Vodopija lekovita biljka

Vodopija lekovita biljka

Vodopija lekovita biljka (Equisetum arvense), takodje poznata kao konjski rep ili preslica, je visegodisnja biljka koja pripada porodici preslica (Equisetaceae).
Share this:

Vodopija lekovita biljka

Vodopija opis biljke

Vodopija lekovita biljka (Equisetum arvense), takodje poznata kao konjski rep ili preslica, je visegodisnja biljka koja pripada porodici preslica (Equisetaceae). Ona se javlja sirom sveta u vlaznim i mocvarnim stanistima, ukljucujuci livade, sume i obale reka.

Vodopija lekovita biljka
Vodopija lekovita biljka

Vodopija ima karakteristican izgled koji je prepoznatljiv po svojim stabljikama. Stabljike vodopije su uspravne, cilindricne i suplje. One su prekrivene sitnim clancima koji podsecaju na zglobove, a iz svakog clanka izrastaju tanke grane. Stabljike vodopije mogu narasti do visine od 20 do 50 centimetara, dok se povremeno mogu pojaviti i plodni izdanci sa siljastim vrhom.

Biljka vodopije ima specifican sastav i bogata je hranljivim materijama. Sadrzi silicijum – dioksid, kalijum, magnezijum, flavonoide i druge aktivne jedinjenja koja joj daju lekovita svojstva.

Vodopija ima dugu istoriju upotrebe u tradicionalnoj medicini. Njeni diureticki efekti su poznati i koriste se za podrsku zdravlju urinarnog sistema, pomazuci u izbacivanju viska tecnosti iz organizma. Takodje se smatra da vodopija ima blagotvorno dejstvo na kozu, kosu i nokte, kao i da moze pomoći u jacanju kostiju.

Vazno je napomenuti da se vodopija treba koristiti pazljivo i pod nadzorom strucnjaka, jer moze imati interakcije sa odredjenim lekovima ili izazvati nezeljene efekte ako se koristi u prevelikim kolicinama.

Vodopija sastav i svojstva

Vodopija (Equisetum arvense) sadrzi razne komponente koje doprinose njenim svojstvima i lekovitim potencijalom. Evo pregleda sastava i svojstava vodopije:

 1. Silicijum dioksid: Vodopija je izuzetno bogata silicijum dioksidom, koji je glavna komponenta njenih celijskih zidova. Silicijum je bitan mineral za zdravlje kostiju, koze, kose i noktiju.
 2. Flavonoidi: Vodopija sadrzi flavonoide, koji su prirodni fitohemikalije sa snaznim antioksidativnim svojstvima. Antioksidanti pomazu u neutralizaciji slobodnih radikala i stite celije od oksidativnog stresa.
 3. Kalijum: Ova biljka je dobar izvor kalijuma, vaznog minerala za regulaciju elektrolita, odrzavanje ravnoteze tecnosti u organizmu i normalno funkcionisanje srca i misica.
 4. Magnezijum: Vodopija sadrzi magnezijum, koji je kljucan za mnoge bioloske procese u telu, ukljucujuci regulaciju nervnog sistema, misicnu funkciju, metabolizam i odrzavanje zdravih kostiju.
 5. Diuretička svojstva: Vodopija je poznata po svojim diuretickim svojstvima, sto znaci da podstice izlucivanje viska tecnosti iz organizma. To moze biti korisno kod stanja kao sto su zadrzavanje tecnosti, urinarna infekcija ili pesak u bubrezima.
 6. Protivupalna svojstva: Neki sastojci prisutni u vodopiji imaju protivupalno dejstvo, sto moze pomoci u smanjenju upale u telu i olaksanju simptoma povezanih s upalnim stanjima kao sto su artritis ili kozne bolesti.
 7. Potencijal za jacanje kostiju: Zahvaljujuci visokom sadrzaju silicijuma, vodopija moze imati potencijal za poboljsanje gustine kostiju i jacanje kostanog tkiva. To moze biti korisno za prevenciju osteoporoze i podrsku zdravlju kostiju.

Vazno je napomenuti da se konkretna lekovita svojstva vodopije jos uvek istrazuju, a njena upotreba treba biti uskladjena s preporukama strucnjaka, kao sto su fitoterapeut ili lekar, kako bi se obezbedila sigurna i efikasna primena.

CAJ Od vodopije – LEK Za SVE BOLJKE Izvor : yt O svemu i svacemu

Vodopija lekovita biljka i kozne bolesti

Vodopija (Equisetum arvense) se ponekad koristi za podrsku zdravlju koze i kao pomocno sredstvo u tretmanu odredjenih koznih bolesti. Iako nema dovoljno istrazivanja da bi se potvrdila njena efikasnost u svim slucajevima, neki ljudi izvestavaju o olaksanju simptoma i poboljsanju stanja koze nakon primene vodopije. Evo nekoliko nacina na koje vodopija moze biti korisna za kozne bolesti:

 1. Protivupalno dejstvo: Vodopija ima protivupalna svojstva, koja mogu pomoci u smanjenju upale na kozi. To moze biti korisno kod stanja kao sto su ekcem, psorijaza i dermatitis.
 2. Hidratacija koze: Neki preparati koji sadrze vodopiju mogu imati hidratantna svojstva, cime pomazu u odrzavanju hidrirane i zdrave koze. To je posebno vazno kod stanja kao sto su suva koza ili svrab.
 3. Antimikrobno dejstvo: Vodopija moze imati antimikrobno dejstvo, sto znaci da moze pomoci u suzbijanju rasta bakterija i gljivica na kozi. Ovo svojstvo moze biti korisno kod odredjenih infekcija koze.
 4. Oziljci i rane: Neke studije su pokazale da vodopija moze imati blagotvoran efekat na zarastanje rana i smanjenje oziljaka. Medjutim, potrebna su dalja istrazivanja da bi se ovo potvrdilo.

Vazno je napomenuti da je svako ko ima kozne probleme ili koznu bolest treba da se konsultuje sa dermatologom pre nego sto koristi vodopiju ili bilo koju drugu alternativnu terapiju. Strucnjak ce moci da pruzi individualizovane savete i preporuke za upotrebu vodopije, uzimajuci u obzir specificne potrebe i stanje koze svake osobe.

cikorija
cikorija

Jacanje kostiju , kose i noktiju

Vodopija (Equisetum arvense) moze pružiti podrsku jacanju kostiju, kose i noktiju zbog svog sastava i odredjenih svojstava. Evo kako vodopija moze biti korisna za ove aspekte zdravlja:

 1. Silicijum dioksid: Vodopija je bogata silicijum dioksidom, koji je vazan mineral za zdravlje kostiju, kose i noktiju. Silicijum je kljucan za sintezu kolagena, proteina koji cini osnovni sastavni deo kostiju, koze, kose i noktiju. Stoga, konzumiranje vodopije moze pruziti potrebnu podrsku za odrzavanje zdravih i jakih kostiju.
 2. Osteoporoza: Vodopija se ponekad koristi kao pomocno sredstvo u prevenciji osteoporoze. Ova biljka moze imati potencijal da poboljsa gustinu kostiju i smanji gubitak kostane mase. Medjutim, vazno je napomenuti da je osteoporoza kompleksno stanje i zahteva multidisciplinarni pristup lecenju koji ukljucuje i promenu ishrane, vezbanje i druge mere. Konsultacija sa lekarom je kljucna pre pocetka upotrebe vodopije za ove svrhe.
 3. Zdrava kosa: Silicijum iz vodopije moze imati blagotvorni efekat na zdravlje kose. Silicijum pomaze u jacanju vlasi kose, cineci je otpornijom na lomljenje i sprecavajuci gubitak kose. Takodje, vodopija moze poboljsati cirkulaciju u kozi glave, sto moze podrzati zdrav rast kose.
 4. Nokti: Vodopija moze takodje biti korisna za jacanje noktiju. Silicijum iz vodopije moze poboljsati strukturu noktiju, cineci ih manje lomljivim i podloznim pucanju.

Vazno je napomenuti da je upotreba vodopije za ove svrhe uglavnom bazirana na tradicionalnoj upotrebi i iskustvu.

Osim jacanja kostiju, kose i noktiju, vodopija (Equisetum arvense) moze pružiti i druge potencijalne koristi za zdravlje. Evo nekoliko dodatnih informacija:

 1. Diureticko dejstvo: Vodopija je poznata po svojim diuretickim svojstvima, sto znaci da moze pomoci u povecanju izlucivanja tecnosti iz organizma. Ovo svojstvo moze biti korisno kod problema kao sto su zadrzavanje tecnosti, oticanje ili urinarni problemi.
 2. Protivupalno dejstvo: Sastojci prisutni u vodopiji imaju protivupalna svojstva. To znaci da biljka moze pomoci u smanjenju upale u telu, sto je korisno kod razlicitih upalnih stanja, kao sto su artritis ili inflamatorne bolesti creva.
 3. Antioksidativna svojstva: Vodopija sadrzi flavonoide, koji su prirodni antioksidanti. Antioksidanti pomazu u neutralizaciji stetnih slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u organizmu. To moze imati pozitivan efekat na opste zdravlje i sprecavanje raznih bolesti.
 4. Urinarni sistem: Vodopija se tradicionalno koristi za podrsku zdravlju urinarnog sistema. Moze pomoci u ublazavanju simptoma infekcija urinarnog trakta, kao sto su urinarna infekcija ili pesak u bubrezima.

Pre nego sto zapocnete bilo kakvu upotrebu vodopije ili uzimate dodatke koji je sadrze, konsultujte se sa lekarom, farmaceutom ili fitoterapeutom kako biste dobili individualizovane savete i doziranje prilagodjeno vasem stanju i potrebama.

Cikorija kafa koja leci jetru , bubrege i cisti krv izvor : yt kanal Priroda leci sve

Vodopija antioksidantna svojstva

Vodopija (Equisetum arvense) ima antioksidantna svojstva, sto znaci da moze pomoci u zastiti celija od oksidativnog stresa. Oksidativni stres nastaje kada se u organizmu stvara veca kolicina slobodnih radikala nego sto celije mogu da neutralisu. Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji mogu ostetiti celije, DNK, proteine i lipide, sto moze doprineti razvoju razlicitih bolesti.

Evo nekoliko nacina na koje antioksidantna svojstva vodopije mogu biti korisna:

 1. Neutralizacija slobodnih radikala: Vodopija sadrzi flavonoide i druge fitohemikalije koje deluju kao antioksidanti. Oni pomazu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u organizmu. Ovo moze imati pozitivan efekat na opste zdravlje i smanjenje rizika od bolesti povezanih sa oksidativnim stresom, kao sto su kardiovaskularne bolesti, neurodegenerativne bolesti i kancer.
 2. Zastita celija: Antioksidanti u vodopiji mogu pomoci u zastiti celija od ostecenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Ovo moze doprineti ocuvanju zdravlja i funkcije celija u razlicitim tkivima i organima.
 3. Imunoloska podrska: Antioksidantna svojstva vodopije mogu pruziti podrsku imunoloskom sistemu. Oksidativni stres moze oslabiti imunoloski odgovor organizma, dok antioksidanti pomazu u odrzavanju optimalnog funkcionisanja imunoloskog sistema.

Vazno je napomenuti da antioksidanti iz vodopije mogu imati sinergisticko dejstvo sa drugim antioksidantima iz ishrane, kao i da se individualni odgovor na antioksidante moze razlikovati kod svake osobe. Pravilna ishrana bogata raznovrsnim antioksidantima, ukljucujuci i vodopiju, moze biti deo celokupne strategije za ocuvanje zdravlja i prevenciju bolesti.

Neke zanimljivosti vezane za ovu lekovitu biljku

Evo nekoliko zanimljivosti vezanih za vodopiju (Equisetum arvense):

 1. Drevna biljka: Vodopija je jedna od najstarijih biljaka koje su prezivele na Zemlji. Njeno poreklo seze unazad nekoliko stotina miliona godina, sto je cini jednom od najdugovecnijih biljnih vrsta na planeti.
 2. Visok sadrzaj silicijuma: Vodopija je izuzetno bogata silicijumom. Silicijum je esencijalni mineral za ljudski organizam i ima vaznu ulogu u odrzavanju zdravlja kostiju, koze, kose i noktiju.
 3. Tradicionalna upotreba: Vodopija se koristi u tradicionalnoj medicini sirom sveta vec vekovima. Razlicite kulture su je koristile za tretiranje raznih zdravstvenih problema, ukljucujuci bolesti urinarnog trakta, kozne bolesti, problem sa kostima i digestivne smetnje.
 4. Upotreba u kozmetici: Ekstrakti vodopije cesto se koriste u kozmetickim proizvodima namenjenim nezi koze, kose i noktiju. Dodavanje vodopije u sampone, regeneratore, losione i kreme moze pruziti hidrataciju, jacanje i poboljsanje opsteg stanja koze, kose i noktiju.
 5. Rekuperacija zemljista: Vodopija se cesto koristi kao biljka za rekuperaciju zemljista, posebno na degradiranim ili kontaminiranim podrucjima. Njeno korenje moze pomoci u vezivanju teskih metala i poboljsanju kvaliteta zemljista.

Vodopija lekovita biljka i recept za caj

Evo jednostavnog recepta za pripremu caja od vodopije:

Sastojci:

 • 1-2 kasicice susenih stabljika i listova vodopije
 • 2 solje vode

Uputstvo:

 1. Zagrejte vodu do kljucanja.
 2. Uklonite vodu sa sporeta i dodajte susene stabljike i listove vodopije u vrucu vodu.
 3. Poklopite posudu i ostavite da se caj krcka 10-15 minuta.
 4. Nakon toga, procedite caj kako biste uklonili biljne ostatke.
 5. Mozete dodati med ili limun po ukusu.

Vazno je napomenuti da se caj od vodopije ne preporucuje svakodnevno dugotrajno konzumirati, vec se preporucuje uzimanje u ciklusima ili pod nadzorom strucnjaka, zbog moguceg sadrzaja toksicnih supstanci u biljci. Takodje, uvek se konsultujte sa lekarom ili fitoterapeutom pre nego sto pocnete koristiti vodopiju ili bilo koju drugu biljku u medicinske svrhe, kako biste dobili prilagodjene savete i doziranje.

Melem od lekokovite biljke vodopija ili cikorija

Moguce je napraviti melem od vodopije za spoljasnju upotrebu. Melem od vodopije moze se koristiti za tretiranje koznih problema, opekotina, posekotina ili za opstu negu koze. Evo jednostavnog recepta za pripremu melema od vodopije:

Sastojci:

 • 1 solja suvih stabljika i listova vodopije
 • 1 solja biljnog ulja (npr. maslinovo ulje)
 • 30 g pcelinjeg voska (za stvaranje konzistencije melema)

Uputstvo:

 1. Izdrobite suve stabljike i listove vodopije kako biste ih malo usitnili.
 2. U staklenu posudu stavite usitnjenu vodopiju i prelijte je biljnim uljem tako da bude potpuno prekrivena.
 3. Poklopite posudu i ostavite da se smjesa natapa 4-6 nedelja na hladnom i tamnom mestu, povremeno je protresajuci.
 4. Nakon sto je smjesa dovoljno natopljena, procedite je kroz gazu kako biste uklonili biljne ostatke i dobili cisto ulje vodopije.
 5. Stavite ulje vodopije u lonac i dodajte pcelinji vosak.
 6. Lagano zagrevajte smjesu na sporetu dok se vosak potpuno ne otopi.
 7. Sklonite smjesu sa sporeta i ostavite je da se ohladi.
 8. Kada se melem ohladi, prebacite ga u cistu posudu ili teglu sa poklopcem.

Ovaj melem od vodopije moze se nanositi na kozu prema potrebi. Vazno je napomenuti da se pre upotrebe melema od vodopije trebate posavetovati sa strucnjakom, posebno ako imate osetljivu kozu ili postojece kozne probleme.

Share this: