Beli slez

Означено: ,

  • This topic is empty.
Гледање 0 нити одговора
  • Аутор
    Чланци
    • #9249
      Rade Radosavljevic
      Главни мајстор

        Beli slez

        Beli slez Trandafil ( althaea officinalis L.)

        Beli slez Trandafil ( althaea officinalis L.)Beli slez najbolje uspeva na lakim , dubokim , vlaznim i povremeno plavljenim zemljistima , na aluvijalnim nanosima.

        Na istom mestu usev ostaje dve godine , a moze se ponovo gajiti na istoj povrsini posle cetiri godine .

        Proizvodi se direktnom setvom semena , sadnjom rasada ili deobom starih busena .  Najekonomicnija je direktna setva novembra – decembra . Rasad se seje u hladne leje se vrsi juna – jula , sadi se na stalno mesto septembra – oktobra .

        [caption id="attachment_9250" align="aligncenter" width="196"]beli slez beli slez[/caption]

        Beli slez nega . Nega se sastoji u medjurednom kultiviranju , okopavanju i djubrenju . Navodnjavanje samo u uslovima ekstremne suse .

        Najvece stete nanose buvaci i rdja lista . Suzbijaju se biljnim insekticidima ( vratic , buvac) i herbicidima  ( ekstrat koprive , rastavica pelina ) ili hemijski .

        Koren se vadi sa olugom  bez pluzne daske . Posle pranja , ljustenja i sitnjenja na delove od 1cm susi se u susari , na temperaturi od 50 do 60 stepeni , dok vlaga ne bude ispod 13 %.

        Beli slez se u medicini smatra jednim od najboljih sredstava za oblaganje sluzokoze zahvaljujuci visokom sadrzaju sluzi. Na prvom mestu leci disajne ne organe – upalu grla, bronhitis, potom olaksava kasalj i zapaljenje,pluca, pomaze pri iskasljavanju, cisti usnu duplju, leci afte i akne, cisti pluca.
        Caj se priprema i pije drugacije nego ostali cajevi, jer se pogresnom pripremom gubi lekovito dejstvo. Pravilan nacin pripreme ovog caja je sledeći:
        2 kasicice korena belog sleza se prelije sa 2,5 dl mlake ili hladne vode i ostavi se barem 1 sat, idealno 2 sata, da bi se stvorilo dovoljno sluzi. Nakon toga caj se zagreje (samo da ne bi bio hladan), doda se malo meda i pije tri puta na dan.
        Ovaj caj moze pomoci i kod crevnih bolesti jer regulise stolicu: pomaze i kod proliva i kod zatvora. Takodje, koristi se kod problema s mokracnom besikom, otezanog mokrenja, upale besike i bubrega.

        Beli slez kao hrana

        U osusenom korenu belog sleza ima vrlo mnogo hranjivih sastojaka: kako sadrzi oko 75 % ugljenohidrata, vazan je izvor skroba i secera u slucaju nestasica pa, ako je potrebno, moze posluziti za pripremanje hrane.

        Pratite nas i na Facebook

        Beli slez sadrži mnoge korisne sastojke i supstance:

        • asparagin
        • betain
        • biljna vlakna
        • biljne masti
        • eterična ulja
        • invertni secer
        • pektin
        • saharozu
        • skrob
        • ugljene hidrate
        • fosfate

        Beli slez se koristi u sledecim slucajevima kao lek ili kao pomocno sredstvo:

        • alergije
        • astma
        • bolesti besike
        • bolesti grla i nosa
        • bronhitis
        • gnojni cirevi
        • grcevi u zeludcu
        • ekcem
        • zanoktice
        • zatvor
        • infekcije polnih organa
        • infekcije koze
        • infekcije ociju
        • jacanje imuniteta
        • koprivnjaca
        • kasalj i promuklost
        • kijavica
        • moze se koristiti kao diuretik
        • nesanica
        • otvorene rane (obloge)
        • plucni katar
        • prevencija kod organa za varenje
        • prehlade i grip
        • problemi sa koznim bolestima (obloge)
        • protiv proliva
        • problemi sa mokrenjem
        • razne infekcija
        • sinuzitis
        • sindrom nadrazenih creva
        • sprecavanje bubreznih bolesti
        • tuberkuloza
        • upale organa za disanje
        • upale mokracnih kanala
        • upale zeluca i creva
        • upala debelog creva
        • cistitis
    Гледање 0 нити одговора
    • Морате бити пријављени да бисте одговорили у овој теми.