Plaza

Plaza

Lekovi iz mora 2021. Ako trazite predah od stresa , nekoliko stvari se moze uklopiti sa opustajucim danom na plazi.
Share this:

Lekovi iz mora 2021

Lekovi iz mora ,Otkrijte moc morskih algi i soli za zdravu kozu i prirodnu lepotu. Iskoristite njihove blagodeti za savrsenu kozu danas.

Plaza

Plavo nebo , topao pesak i voda koja zapljuskuje ima moc da istope napetost .

Ali da li ste znali da su svetski okeani melem za telo isto kao i za um?

Morske biljke i zivotinje su izvor raznih lekova , i sve vise je u razvoju farmaceutskih proizvoda na bazi mora , ukljucujuci lekove za rak iz jaja morske zvezde .

Najmocniju kremu na svetu za zastitu od sunca napravljenu od jedne vrste meduza , kao i lek za osteoporozu dobijen iz korala.

Riblje ulje za vase zdravlje

Verovatno ste culi da ishrana bogata masnim ribama , kao sto su sardine , skusa i tunjevina , moze pomoci da se zastitite od krvnih ugrusaka koji mogu izazvati infrakt.

To se iznova i iznova pokazuje u klinickim ispitivanjima nakon sto su istrazivaci uocili neobicno nisku ucestalost pojavljivanja bolesti koronarnih arterija kod lokalnog stanovnistva na Grenlandu , kojem je riba glavni deo ishrane.

Lekovi iz mora

Procitajte jos :

Kucni lekovi

Uobicajna oboljenja

Gajenje lekovitih biljaka

Sada se cini da su te iste omega-3 masne kiseline u ribi , koje stite od zgrusavanja krvi , takodje efikasne i protiv mnostva drugih zdravstvenih problema , ukljucujuci depresiju izapaljenjska stanja kao sto su psorijaza , remautoidni artritis i Kronova bolest, kao i lupsus i ekcem.

One mogu cak ublaziti menstrualne grceve . Ako vam se ne svidja ukus ribe , umesto nje uzimajte kapsule ribljeg ulja .

Superhrana od morskih algi

Facebook

Pratite nas i na Facebook

Morske alge su , takodje , vise od odlicnog omota za susi i posetioce spa centra . Nori , kelp , jedna od crvenih algi Porphyra ( angl. laver), crvena alga Palmira Palmata i ostale morske alge – vise od 2 500 podvrsta – dobri su izvori proteina i hranljivih vlakana .

One takodje imaju do 20 puta veci sadrzaj vitamina i minerala od povrca koje raste na zemlji . Za razliku od kopnenih biljaka , morske alge sadrze vitamin B12 .

To je vazno jer kako sve vise osoba smanjuje svoj unos mesa i mlecnih proizvoda – uobicajenih izvora vitamina B12 u ishrani – kod sve vise osoba se razvija nedostatak ovog vitamina . Ovaj manjak moze uzrokovati umor , depresiju , utrnulost i peckanje .

Morske alge su takodje bogati izvori alginske kiseline , koja pomaze da se organizam oslobodi toksicnih teskih metala kao sto je olovo . Osim toga , one sadrze supstance koje mogu pomoci da se predupredi pojava raka.

Nori je , na primer , bogata antioksidansom beta – karotenom koji , kao i svi antioksidansi , moze neutralisati stetne molekule poznate kao slobodni radikali pre nego sto izazovu ostecenje DNK, koje na kraju moze dovesti do nastajanja maligdnih tumora .

Morske alge mnogo su popularnije u azijskoj kuhinji nego u bilo kojoj evropskoj , cime se moze objasniti mnogo redja pojava raka u Aziji.

Pomoc za stitnu zlezdu smanjenje aktivnosti

Gojaznost je , kao irak , mnogo redja u Japanu nego u vecini zapadnih zemalja . jedna teorija sugerise da obilje morskih algi bogatih jodom u tradicionalnoj japanskoj kuhinji pomaze u pojacanju metabolizma.

metabolickim procesima delom upravlja stitna zlezda . A smanjena aktivnost stitne zlezde moze biti uzrokovana nedostatkom joda . Ako je to slucaj , unosite vise joda i povecajte svoju proizvodnju tiroidnih hormona , a uporedo sa njom i svoj metabolizam .

Znaci smanjene aktivnosti stitne zlezde ukljucuju umor , letargiju i suvu kozu. Trebalo bi da posetite svog lekara ako mislite da vasa stitna zlezda ne funkcionise onako kako bi trebalo .

