Beli slez

  • This topic is empty.
Viewing 0 reply threads
  • Author
    Posts
    • #9249 Reply
      prirodno
      Keymaster

      Beli slez

      Beli slez Trandafil ( althaea officinalis L.)

      Beli slez Trandafil ( althaea officinalis L.)Beli slez najbolje uspeva na lakim , dubokim , vlaznim i povremeno plavljenim zemljistima , na aluvijalnim nanosima.

      Na istom mestu usev ostaje dve godine , a moze se ponovo gajiti na istoj povrsini posle cetiri godine .

      Proizvodi se direktnom setvom semena , sadnjom rasada ili deobom starih busena .  Najekonomicnija je direktna setva novembra – decembra . Rasad se seje u hladne leje se vrsi juna – jula , sadi se na stalno mesto septembra – oktobra .

      [caption id="attachment_9250" align="aligncenter" width="196"]beli slez beli slez[/caption]

      Beli slez nega . Nega se sastoji u medjurednom kultiviranju , okopavanju i djubrenju . Navodnjavanje samo u uslovima ekstremne suse .

      Najvece stete nanose buvaci i rdja lista . Suzbijaju se biljnim insekticidima ( vratic , buvac) i herbicidima  ( ekstrat koprive , rastavica pelina ) ili hemijski .

      Koren se vadi sa olugom  bez pluzne daske . Posle pranja , ljustenja i sitnjenja na delove od 1cm susi se u susari , na temperaturi od 50 do 60 stepeni , dok vlaga ne bude ispod 13 %.

      Beli slez se u medicini smatra jednim od najboljih sredstava za oblaganje sluzokoze zahvaljujuci visokom sadrzaju sluzi. Na prvom mestu leci disajne ne organe – upalu grla, bronhitis, potom olaksava kasalj i zapaljenje,pluca, pomaze pri iskasljavanju, cisti usnu duplju, leci afte i akne, cisti pluca.
      Caj se priprema i pije drugacije nego ostali cajevi, jer se pogresnom pripremom gubi lekovito dejstvo. Pravilan nacin pripreme ovog caja je sledeći:
      2 kasicice korena belog sleza se prelije sa 2,5 dl mlake ili hladne vode i ostavi se barem 1 sat, idealno 2 sata, da bi se stvorilo dovoljno sluzi. Nakon toga caj se zagreje (samo da ne bi bio hladan), doda se malo meda i pije tri puta na dan.
      Ovaj caj moze pomoci i kod crevnih bolesti jer regulise stolicu: pomaze i kod proliva i kod zatvora. Takodje, koristi se kod problema s mokracnom besikom, otezanog mokrenja, upale besike i bubrega.

      Beli slez kao hrana

      U osusenom korenu belog sleza ima vrlo mnogo hranjivih sastojaka: kako sadrzi oko 75 % ugljenohidrata, vazan je izvor skroba i secera u slucaju nestasica pa, ako je potrebno, moze posluziti za pripremanje hrane.

      Pratite nas i na Facebook

      Beli slez sadrži mnoge korisne sastojke i supstance:

      • asparagin
      • betain
      • biljna vlakna
      • biljne masti
      • eterična ulja
      • invertni secer
      • pektin
      • saharozu
      • skrob
      • ugljene hidrate
      • fosfate

      Beli slez se koristi u sledecim slucajevima kao lek ili kao pomocno sredstvo:

      • alergije
      • astma
      • bolesti besike
      • bolesti grla i nosa
      • bronhitis
      • gnojni cirevi
      • grcevi u zeludcu
      • ekcem
      • zanoktice
      • zatvor
      • infekcije polnih organa
      • infekcije koze
      • infekcije ociju
      • jacanje imuniteta
      • koprivnjaca
      • kasalj i promuklost
      • kijavica
      • moze se koristiti kao diuretik
      • nesanica
      • otvorene rane (obloge)
      • plucni katar
      • prevencija kod organa za varenje
      • prehlade i grip
      • problemi sa koznim bolestima (obloge)
      • protiv proliva
      • problemi sa mokrenjem
      • razne infekcija
      • sinuzitis
      • sindrom nadrazenih creva
      • sprecavanje bubreznih bolesti
      • tuberkuloza
      • upale organa za disanje
      • upale mokracnih kanala
      • upale zeluca i creva
      • upala debelog creva
      • cistitis
Viewing 0 reply threads
Reply To: Beli slez
Your information: