitis

INFEKCIJE URINARNOG TRAKTA

Infekcije urinarnog trakta (IUT) javljaju se kada bakterije prodru u urinarni sistem. Najcesce se javljaju kod zena i uzrokuju simptome poput cestog mokrenja, pecenja ili bola tokom mokrenja, mutnog urina i bolova u donjem delu stomaka. Lecenje ukljucuje unos dovoljno tecnosti, antibiotike i izbegavanje iritirajucih supstanci poput alkohola i kofeina.

DIJABETES

Dijabetes je metabolicki poremecaj koji karakterise povisen nivo secera u krvi. Dijabetes moze biti tipa 1, kada organizam ne proizvodi dovoljno insulina, ili tipa 2, kada organizam ne koristi insulina efikasno. Simptomi dijabetesa mogu ukljucivati cesto mokrenje, pojacanu zedj, gubitak telesne tezine, umor, zamagljen vid i sporije zarastanje rana. Lecenje dijabetesa obuhvata promene u ishrani, fizicku aktivnost, oralne antihiperglikemijske lekove ili insulin, u zavisnosti od tipa dijabetesa.

HIPERTENZIJA

Hipertenzija, poznata i kao povisen krvni pritisak, karakterise se stalno visokim nivoima krvnog pritiska u arterijama. Visoki krvni pritisak moze biti asimptomatski, ali dugorocno moze dovesti do ozbiljnih komplikacija kao sto su srcani udar, mozdani udar, bolesti srca i ostecenje bubrega. Kontrola hipertenzije obuhvata promene u nacinu zivota, kao sto su zdrava ishrana, redovna fizicka aktivnost, ogranicavanje unosa soli, gubitak telesne tezine i upotrebu antihipertenzivnih lekova.

ASTMA

Astma je hronicna upalna bolest disajnih puteva koja dovodi do otezanog disanja. Osobe s astmom cesto imaju napade gusenja, kasalj, zvizdanje u grudima i osecaj stezanja u grudima. Astma moze biti alergijska, uzrokovana izlaganjem alergenima poput polena ili prasine, ili nealergijska, uzrokovana iritantima poput dima cigarete ili hladnog vazduha. Lecenje astme ukljucuje upotrebu inhalatora sa bronhodilatatorima za ublazavanje simptoma, kao i upotrebu inhaliranih kortikosteroida za kontrolu upale.

Astma
Astma

ANKSIOZNOST

Anksioznost je psihicki poremecaj koji karakterisu stalna zabrinutost, strahovi i napetost. Simptomi anksioznosti mogu ukljucivati nemir, napetost misica, brzi otkucaji srca, poteskoce sa koncentracijom, nesanica i panicne napade. Lecenje anksioznosti moze ukljucivati psihoterapiju, kao sto je kognitivno-bihevioralna terapija, i u nekim slucajevima upotrebu anksiolitickih lekova.

OSTEOPOROZA

Osteoporoza je bolest koja karakterise smanjenje gustoce kostiju i povecan rizik od preloma. Cesce se javlja kod starijih osoba, posebno zena nakon menopauze. Osteoporoza obicno nema simptome sve dok se ne dogodi prelom kosti. Prevencija osteoporoze ukljucuje zdravu ishranu bogatu kalcijumom i vitaminom D, redovitu fizicku aktivnost, izbegavanje pusenja i ogranicavanje konzumacije alkohola. U slucaju dijagnoze osteoporoze, lecenje moze ukljucivati unos kalcijuma i vitamina D, terapiju lekovima i promene zivotnog stila.

Prolecne alergije
Prolecne alergije

ALERGIJE

Alergije su preosetljivost imunoloskog sistema na odredjene supstance, poznate kao alergeni. Najcesci alergeni ukljucuju polen, prasinu, kucnu dlaku, hranu i ubode insekata. Simptomi alergija mogu ukljucivati kijanje, svrab, curenje nosa, svrab i crvenilo koze, kasalj i otežano disanje. Lecenje alergija moze ukljucivati izbegavanje alergena, antihistaminike, kortikosteroide i imunoterapiju.

GASTROENTERITIS

Gastroenteritis, poznat i kao stomacni grip, je upala gastrointestinalnog trakta koja uzrokuje simptome kao sto su mucnina, povracanje, prolivv, bol u stomaku i ponekad groznica. Najcesci uzrocnici gastroenteritisa su virusi, bakterije ili paraziti. Lecenje se obicno fokusira na nadoknadu vode i elektrolita, odmor, dijetetske modifikacije i simptomatsku terapiju.

MIGRENA

Migrena je oblik intenzivne glavobolje koja moze biti pracena mucninom, povracanjem, osjetljivoscu na svetlost i zvuk i poteskocama s vidom. Migrena se obicno javlja periodicno i moze biti izazvana razlicitim faktorima poput hormonalnih promena, stresa, nedostatka sna, odredjene hrane ili promene okoline. Lecenje migrene moze ukljucivati lekove protiv bolova, lekove protiv povracanja, promene nacina zivota i izbegavanje okidaca.

ARTRITIS

Artritis je upalna bolest koja utice na zglobove i moze uzrokovati bol, oticanje, ukocenost i smanjenu pokretljivost. Najcesci oblici artritisa su osteoartritis, reumatoidni artritis i giht. Lecenje artritisa moze ukljucivati lekove protiv bolova, protuupalne lekove, fizikalnu terapiju, promene u ishrani i vezbe koje jacaju misice i zglobove.

DEPRESIJA

Depresija je mentalni poremecaj koji se karakterise dugotrajnim osecajem tuge, gubitka interesa, umora, promenom apetita i tezine, poremecajem sna, nemogucnoscu koncentracije i osecajem bezvrednosti. Depresija moze imati ozbiljan uticaj na kvalitet zivota i zahteva adekvatno lecenje. Lecenje depresije moze ukljucivati psihoterapiju, antidepresive i promene nacina zivota.

Share this: