Означено: beli slez, lekovita biljka
- This topic is empty.
-
АуторЧланци
-
-
04/07/2021 у 12:40 pm #9249
Beli slez
Beli slez Trandafil ( althaea officinalis L.)
Beli slez Trandafil ( althaea officinalis L.)Beli slez najbolje uspeva na lakim , dubokim , vlaznim i povremeno plavljenim zemljistima , na aluvijalnim nanosima.
Na istom mestu usev ostaje dve godine , a moze se ponovo gajiti na istoj povrsini posle cetiri godine .
Proizvodi se direktnom setvom semena , sadnjom rasada ili deobom starih busena . Najekonomicnija je direktna setva novembra – decembra . Rasad se seje u hladne leje se vrsi juna – jula , sadi se na stalno mesto septembra – oktobra .
[caption id="attachment_9250" align="aligncenter" width="196"]
beli slez[/caption]
Beli slez nega . Nega se sastoji u medjurednom kultiviranju , okopavanju i djubrenju . Navodnjavanje samo u uslovima ekstremne suse .
Najvece stete nanose buvaci i rdja lista . Suzbijaju se biljnim insekticidima ( vratic , buvac) i herbicidima ( ekstrat koprive , rastavica pelina ) ili hemijski .
Koren se vadi sa olugom bez pluzne daske . Posle pranja , ljustenja i sitnjenja na delove od 1cm susi se u susari , na temperaturi od 50 do 60 stepeni , dok vlaga ne bude ispod 13 %.
Beli slez se u medicini smatra jednim od najboljih sredstava za oblaganje sluzokoze zahvaljujuci visokom sadrzaju sluzi. Na prvom mestu leci disajne ne organe – upalu grla, bronhitis, potom olaksava kasalj i zapaljenje,pluca, pomaze pri iskasljavanju, cisti usnu duplju, leci afte i akne, cisti pluca.Caj se priprema i pije drugacije nego ostali cajevi, jer se pogresnom pripremom gubi lekovito dejstvo. Pravilan nacin pripreme ovog caja je sledeći:2 kasicice korena belog sleza se prelije sa 2,5 dl mlake ili hladne vode i ostavi se barem 1 sat, idealno 2 sata, da bi se stvorilo dovoljno sluzi. Nakon toga caj se zagreje (samo da ne bi bio hladan), doda se malo meda i pije tri puta na dan.Ovaj caj moze pomoci i kod crevnih bolesti jer regulise stolicu: pomaze i kod proliva i kod zatvora. Takodje, koristi se kod problema s mokracnom besikom, otezanog mokrenja, upale besike i bubrega.Beli slez kao hrana
U osusenom korenu belog sleza ima vrlo mnogo hranjivih sastojaka: kako sadrzi oko 75 % ugljenohidrata, vazan je izvor skroba i secera u slucaju nestasica pa, ako je potrebno, moze posluziti za pripremanje hrane.
Pratite nas i na Facebook
Beli slez sadrži mnoge korisne sastojke i supstance:
- asparagin
- betain
- biljna vlakna
- biljne masti
- eterična ulja
- invertni secer
- pektin
- saharozu
- skrob
- ugljene hidrate
- fosfate
Beli slez se koristi u sledecim slucajevima kao lek ili kao pomocno sredstvo:
- alergije
- astma
- bolesti besike
- bolesti grla i nosa
- bronhitis
- gnojni cirevi
- grcevi u zeludcu
- ekcem
- zanoktice
- zatvor
- infekcije polnih organa
- infekcije koze
- infekcije ociju
- jacanje imuniteta
- koprivnjaca
- kasalj i promuklost
- kijavica
- moze se koristiti kao diuretik
- nesanica
- otvorene rane (obloge)
- plucni katar
- prevencija kod organa za varenje
- prehlade i grip
- problemi sa koznim bolestima (obloge)
- protiv proliva
- problemi sa mokrenjem
- razne infekcija
- sinuzitis
- sindrom nadrazenih creva
- sprecavanje bubreznih bolesti
- tuberkuloza
- upale organa za disanje
- upale mokracnih kanala
- upale zeluca i creva
- upala debelog creva
- cistitis
-
-
АуторЧланци
- Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.