Beli slez

Означено: ,

  • This topic is empty.
Гледање 1 чланка (од 1 укупно)
  • Аутор
    Чланци
  • #9249 Reply
    prirodno
    Главни мајстор

    Beli slez

    Beli slez Trandafil ( althaea officinalis L.)

    Beli slez Trandafil ( althaea officinalis L.)Beli slez najbolje uspeva na lakim , dubokim , vlaznim i povremeno plavljenim zemljistima , na aluvijalnim nanosima.

    Na istom mestu usev ostaje dve godine , a moze se ponovo gajiti na istoj povrsini posle cetiri godine .

    Proizvodi se direktnom setvom semena , sadnjom rasada ili deobom starih busena .  Najekonomicnija je direktna setva novembra – decembra . Rasad se seje u hladne leje se vrsi juna – jula , sadi se na stalno mesto septembra – oktobra .

    [caption id="attachment_9250" align="aligncenter" width="196"]beli slez beli slez[/caption]

    Beli slez nega . Nega se sastoji u medjurednom kultiviranju , okopavanju i djubrenju . Navodnjavanje samo u uslovima ekstremne suse .

    Najvece stete nanose buvaci i rdja lista . Suzbijaju se biljnim insekticidima ( vratic , buvac) i herbicidima  ( ekstrat koprive , rastavica pelina ) ili hemijski .

    Koren se vadi sa olugom  bez pluzne daske . Posle pranja , ljustenja i sitnjenja na delove od 1cm susi se u susari , na temperaturi od 50 do 60 stepeni , dok vlaga ne bude ispod 13 %.

    Beli slez se u medicini smatra jednim od najboljih sredstava za oblaganje sluzokoze zahvaljujuci visokom sadrzaju sluzi. Na prvom mestu leci disajne ne organe – upalu grla, bronhitis, potom olaksava kasalj i zapaljenje,pluca, pomaze pri iskasljavanju, cisti usnu duplju, leci afte i akne, cisti pluca.
    Caj se priprema i pije drugacije nego ostali cajevi, jer se pogresnom pripremom gubi lekovito dejstvo. Pravilan nacin pripreme ovog caja je sledeći:
    2 kasicice korena belog sleza se prelije sa 2,5 dl mlake ili hladne vode i ostavi se barem 1 sat, idealno 2 sata, da bi se stvorilo dovoljno sluzi. Nakon toga caj se zagreje (samo da ne bi bio hladan), doda se malo meda i pije tri puta na dan.
    Ovaj caj moze pomoci i kod crevnih bolesti jer regulise stolicu: pomaze i kod proliva i kod zatvora. Takodje, koristi se kod problema s mokracnom besikom, otezanog mokrenja, upale besike i bubrega.

    Beli slez kao hrana

    U osusenom korenu belog sleza ima vrlo mnogo hranjivih sastojaka: kako sadrzi oko 75 % ugljenohidrata, vazan je izvor skroba i secera u slucaju nestasica pa, ako je potrebno, moze posluziti za pripremanje hrane.

    Pratite nas i na Facebook

    Beli slez sadrži mnoge korisne sastojke i supstance:

    • asparagin
    • betain
    • biljna vlakna
    • biljne masti
    • eterična ulja
    • invertni secer
    • pektin
    • saharozu
    • skrob
    • ugljene hidrate
    • fosfate

    Beli slez se koristi u sledecim slucajevima kao lek ili kao pomocno sredstvo:

    • alergije
    • astma
    • bolesti besike
    • bolesti grla i nosa
    • bronhitis
    • gnojni cirevi
    • grcevi u zeludcu
    • ekcem
    • zanoktice
    • zatvor
    • infekcije polnih organa
    • infekcije koze
    • infekcije ociju
    • jacanje imuniteta
    • koprivnjaca
    • kasalj i promuklost
    • kijavica
    • moze se koristiti kao diuretik
    • nesanica
    • otvorene rane (obloge)
    • plucni katar
    • prevencija kod organa za varenje
    • prehlade i grip
    • problemi sa koznim bolestima (obloge)
    • protiv proliva
    • problemi sa mokrenjem
    • razne infekcija
    • sinuzitis
    • sindrom nadrazenih creva
    • sprecavanje bubreznih bolesti
    • tuberkuloza
    • upale organa za disanje
    • upale mokracnih kanala
    • upale zeluca i creva
    • upala debelog creva
    • cistitis
Гледање 1 чланка (од 1 укупно)
Одговор на: Beli slez
Ваши подаци: