beli luk i njegova cudesna moc

beli luk i njegova cudesna moc

"Beli luk i njegova cudesna moc: Otkrijte lekovita svojstva i blagodeti ove prirodne namirnice koja poboljsava imunitet, cisti organizam i doprinosi opstem zdravlju.
Share this:

Beli luk i njegova cudesna moc 25
Beli luk i njegova cudesna moc

“Beli luk i njegova cudesna moc: Otkrijte lekovita svojstva i blagodeti ove prirodne namirnice koja poboljsava imunitet, cisti organizam i doprinosi opstem zdravlju.

Beli luk za sta je dobar ?

Ujede i ubode

prehlade i grip

kasalj

posekotine i ogrebotine

proliv

probleme sa usima

gljivicne infekcije

povisen krvni pritisak

povisen nivo holesterola

upalu sinusa

bol u grlu

cmicak

stres

infekcije urinarnog trakta

beli luk i njegova cudesna moc
beli luk i njegova cudesna moc

Entuzijasti toliko preteruju sa terapijskim koristima belog luka da moze biti tesko razlikovati istinu od maste . Istorija ove biljke ne smunljivo ukazuje na njene svestrane mogucnosti , a medicinski istoricari su otkrili vise od 100 nekulinarskih upotreba belog luka .

Egipcani su ga , na primer , davali zidarima piramida da bi povecali njihovu snagu i sprecili dizenteriju . Evrpljani su ga jeli da bi se zastitili za vreme kuge.

Lekari na bojnim poljima u oba svetska rata su koristili beli luk da bi dezinfikovali rane . Koriscen je za lecenje atlestkog stopala , tuberkoloze i povisenog krvnog pritiska ,da ne spominjemo prehlade i kasalj .

O njemu se cak pronosi glas da ima svojstva afrodizijaka .

U nekoliko proteklih decenija istrazivanja su sustigla narodna iskustva i beli luk je postao predmet istrazivanja vise od 1 000 naucnih projekata iz oblasti farmakologije.

Vecina njih se fokusira na njegovu ulogu u lecenju kardiovaskularnih oboljenja i raka , kao i na njegova antibakterijska i antioksidantna svojstva .

Cini se da je prilicno jasno da je beli luk lekovita biljka vredna paznje – i ona koja moze , u nekim slucajevima , cak i da se takmici sa efektima prepisanih lekova .

Beli luk pomoc za srce

Beli luk pomoc za srce – beli luk sadrzi vise od 100 hemijskih aktivnih jedinjenja . Jedno od najvaznijih je alin , sumporno jedinjenje koje se pretvara u alicin odgovoran za antibiotska svojsvtva belog luka , kao i za njegove mnoge koristi po srce .

Ono sto se zna jeste da u zemljama gde ljudi jedu mnogo belog luka postoje , po svemu sudeci , neubicajno niske stope srcanih oboljenja .

Razmotrimo efekte belog luka na trombocite , strukture u krvi nalik celijama koje su sklone medjusobnom slepljivanju i formiranju ugrusaka u koronarnim arterijama.

Jedno istrazivanje je utvrdilo da je stopa agresije , ili grupisanja , trombocita kod muskaraca kojima je dato 6 cesnjeva svezeg belog luka pala priblizno za 10 do 58% .

Odredjene supstance u belom luku mogu biti efikasne isto kao i aspirin u zaustavljanju formiranja krvnih ugrusaka .

Beli luk pomoc za srce – Beli luk , po svemu sudeci ,deluje donekle kao prepisani lekovi koji zaustavljaju proizvodnju holesterola u jetri , masne materije koja doprinosi nastajanju plakova i povecanju rizika od bolesti srca.

Desetine naucnih istrazivanja ukazuju da se nivo holesterola moze sniziti od 9 do 12% ukoliko se beli luk jede svakog dana .

Beli luk poboljsava protok krvi u celom organizmu , ne samo u koronarnim arterijama .On je vazodilatator , sto znaci da izaziva sirenje krvnih sudova i pad krvnog pritiska .On , po svemu sudeci ,povecava i elasticnost arterija.

Beli luk borac protiv raka

Na desetine istrazivanja ukazuje da beli lukk blokira promene u celiji koje dovode do raka – i moze da unisti vec formirane celije raka .

U jednom istrazivanju pokazalo se da je unosenje cak i manje od cesnja belog luka na dan prepolovilo rizik od raka prostate . Istrazivanje na zenama u Ajovi , u SAD , otkrilo je da su one koje su svake nedelje jele beli luk imale otprilike za trecinu manju verovatnocu da obole od raka debelog creva nego one koje ga nikada nisu jele .

Jedno kinesko istrazivanje je otkrilo da je konzumiranje belog luka povezano sa znacajno smanjenim rizikom od raka zeluca . Ucestalost njegovog pojavljivanja kod osoba koje su jele dosta belog luka iznosila je samo 8% ucestalosti kod osoba koje su jele malo belog luka – alii je konzumiranje belog luka bilo veoma veliko , odnosno iznosilo je otprilike 20g ( najmanje cela glavica ) na dan.

Niko nezna sa sigurnoscu kako se tacno beli luk bori protiv raka . Alicin i ostala jedinjenja koja on sadrzi po svemu sudeci deluju direktno protiv tumora .

Takodje moze da blokira nastajanje jedinjenja koja uzrokuju rak . On neutralise opasne molekule zvane slobodni radikali , sporne proizvode procesa oksidacije koji doprinose starenju celija i takodje ostecuju DNK i zapocinju karcinogene promene u celijama .

On inhibira stvaranje nitrita , hemijskih jedinjenja ukljucenih u pokretanje nastanka raka zeluca . Takodje , jaca imuni sistem.

Beli luk jestivi antibiotik

Kada se sirov beli luk izdrobi i stavi na rane , ubija razne mikroorganizme koji izazivaju infekciju , ukljucujuci i gljivice koje uzrokuju atletsko stopalo , vaginalnu kandidijazu i mnoge vrste infekcije uva.

On ubija mnoge razlicite vrste bakterija , ukljucujuci i one koje izazivaju tuberkolozu i zastrasujucu E.Coli , krivca koji stoji iza mnogih infekcija urinarnog trakta. Moze cak da unisti neke bakterije koje su rezistentne na standardne antibiotike.

On unistava mikrobe kako na spoljasnoj tako na unutrasnjoj strani vaseg organizma . Njegovo unosenje moze pomoci da se sluzokoza creva zastiti od H. pylori , bakterije koja izaziva vecinu peptickuih ulkusa .

A posto se esencijalno ulje belog luka izlucuje preko pluca , ono je posebno korisno kada imate neko respiratorno oboljenje .

Beli luk koliko uzimati

Jedan do dva cesnja sirovog ili malo kuvanog belog luka na dan su verovatno dovoljna da bi se obezebedila vecina njegovih lekovitih i prevetivnih koristi .

Sirov beli luk je mnogo lekovitiji , jer kuvanje zaustavlja formiranje alicina i eliminise neke od drugih lekovitih jedinjenja .

Trebalo bi da izgnjecite , isecete ili sazvacete cesanj da bi ste bili sigurni da li je alin iz sirovogbelog luka pretvoren u alicin .

Interesantno , prema US National Cancer Institute , prevljenje pauze od otprilike 15 minuta izmedju ljustenja i kuvanja belog luka , omogucava da otpocnu dejstva enzima , sto moze pomoci da se sacuvaju neka od njegovih lekovitih svojstva koja se normalno gube pri kuvanju.

Beli luk koliko uzimati ? Problem ( za neke ljude ) sa svezim belim lukom su njegov jak miris i ukus . Ako zelite da se oslobodite ” zadaha na beli luk ” , posle njegovog konzumiranja izgrickajte nekoliko grancica persuna .

Lekari se slazu da svez nudi najvise lekovitih i preventivnih koristi . Ako zaista nemozete da podnesete njegov ukus , mogli bi ste umesto svezeg da uzimate njegove entericno oblozene suplemente .

Oni nece izazvati zadah jer prolaze kroz vas zeludac ne svareni . lekari savetuju da se uzima 400 do 600 mg belog luka u obliku suplemenata na dan , ali ovu dozu mozete uzimati 4 puta na dan ako se borite protiv prehlade ili gripa .

Potrezite suplemente standardizovane da sadrze 4000 ug alicinske snage po tabli.

Upozorenje : nemojte uzimati terapijske doze belog luka ako uzimate varfarin – lek za razredjivanje krvi .

beli luk kao antibiotik
beli luk kao antibiotik

Kako jesti beli luk?

Kako jesti beli luk za najbolje efekte?

Beli luk sadrzi alicin, mocno bioaktivno jedinjenje koje nastaje kada se cen belog luka zgnjeci ili isecka. Medjutim, alicin je veoma nestabilan i brzo se razgradjuje na toploti. Zato se preporucuje sledece:

Sirov beli luk – Najbolji nacin konzumacije je da se zgnjeci i ostavi da odstoji 5-10 minuta pre jela. To omogucava maksimalnu aktivaciju alicina. Moze se dodati u med, jogurt ili na tost.

Termicka obrada – Ako kuvate beli luk, najbolje ga je dodati pred kraj kuvanja kako bi se ocuvala bioaktivna svojstva. Peceni beli luk gubi deo alicina, ali i dalje ima antioksidativna svojstva.

Na prazan stomak – Istrazivanja pokazuju da konzumacija belog luka na prazan stomak može poboljsati apsorpciju njegovih aktivnih jedinjenja i doprineti jacanju imuniteta.

U kombinaciji s mastima – Alicin je rastvorljiv u mastima, pa se preporucuje da se jede uz maslinovo ulje ili avokado za bolju apsorpciju.

Dnevna doza – Preporucena kolicina je 1-2 cena dnevno. Vece kolicine mogu izazvati iritaciju zeluca kod osetljivih osoba.

Zašto je važno kako jedemo beli luk?

Beli luk sadrzi preko 200 bioaktivnih jedinjenja, ali najvazniji je alicin – mocan prirodni antibiotik i antioksidans. Medjutim, nacin konzumacije igra kljucnu ulogu u tome koliko cemo zdravstvenih koristi izvući iz njega.

Kako poboljsati dejstvo belog luka?

Zgnjeciti, pa sacekati – Naucnici preporucuju da beli luk odstoji 5-10 minuta nakon secenja kako bi se u potpunosti aktivirao alicin. Ako se odmah pojede ili kuva, gubi deo svojih mocnih svojstava.

Kombinovati sa vitaminom C – Istrazivanja pokazuju da beli luk u kombinaciji sa limunom, paprikom ili pomorandzom moze imati jaci efekat na imunitet, jer vitamin C poboljsava apsorpciju korisnih jedinjenja.

Fermentisani beli luk – Crni fermentisani beli luk (dobijen dugim procesom fermentacije) ima jacu antioksidativnu moc, manje iritira stomak i sadrzi vise S-alilcisteina, koji poboljsava apsorpciju alicina.

Beli luk i med – Mesavina belog luka i meda ne samo da poboljsava ukus, vec i povecava antibakterijska i antivirusna svojstva, sto moze pomoci kod prehlada i respiratornih infekcija.

Beli luk i probiotska hrana – Konzumacija uz jogurt, kefir ili kiseli kupus moze poboljsati zdravlje creva i ojacati imunitet, jer beli luk deluje kao prebiotik, hraneci korisne bakterije u crevima.

Da li moze doci do nuspojava?

Iako je beli luk izuzetno zdrav, prevelike kolicine mogu izazvati:
Iritaciju zeluca – narocito ako se jede sirov u velikim kolicinama.
Probleme sa varenjem – kod osoba sa osetljivim stomakom.
Razredjivanje krvi – pa se ne preporucuje u velikim dozama osobama koje uzimaju lekove za razredjivanje krvi.

Zakljucak: Ako se konzumira pravilno, beli luk moze imati mocne lekovite efekte – ali je vazno znati kako ga koristiti da bismo izvukli maksimum iz njegovih lekovitih svojstava!

Kako pravilno konzumirati beli luk sa vodom?

Jedan od jednostavnih nacina da iskoristite lekovita svojstva ove biljke jeste da ga popijete sa vodom. Ova metoda je posebno korisna za one koji ne vole intenzivan miris i ukus.

Pravilan nacin konzumacije – Isecite ili zgnjecite cen, sacekajte 5-10 minuta da se aktivira alicin, a zatim ga progutajte sa casom mlake vode. Ova tehnika omogucava telu da apsorbuje korisna jedinjenja bez jakog ukusa.

Najbolje vreme za konzumaciju – Jutro na prazan stomak smatra se najefikasnijim, jer tada organizam bolje apsorbuje hranljive materije.

Prednosti ove metode – Osim sto stiti imunitet, moze pomoći u regulaciji krvnog pritiska, poboljsanju varenja i detoksikaciji jetre. Takodje, smanjuje neprijatan miris koji ostaje nakon zvakanja.

Oprez pri upotrebi – Preterana konzumacija moze izazvati iritaciju zeluca. Preporucuje se 1-2 cena dnevno, a osobe sa osetljivim stomakom treba da prate reakciju organizma.

Konzumacija sa limunom za jaci efekat

Kombinacija cena sa limunom moze dodatno pojacati njegovu moc. Limun je bogat vitaminom C, koji poboljsava apsorpciju alicina i povecava njegovu efikasnost u borbi protiv bakterija i virusa. Mozete jednostavno dodati nekoliko kapi limunovog soka u casu vode sa zgnjecenim cenom. Ova kombinacija deluje kao prirodni antibiotik i pomaže u jacanju imuniteta.

Konzumacija sa maslinovim uljem

Drugi način da poboljšate unos je mešanje zgnječenog čena sa maslinovim uljem. Ovo može pomoći da se lakše apsorbuje, jer je alicin rastvorljiv u mastima. Ova kombinacija takođe pruža zaštitu srcu i krvnim sudovima, s obzirom na antiinflamatorna svojstva maslinovog ulja.

Kombinacija sa medom

Kada se pomesa sa medom, postizete dodatne antibakterijske i antivirusne efekte. Ova mesavina je odlicna za prehlade, kasalj i probleme sa disajnim putevima. Med ublazava ostar ukus i omogucava jednostavno konzumiranje. Samo imajte na umu da je bolje konzumirati je ujutro na prazan stomak.

Pozitivni efekti na zdravlje

Svakodnevna konzumacija na ovaj nacin moze doprineti:

Regulaciji nivoa secera u krvi – pomaze osobama sa dijabetesom.

Poboljsanju probave – stimulise rad probavnog sistema.

Detoksikaciji organizma – pomaze u izbacivanju toksina.

Konzumacija pre spavanja – Da li je to dobra ideja?

Jedenje ove biljke pre spavanja moze doneti dodatne zdravstvene koristi, ali treba biti pazljiv, jer svako telo reaguje drugacije. Evo sta istrazivanja i tradicionalna medicina kažzu o tome:

Poboljsanje imuniteta i zdravlja tokom noci
Konzumacija pre spavanja moze pojacati imunitet jer telo koristi nocne sate za regeneraciju. Alicin, aktivna supstanca u belom luku, deluje antibakterijski i antivirusno, sto moze pomoci u borbi protiv infekcija tokom sna.

Pomoc pri varenju i detoksikaciji
Beli luk moze poboljsati probavu, a ako se uzima uvece, moze pomoci telu da se oslobodi toksina tokom noci. Uzimanje pre spavanja moze poboljsati zdravlje creva i smanjiti nadutost.

Snizavanje krvnog pritiska
Za osobe koje imaju visok krvni pritisak, konzumacija ove biljke pre spavanja moze imati umirujuci efekat na krvne sudove i pomoci u snizavanju pritiska.

Povecanje kvaliteta sna
Neka istrazivanja sugerisu da beli luk moze imati umirujuci efekat na nervni sistem. Pomocu svojih antiinflamatornih svojstava moze smanjiti stres i anksioznost, sto moze doprineti boljem snu.

Opasnosti ako se preteruje
Iako su koristi velike, treba biti oprezan. Preterana kolicina može izazvati iritaciju stomaka, narocito ako se uzima neposredno pre spavanja. Ako ste skloni problemima sa zelucem, najbolje je uzimati manju kolicinu ili ga kombinovati sa medom ili maslinovim uljem.

Preporuceni nacin

Ako odlucite da konzumirate beli luk pre spavanja, najbolje je da ga zgnjecite, sacekate nekoliko minuta da se aktivira alicin, a zatim ga pomesate sa malo meda, limuna ili maslinovog ulja. Time cete neutralisati jak miris i olaksati probavu.

Ova praksa moze biti korisna za zdravlje, ali uvek je najbolje pratiti kako vase telo reaguje. Ako se osecate dobro i imate koristi od nje, nastavite s tim. Ako ne, probajte drugaciji nacin konzumacije!

Beli luk i mleko – Kombinacija za zdravlje

Kombinacija belog luka i mleka ima dugu tradiciju u narodnoj medicini, a ovu mesavinu cesto koriste za razne zdravstvene probleme. Evo kako ovaj spoj deluje na organizam:

Pomoć kod respiratornih problema
Kada se beli luk pomesa sa mlekom, stvara se mocna mesavina koja moze pomoći kod prehlada, kaslja i bronhitisa. Zgnjeceni cenovi pomesani sa toplim mlekom mogu olaksati disanje i smiriti iritaciju grla. Toplo mleko deluje umirujuce, dok beli luk svojim antibakterijskim svojstvima pomaze u borbi protiv infekcija.

Detoksikacija organizma
Kombinacija ove dve namirnice pomaze u detoksikaciji organizma. Beli luk se smatra prirodnim detoksifikatorom, a mleko moze pomoci da se toksini brze izluce iz tela, narocito kroz bubrege i kozu. Ovaj napitak moze pomoci i u smanjenju viska tecnosti u organizmu.

Jacanje imuniteta
Beli luk je poznat po tome sto jaca imunitet, a mleko, bogato vitaminima i mineralima, doprinosi pravilnom funkcionisanju imunoloskog sistema. Ova kombinacija pomaze u zastiti organizma od virusnih i bakterijskih infekcija.

Snizavanje krvnog pritiska
Mleko i beli luk mogu zajedno doprineti snizavanju krvnog pritiska. Beli luk poboljsava cirkulaciju, dok mleko sadrzi kalcijum koji je vazan za pravilnu funkciju krvnih sudova i misica, sto moze imati pozitivan efekat na krvni pritisak.

Kako pripremiti ovu kombinaciju?

Zgnjecite 1-2 cena belog luka i stavite ih u toplo mleko (oko 200 ml).
Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim pijte dok je jos toplo.
Ovaj napitak mozete piti 1-2 puta dnevno, posebno tokom zime, kad je imunoloski sistem ugrozen.

Napomena:

Iako je kombinacija mleka i belog luka vrlo lekovita, treba biti pazljiv sa kolicinama. Previse moze izazvati iritaciju zeluca, narocito ako imate osetljiv stomak. Ako osecate nelagodnosti, smanjite dozu.

Ovaj prirodni lek moze biti koristan u mnogim situacijama, ali kao i uvek, najbolje je pratiti reakciju svog tela.

Beli luk i mleko mogu biti efikasna kombinacija za poboljsanje zdravlja. Ovaj napitak pomaze u smirivanju kaslja i bronhitisa, olaksava disanje i detoksikuje organizam. Beli luk je poznat po antibakterijskim svojstvima, dok mleko sadrzi hranljive materije koje podrzavaju imunoloski sistem.

Beli luk nije samo mocan prirodni antibiotik, vec i odlican saveznik za poboljsanje cirkulacije. Njegova jedinjenja sumpora pomazu u sirenju krvnih sudova, sto moze smanjiti rizik od visokog pritiska i srcanih oboljenja.

Najveci efekat postize se kada se konzumira sirov, jer termicka obrada moze smanjiti njegovu lekovitost. Takodje, istrazivanja pokazuju da moze pomoci u regulaciji secera u krvi, sto ga cini korisnim za osobe sa dijabetesom. Dodavanje belog luka u ishranu je jednostavan nacin da poboljsas svoje zdravlje!

Share this: