vranilova-trava-divlji-origano

vranilova-trava-divlji-origano

Vranilova trava ili divlji origano ( Origanum vulgare L.), poreklom iz suptropskog pojasa , pa trazi mnogo toplote i svetlosti .
Share this:

Vranilova trava

Vranilova trava ili divlji origano ( Origanum vulgare L.), poreklom iz suptropskog pojasa , pa trazi mnogo toplote i svetlosti .

Vranilova trava u umerenom pojasu uspeva na manjim nadmorskimm visinama i tamo gde ima dosta suncanih dana .

Voli suvlje terene , ali povoljnoo reaguje i na navodnjavanje vecim prinosom . Zahteva humusna , plodna , strukturna i rastresita zemljista , neutralna do slabo kisela .

Kao visegodisnja vrsta biljke gaji se do 3 godine . Vranilova trava ili divlji origano proizvodi se uglavnom iz semena , na vecim povrsinama , redje direktnom setvom u prolece , a cesce uzgojom rasada u toplim lejama .

Nega se sastoji od kultiviranja i okopavanja , plevljenja i proredjivanja , prehranjivanja , zastite i navodnjavanja . Prihrana se obavlja pre ili zajedno sa kultiviranjem .

vranilova-trava-divlji-origano
vranilova-trava-divlji-origano

Od korova kao i od jacih napada bolesti i stetnika stiti se hemijskim preparatima . Obicno se kosi dva puta godisnje , a uz dobru agrotehniku i navodnjavanje moze i tri puta .

Kosi se kada je 50% cvetova procvetalo . Pokosena masa se susi ili sveza se odnosi na destilaciju etarskog ulja .

Susenje se vrsi prirodnim putem , na suvom i promajnom mestu , ilii u susarama , na najvise 40 C. Izdvojen je veliki broj varijeteta , a jedan od najcenjenijih je grcki origano ( Origanum vulgare heracleoticum ). U kulinarstvu se najcesce upotrebljava ovaj varijetet.

Vranilova trava upotreba

Vranilova trava ili crnovrh raste na suvim obroncima, na sumskim proplancima, na livadama i drugde. Visoka je cesto i preko pola metra. Ima crvenkaste, redje belicaste cvetice skupljene na vrhu grana.

Od vranilove trave beru se vrhovi grancica u cvetu. Su­se se u tankom sloju, na promaji, u hladovini. Mirisa su prijatnog, a ukusa nagorkog i malo oporog. U njima ima do 1 % etarskog ulja, tani­na i gorkih sastojaka.

Vranilova trava se upotrebljava u obliku caja koji se pije za lecenje organa za varenje i za disanje. Kao jaci caj upotrebljava se i spolja za ispiranje i za obloge protiv zapaljenja koze i sluzokoze. U etarskom ulju vranilove trave ima i do 50% timola i drugih sastoja­ka koji deluju kao antiseptici.

Slicno vranilovoj travi deluje i cubar (Saturea hortensis), a botanicki joj je srodan i majoran (Origanum maio­rana). Ova se biljka gaji u svetu i kod nas, jer se upo­trebljava kao prijatan aromatican zacin u kuhinji i u industriji konzervi mesa, ribe i povrca.

Od majorana se upotrebljava lisce i zeljasti vrhovi sabrani pred cvetanje biljke. Oni se pazljivo suse i potom iseckaju ili sa­melju, dobro zatvore i cuvaju kao sto se cini i sa drugim zacinima (biber, aleva paprika).

U majoranu ima etarskog ulja, tanina, nagor­kih i drugih sastojaka. Njegovo ulje je blagog i aromaticnog mirisa. Majoran ima i lekovita svojstva. Upotrebljava se u obliku caja za poboljsavanje apetita, jer pojacava lucenje stomacnog soka, smanjuje smetnje od loseg varenja, sprecava nadimanje i sl.

Vranilova trava: najznacajnije prednosti za zdravlje u narodnoj medicini

Na pocetku teksta je i napomenuto, ova biljka je jedan od najjacih poznatih i prirodnih antibiotika, te ima jaka antibakterijska i antisepticka dejstva.

Upravo je i najveci benefit upotrebe preparata od ove biljke, saniranje bakterijskih infekcija urinarnog trakta i digestivnih tegoba (muka, povracanje).

Kao snazan antiseptik, i zahvaljujuci izrazenim antimikrobnim efektima, ona se vrlo cesto koristi kao sredstvo za prirodno lecenje groznice.

U njenom sastavu se nalaze dva veoma znacajna organska jedinjenja – karvakrol i timol, koji i jesu najzasluzniji za delovanje protiv mikroorganizama.

Sa druge strane, vranilova trava (Origanum vulgare) ima efekat da ojacava imunitet organizma, te da predupredi resporatorne, urinarne i digestivne infekcije.

Ova biljka odnosno preparati od nje imaju efekta u popravljanju stanja imunog sistema, i tako sto su prirodni stimulator produkcije leukocita i limfocita.

Hilandar: Lekovito bilje u Bogorodicinom vrtu

Posvecena je istrazivanju prirode, njenih odlika i vrednosti, ovoga puta lekovitom bilju na imanju Manastira Hilandar. Vec nas naslov upucuje na dugu tradiciju lecenja biljem na ovom svetom mestu. Ako se zna da je Sveta Gora u samom epicentru evropskog biodiverziteta, ili bioloske raznovrsnosti, da su istrazivanja flore na ovom tlu sprovodili velikani evropske botanike, onda je publikacija nasih autora znacajni i sveobuhvatni, bogato ilustrovani, detaljno objasnjeni nastavak tog rada.

Znacajni zdravstveni efekti caja od vranilove trave u alternativnoj medicini su sledeci:

 • jacanje imunog sistema i prevencija infekcije od mikroorganizmima;
 • terapija infekcije gornjih disajnih puteva i upale zdrela i krajnika;
 • terapija stomacnih tegoba i problema sa varenjem hrane – lecenje proliva, nadutosti, stomacnih grceva, mucnine i povracanja;
 • terapija infekcija urinarnog trakta i raznih problema sa radom jetre i zucnih puteva zapaljenskog porekla;
 • regulacija rada nervnog sistema, lecenje nesanice i stanja depresije i anksioznosti;
 • terapija koznih bolesti: akni, ekcema, bubuljica, psorijaze, svraba, dezinfekcija rana;
 • ublazavanje simptoma PMSa kod zena i regulacija neredovnih menstrualnih cuklusa;
 • lecenje kaslja i upale disajnih puteva, pomoc u terapiji astme i bronhitisa;
 • lecenje oboljenja izazvanih bakterijom Escherichiom coli i gljivicom Candidom albicans.
VRANILOVA TRAVA (DIVLJI ORIGANO) – SSVE LECI izvor yt kanal o svemu i svacemu

Tinktira i biljne kapi vranilovke – upotreba i znacaj

Generalno gledano, u kapima i tinkturi koje se spravljaju od nje nalaze se vece koncenracije lekovitih materija nego u caju koji je vec pomenut.

Tako etarsko ulje vranilove trave (Origanum vulgare) ima u sebi oko 50% timola, organskog jedinjenja koje je jedan od najsnaznijih prirodnih baktericida i imitira efekte antibiotika.

Jos neki od znacajnih efekata upotrebe kapi i/ili tinkture jesu:

 • podsticanje znojenja (sto je znacajno kod stanja groznice);
 • posticanje iskasljavanja cime se prociscavaju disajni putevi od nakupljenog sekreta, olaksava disanje i sprecavaju komplikacije;
 • smanjivanje nadutosti i grceva u stomaku – cime se umanjuje i pritisak dijafragme na pluca pa je opet olaksano i disanje;
 • preveniranje anemije zahvaljujuci visokoj koncentraciji gvozdja;
 • prevencija osteoporoze i bolesti kostiju i zglobova zbog visokog sadrzaja kalcijuma i fosfora.

Biljne kapi i tinktura od vranilove trave (Origanum vulgare) se mogu kupiti ili od proverenih travara ili opet cesce u prodavnicama zdrave hrane i biljnim/galenskim apotekama.

Zastita od raka

Neki od sastojaka divljeg origana mogu imati antikancerogena svojstva. Naucnici su pronasli dokaze da ekstrakti mogu pomoci u sprecavanju ostecenja DNK u celijama usled oksidativnog stresa, zracenja i mitogena, vrste proteina koji mogu da izazovu nezeljenu podelu celija.

Istrazivaci su takodje pronasli dokaze da karvakrol i timol mogu doprineti u sprecavanju rasta celija melanoma, ali potrebna su dodatna istrazivanja koja bi isla u prilog ovakvoj tvrdnji.

Share this:

Оставите одговор