Vecina osoba u razvijenim zemljama dobija dosta joda iz jodirane soli .Ako vam vas lekar savetuje da unosite vise joda – da bi ste pomogli stitnoj zlezdi sa smanjenom aktivnoscu , na primer – treba da saznate nesto o dodavanju morske trave vasoj ishrani.

Morska so za zdravu kozu

Plivanje

Hiljadama godina ljudi se kupaju u superslanim vodama Mrtvog mora da bi izlecili svoja oboljenja . Iako vode Mrtvog mora mozda ne cine cuda , nema sumnje da je kupanje u slanoj vodi odlican nacin da se ovlazi suva , ostecena koza.

Cak i teski slucajevi psorijaze mogu ponekad da se izlece ponavljanim kupanjem u vodi u kojoj je dodata morska so .

Nije jasno dali su to mineraliu morskoj soli ilii sama so , iako nema sumnje da je ona veoma efikasan prirodni eksfolijans .

Kada je jednostavna suvoca koze problem , cesto je njeno trljanje solju resenje . Napravite pastu od otprilike solje morske soli i glicerina ( prodaje se u apotekama ) koliko je potrebno da se to slepi .

Posle tusiranja , dok je vasa koza jos uvek mokra , rukama ili lufa sundjerom razmazite ovu mesavinu po telu . Kad isperete so i obrisete se , bicete iznenadjeni koliko vasa koza deluje nezno .

MORSKA SO JE U STANJU DA ZAMENI SAKU LEKOVA I POMAZE KOD OVIH 15 BOLESTI! Izvor yt kanal Zivot prica

Morske alge po ukusu

Nekada vazan deo ishrane, morske alge su ponovo u modi i sada se mogu naci na meniju mnogih najboljih restorana .

Morske alge se prodaju sveze ilii osusene : osusene podvrste treba potopiti u vodu pre upotrebe .

Crvena alga Palmira Pelmatum

Crvena alga

Njeni zeleni listovi su popularni u Irskoj , gde se cesto mesaju sa pireom od krompira , i buterom ,a zatim prze da se napravi jelo zvano “champ”

Kelp

Njene duge braon trake i listovi u obliku sake se iseku i dodaju supama ili osuse i pospu preko jela.

Kelp alga

Crvena alga Porphyra (enlg. laver)

Alga se sakuplja na obali zapadno od Svonzija , a ispasirani ” hleb ” napravljen sa ovom algom ( engl. laverbread) uvalja se u ovseno brasno i przi ( za dorucak) dok ne postane hrskav.

Nori

Ova japanska morska alga se prodaje u listovima nalik papiru i koristi se da se umotaju pirinac ili susi .

Mozete je , takodje , iseci na trake i koristiti kao dekorativni zacin u supi.

Vakame

Jos jedna japanska podvrsta , vakame ( ili alaria) , sada se gaji u Britaniji . Ona se vecinom koristi kao zacin za supe , ali njene trake mozete takodje dodati paprikasima , przenim jelima ili salatama .

Morske alge su pune soli . Ako je potrebno da ogranicite unos natrijuma – zbog visokog krvnog pritiska , na primer -potopite njihove listove pre nego sto ih dodate jelima prema receptu .

Prirodni lekovi iz mora

Prirodni lekovi iz mora predstavljaju izvor zdravlja i vitalnosti. Okeani i mora kriju bogatstvo resursa koji imaju potencijal da pozitivno uticu na ljudsko zdravlje. Morske alge su jedan od najvaznijih prirodnih lekova iz mora.

One su bogate hranljivim materijama kao sto su vitamini, minerali i antioksidansi koji podrzavaju zdravu kozu, kosu i opste blagostanje. Morska so je jos jedan dragocen izvor, bogat mineralima koji mogu pomoci u odrzavanju ravnoteze elektrolita i smanjenju upala.

Osim toga, morski organizmi, poput riba i skoljki, pruzaju esencijalne omega-3 masne kiseline koje podrzavaju zdravlje srca i mozga.

Istrazivanja kontinuirano otkrivaju nove potencijalne koristi ovih prirodnih lekova iz mora, potvrdjujci njihovu vaznost za celokupno zdravlje i dobrobit ljudi. Integracija ovih prirodnih resursa u ishranu i kozmeticke proizvode moze doneti brojne benefite, cineci ih dragocenim saveznicima u ocuvanju zdravlja i lepote.

Zdravstvene koristi iz mora

Zdravstvene koristi iz mora su brojne i variraju od nutritivnih do terapijskih aspekata. Morski ekosistemi su bogat izvor hranljivih materija i bioloski aktivnih jedinjenja koja imaju blagotvoran uticaj na ljudsko zdravlje.

Morske alge su posebno znacajne jer su izuzetno bogate vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima. Konzumacija morskih algi moze poboljsati zdravlje koze, regeneraciju celija, i podrzati imunoloski sistem. Takodje, alge sadrze jod, koji je neophodan za pravilno funkcionisanje stitne zlezde.

Morska riba je izvor visokokvalitetnih proteina i esencijalnih omega-3 masnih kiselina, koje podrzavaju zdravlje srca, mozga i smanjuju rizik od upalnih bolesti. Omega-3 masne kiseline su takodje korisne za smanjenje nivoa triglicerida i regulaciju krvnog pritiska.

Morska sol, obogacena mineralima poput magnezijuma i kalijuma, moze pomoći u odrzavanju ravnoteze elektrolita, smanjenju misicnih grceva i opustanju tela.

Uzimanje prirodnih suplemenata iz mora ili ukljucivanje morskih proizvoda u ishranu moze doneti mnoge zdravstvene prednosti. Medjutim, vazno je voditi racuna o izvorima ovih proizvoda i njihovom odrzivom koriscenju kako bi se sacuvala i zastitila ekoloska ravnoteza morskih ekosistema.

Farmaceutski potencijal mora

Farmaceutski potencijal mora predstavlja fascinantan domen istrazivanja u farmaceutskoj industriji i medicinskoj zajednici. Okeani i morski ekosistemi cesto se smatraju neprocenjivim izvorima bioloski aktivnih jedinjenja koja imaju potencijal za razvoj novih lekova i terapija.

Morske alge su jedan od kljucnih resursa sa farmaceutskim potencijalom. One sadrze jedinstvene spojeve kao sto su fikobilini, polisaharidi i fenolni spojevi koji pokazuju antioksidativne, protivupalne i antikancerogene osobine. Ovi spojevi se proucavaju kao moguci sastojci u lekovima protiv raka, dijabetesa i drugih bolesti.

Morska fauna takođe je bogat izvor. Razlicite morske organizme, poput skoljki, sundjera i meduza, pruzaju jedinstvene hemijske strukture koje se koriste za razvoj novih antibiotika, analgetika i lekova za tretiranje neurodegenerativnih bolesti.

Osim toga, morski mikroorganizmi, ukljucujuci bakterije i gljive iz mora, takodje igraju znacajnu ulogu u istrazivanju farmaceutskih jedinjenja. Mnoge od ovih mikroorganizama proizvode bioaktivne spojeve koji se proucavaju za lecenje razlicitih bolesti.

Farmaceutski potencijal mora ostaje jos uvek nepotpuno istrazen, ali obecava mnoge inovacije u medicini i terapijama u buducnosti. Vazno je ocuvati okeanske ekosisteme i promovisati odrzivo iskoriscavanje ovih resursa kako bismo iskoristili njihov puni potencijal za dobrobit ljudi.

Morski resursi
Morski resursi

Morski Resursi i Njihova Upotreba

Okeani i mora su neprocenjivi izvori raznovrsnih resursa koji igraju kljucnu ulogu u ljudskom zivotu i zdravlju. Razmotrimo neke od najvaznijih morskih resursa i njihovu raznoliku upotrebu:

  1. Morske Alge: Ove biljke iz mora bogate su vitaminima, mineralima i vlaknima. Koriste se u ishrani, kozmetici i imaju farmaceutski potencijal. Njihovi antioksidansi i protivupalna svojstva podrzavaju zdravu kozu i kosu.
  2. Morska Riba: Riba iz okeana, poput lososa i tune, bogata je omega-3 masnim kiselinama, visokokvalitetnim proteinima i mineralima. Ove hranljive vrednosti podrzavaju zdravlje srca i mozga, smanjujuci rizik od kardiovaskularnih bolesti.
  3. Morska Sol: Ova sol obogacena mineralima koristi se u ishrani i terapijske svrhe. Pomaze u odrzavanju elektrolitske ravnoteze, smanjenju misicnih grceva i opustanju tela.
  4. Morski Organizmi: Skoljke, sundjeri i meduze pruzaju hemijske strukture koje se koriste u razvoju novih antibiotika, analgetika i lekova za tretiranje neurodegenerativnih bolesti.
  5. Morski Mikroorganizmi: Bakterije i gljive iz mora proizvode bioaktivne spojeve koji se proucavaju za lecenje razlicitih bolesti.
  6. Morski Biljni i Zivotinjski Plankton: Ovi mikroorganizmi igraju kljucnu ulogu u odrzavanju ekoloske ravnoteze i cesto sluze kao osnovna hrana za morske organizme, cime se ocuvava morski ekosistem.
Share this: