med

med

Med je lekoviti dar iz košnice – prirodni eliksir koji cisti, obnavlja i jaca telo. U narodnoj medicini koristi se za imunitet, rane, kasalj i zdravlje srca.
Share this:

Med prirodni eliksir

Med je lekoviti dar iz kosnice – prirodni eliksir koji cisti, obnavlja i jaca telo. U narodnoj medicini koristi se za imunitet, rane, kasalj i zdravlje srca.

Redovno dobijamo savete da smanjimo unos slatkih namirnica ali postoji nesto posebno u vezi sa medom . Med je jedinstven proizvod rojeva pcela koji pokrivaju precnik od 11km za vreme skupljanja nektara .

Sve sto zahteva toliko mnogo rada da bi se napravilo mora da bude dobro . Med je od secera . On sadrzi 65 cal po kafenoj kasicici dok ista kolicina belog secera poseduje 48cal . Osim kalorija on ima neke iznenadjujuce koristi po zdravlje .

med
med

Med za sta je dobar ?

Med za sta je dobar – nije najhranljivija namirnica . On sadrzi B vitamin ,amino-kiseline i minerale u tragovima i , u stvari , nije nista hranljiviji od obicnog secera . Ako ivlaci paznju lekara , to je iz drugih razloga .

Njegov gust sirupast sastav cini ga prirodnim sredstvom za ublazavanje bola u grlu , posebno kada se doda toploj linunadi ili umirujucem caju ,kao sto je caj od kamilice.

Med za sta je dobar – ali on cini mnogo vise . On ubija bakterije i pomaze da posekotine i ogrebotine brze zarastu . On je prirodan laksativ .Po svemu sudeci , smanjuje bol kod zeludacnih cireva .

A on je i izvor energije brzog dejstva koji moze da okrepi umorne misice brze nego sto mozete da izgovorite “Lucozade sport ” . Naucnici su , zapravo , otkrili da sportisti postizu bolje rezultate kada pojedu malo meda.

Med sladak antiseptik

Pre pojave antibiotika infekcija je bila najveca pretnja zdravlju.Cak i male posekotine i ogrebotine su mogle da postanu smrtonosne , zbog cega su lekari cesto nosili malo meda u svojim crnim torbama.

Med sadrzi vodonik-peroksid i propolis ,jedinjenje u nektaru koje unistava bakterije . Cak i danas , kada se antisepticke kreme nalaze u svakom ormaru za lekove , neki lekari veruju da bi med u nekim slucajevima mogao da bude bolja obloga za rane .

Zaista on deluje tako dobro , da brojni proizvodjaci prodaju obloge impregrirane medom za rane koje tesko zarastaju .

Visok sadrzaj secera u medu izvlaci vlagu iz rana i uskracuje je bakterijama , a ona im je potrebna da bi prezivele . On takodje zaustavlja prodor stetnih zagadjivaca iz spoljasne sredine .

A posto nije skup , on moze biti idealan izbor u zemljama u kojima moderne kreme za rane nisu uvek pristupacne .

Tokooom 70-tih , godina 20.veka hirurzi su izneli informaciju da se zene koje su imale ginekolosku operaciju krace boravile u bolnici i nisu pokazale nikakve znake infekcije kada im je rez bio prekriven medom.

Istrazivanja u Indiji pokazuju da opekotine prekrivene medom zarastaju brze i sa manje bola i oziljaka nego opekotine prektivene srebro-sulfadiazinom ,konvencialnim sresdstvom za lecenje opekotina .

On je cak koriscen i za lecenje povrsinskih problema sa ocima , ukljucujuci i konjuktivitis i hemijske opekotine . U istazivanju koje je ukljucivalo vise od 100 pacijenata sa ocnim poremecajima koji nisu reagovali na konvencialno lecenje , lekari su testirali pomadu od meda .

med za sta je dobar
med za sta je dobar

U 85% slucajeva prijavljeno je poboljsanje. Stavljanje meda na oci ( nemojte to raditi ako se predhodno niste konsultovali sa lekarom ) moze izazvati kratkotrajan osecaj peckanja i malo crvenila , ako je malo verovatno da ce izazvati druge pratece efekte.

Odakle potice med ?

Pcele popiju malo nektara , kada obilaze cvetove , ali vecinu nose nazad u kosnicu i skladiste ga u sestougaone vostane celija saca da bi ishranile mlade pcele . Tecan nektar se pretvara u med kada ispari vlaga .
Zavrsni proizvod je uglavnom sastavljen od secera -fruktoze i dekstroze plus malo polena , voska , proteina , vitamina i minerala .

Livadski med ( pretezno od cveta deteline), koji zauzima vecinu polica u supermarketima , najbliza je vrsta . On je intezivnog ukusa potice od lavande , cvetova agruma i cvetova maline .

Slatko varenje

Tradicionalni iscelitelji su upotrebljavali njega za lecenje raznih gastrointestinalnih tegoba. Sada postoje dobri dokazi da on zaista i deluje .

Umiruje zeludacne cireve . On moze da smanji simptome cira i ubrza vreme njegovog izlecenja . On , po svemu , sudeci smanjuje zapaljenje , stimulise protok krvi , i pojacava rast epitalnih celija , onih koje su na povrsini unutrasnjosti zeluca i creva .

Istrazivanja su takodje pokazala da med ubija H.polory , bakteriju odgovornu za vecinu cireva . Nepreradjen med ( kupljen direktno od pcelara ili na sajmovima )verovatno je najbolji izbor jer prerada visokom temperaturom koja se primenjuje da bi se dobio pasterizovan , moze neutralisati neke od njegovvvaktivnih sastojaka .

Vrsta meda Active Manuka Honey , koja se proizvodi na Novom Zelandu iz drveta manuke i dostupna je u prodavnicama zdrave hrane , po svemu sudeci je efikasnija od ostalih vrsta.

Pospesuje redovno praznjenje creva. Visoka koncetracija fruktoze u medu cini ga upravo idealnim sredstvom za borbu protiv povremenog zatvora . Nesvarena fruktoza obezbedjuje ishranu za normalne crevne bakterije .

Fermentacija koja proizilazi iz toga dovodi vodu u debelo crevo i ima laksativni efekat.

Rec upozorenja

Deci mladjoj od godinu dana , nikada nemojte davati med posto moze da sadrzi mali broj spora Clostridum botulinum , mikroorganizma koji izaziva botulizam .

Ove spore ne rastu u crevima odraslih i starje dece , ali mogu da se umnoze kod beba i da izazovu ozbiljan oblik trovanja hranom , poznat kao deciji botulizam.

Prirodni eliksir koji cuva zdravlje

Pcelinji proizvod koji vekovima fascinira ljude svojim lekovitim svojstvima i bogatstvom ukusa jeste prirodni eliksir poznat svima – med. Ovaj zlatni nektar cisti, obnavlja i jaca telo, a u narodnoj medicini koristi se za jacanje imuniteta, brze zarastanje rana, smirivanje kaslja i ocuvanje zdravlja srca.

Prirodni slatki lek iz kosnice

Dok se savetuju ogranicenja unosa slatkisa, postoji izuzetak – prirodni zasladjivac koji poe direktno od pcela. Za razliku od rafinisanog secera, pcelinji nektar je ziv, pun enzima, minerala, aminokiselina i bioloski aktivnih materija koje blagotvorno deluju na ceo organizam.

Pcele svakodnevno prelete i do 11 kilometara u potrazi za nektarom. Za kilogram zlatnog sirupa potrebno je sakupiti nektar sa vise od dva miliona cvetova. Toliko truda i prirodne harmonije ne moze biti uzaludno – upravo zato se ovaj eliksir smatra simbolom snage i dugovecnosti.

MED - ZA ŠTA Je SVE DOBAR i ŠTA SVE LEČI
MED – ZA STA Je SVE DOBAR i STA SVE LECI

Hemijski sastav i nutritivna vrednost

U proseku, ovaj prirodni proizvod sadrzi oko 80% prirodnih secera (fruktoza i glukoza), oko 17% vode i ostatak cine vitamini, minerali i enzimi. U manjim kolicinama prisutni su vitamini B kompleksa (B1, B2, B3, B5, B6), zatim vitamin C, kao i minerali – kalijum, gvozdje, magnezijum, fosfor, cink i drugi.

Pored toga, sadrzi i antioksidanse, poput flavonoida i fenolnih kiselina, koji imaju protivupalno i antibakterijsko delovanje. Energetska vrednost jedne kafene kasicice iznosi oko 65 kalorija, sto je nesto vise od obicnog secera, ali uz mnogo veci nutritivni doprinos.

Prirodni antiseptik i cuvar koze

Pre nego sto su antibiotici postali dostupni, lekari su koristili pčelinji proizvod kao antiseptik za dezinfekciju rana i opekotina. On prirodno sadrzi vodonik-peroksid i propolis, koji deluju kao snazni mikrobioloski inhibitori.

Zbog visokog sadrzaja secera, pcelinji nektar izvlaci vlagu iz rana, onemogucava bakterijama da se razmnozavaju i istovremeno stiti tkivo od spoljasnjih necistoca. Danas postoje sterilne obloge impregnirane ovim eliksirom, koje se koriste kod tesko zarastajucih rana.

U klinickim ispitivanjima u Indiji pokazano je da opekotine tretirane pcelinjim proizvodom zarastaju brze i sa manje oziljaka nego one tretirane konvencionalnim kremama na bazi srebra. Zbog toga se koristi i u oftalmologiji, za blage oblike konjunktivitisa i iritacije oiju (uvek uz konsultaciju sa lekarom).

Uticaj na imunitet i oporavak

Prirodni zasladjivac iz kosnice je snazan imunostimulator. Njegovi enzimi i antioksidansi pomazu telu da se izbori sa virusima, bakterijama i upalama. Redovna konzumacija doprinosi otpornosti, narocito tokom zime, kada su prehlade i grip cesci.

Topli napitak od caja i pcelinjeg proizvoda ublazava kasalj i bol u grlu. Najbolje je dodati ga u mlak caj od kamilice, zalfije ili limuna, jer visoka temperatura moze neutralisati aktivne sastojke. Ovaj napitak prirodno umiruje disajne puteve i olaksava iskasljavanje.

Pcelinji nektar i probava

U narodnoj tradiciji koristi se za regulisanje varenja i ublazavanje zeludacnih smetnji. Blagotvorno deluje kod:

  • gastritisa i cira
  • nadutosti i gasova
  • zatvora i usporene probave

Ovaj prirodni lek podstice rast korisnih bakterija u crevima, cime doprinosi obnovi mikroflore i zdravlju digestivnog sistema. Posebno se preporucuje bagremov tip, koji je blag i lako svarljiv.

Prirodni izvor energije

Zahvaljujuci lakoj apsorpciji glukoze i fruktoze, ovaj nektar je brz izvor energije. Sportisti ga cesto koriste pre fizicke aktivnosti jer ubrzava oporavak i povecava izdrzljivost.

Za razliku od energetskih napitaka, prirodni zasladjivac iz kosnice ne izaziva nagle oscilacije energije, vec obezbedjuje postepeno oslobadjanje glukoze u krvi.

Vrste pcelinjih proizvoda

Postoji vise od 300 vrsta, a svaka ima svoje specificne osobine i lekovitu primenu:

  • Bagremov – svetao, blag, idealan za decu i osobe sa osetljivim zelucem.
  • Livadski – raznovrstan i aromatican, odlican za jacanje imuniteta.
  • Lipov – smiruje nervni sistem, pomaze kod stresa i nesanice.
  • Kestenov – bogat mineralima, koristi se za poboljsanje cirkulacije i zdravlje srca.
  • Sumski – taman, pun antioksidanasa, cisti krv i podstice detoksikaciju.
  • Manuka – novozelandska vrsta poznata po snaznom antibakterijskom dejstvu.

Upotreba u narodnoj medicini

Upotreba ovog prirodnog proizvoda stara je vise hiljada godina. Egipcani su ga koristili za balzamovanje i negu koze, Grci su ga pili pred sportska takmicenja, a u ajurvedskoj medicini smatra se svakodnevnim lekom za ravnotezu tela.

Najpoznatije kombinacije:

  • Pcelinji nektar i limun – jaca imunitet i cisti jetru.
  • Cimet i prirodni zasladjivac – poboljsava cirkulaciju i balansira secer u krvi.
  • Toplo mlekoi nektar – smiruje nervni sistem i pomaze boljem snu.
  • Djumbir i pcelinji proizvod – idealno kod prehlade i zapusenog nosa.
  • Jabukovo sirce i prirodni nektar – podstice varenje i detoksikaciju.

Prirodni lek za lepotu i negu

Zahvaljujuci svojim regenerativnim i antibakterijskim svojstvima, ovaj eliksir ima znacajno mesto u prirodnoj kozmetici. Koristi se u maskama za lice, pilingima, losionima i samponima.

Maske sa prirodnim zasladjivacem i limunom posvetljuju ten i smanjuju fleke, dok kombinacija sa maslinovim uljem obnavlja suvu i ispucalu kozu.

Njegova sposobnost da zadrzi vlagu ini ga idealnim za negu usana i ruku tokom zime.

Vazna napomena za roditelje

Deci mladjoj od jedne godine ne treba davati pcelinje proizvode, jer mogu sadrzati spore bakterije Clostridium botulinum, koje izazivaju decji botulizam.

Za stariju decu, med je izvanredan saveznik zdravlja – jaca imunitet, pospesuje koncentraciju i doprinosi pravilnom rastu.

Kako prepoznati prirodni proizvod

Pravi med kristalise nakon nekog vremena, sto je sasvim prirodan proces. Ako ostaje potpuno tecan mesecima, moguce je da je mesan sa sirupima.

Autentican med ima gustu teksturu i bogatu aromu, dok industrijski obicno ima miris karamele. Najbolje je kupovati direktno od pcelara ili u radnjama zdrave hrane sa proverenim poreklom.

Kako ga pravilno koristiti?

Za jacanje imuniteta:

  • 1 kasicica meda ujutru na prazan stomak

Za smirenje i san:

  • 1 kasika u toplom mleku ili caju od kamilice pre spavanja

Za grlo i kasalj:

  • mesavina sa limunom ili djumbirom, nekoliko puta dnevno

Za negu koze:

  • maska od prirodnog zasladjivaca i limuna – naneti, dzžati 10 minuta i isprati.

Istorijska prica o zlatnom sirupu

Ovaj eliksir je koriscen jos u neolitu. Najstariji zapisi o pcelarstvu poticu iz Egipta i Mesopotamije, gde je imao vaznu ulogu u ishrani, religiji i lecenju.

Grci su ga zvali „hranom bogova“, a Hipokrat ga je preporucivao za rane, kasalj i produzenje zivota. U slovenskoj tradiciji, med bio je osnovni lek za prehladu i simbol zdravlja doma.

Saveti za pravilnu upotrebu i cuvanje meda

Kada govorimo o medu, pravilno cuvanje je kljucno za ocuvanje njihovih lekovitih svojstava. Ovaj prirodni eliksir ne voli visoke temperature — zagrevanjem iznad 40 °C gube se enzimi i dragoceni antioksidansi. Zato ga nikada ne treba dodavati u vrelu vodu ili caj, vec tek kada se napitak prohladi.

Jos jedna cesta zabluda je da kristalizacija znaci kvarenje. Naprotiv, kristalizacija je prirodan proces koji se javlja kod vecine vrsta, narocito onih sa visim sadrzajem glukoze. Da bi ponovo postao tecan, dovoljno je teglu kratko uroniti u toplu (ne vrelu) vodu.

Najbolje ga je cuvati u tamnoj staklenoj posudi, na sobnoj temperaturi i daleko od direktne svetlosti. Tako zadrzava sve prirodne osobine i moze trajati godinama bez gubitka kvaliteta.

Tradicionalne kombinacije i narodni recepti

U narodnoj medicini vekovima se koristi u raznim kombinacijama. Jedna od najpoznatijih mesavina je ona sa limunom i djumbirom, koja pomaze jacanju imuniteta i ublazava simptome prehlade. Mesavina s belim lukom koristi se za ciscenje krvnih sudova i podrsku zdravlju srca.

Topla voda sa kasicicom ovog prirodnog zasladjivaa ujutro na prazan stomak smatra se blagim tonikom za varenje i detoksikaciju. Za smirivanje kaslja, stari recepti preporucuju kombinaciju s toplim mlekom i komadicem putera, sto umiruje grlo i olaksava disanje.

Zakljucak – med

Zlatni pcelinji nektar nije samo zasladjivac, vec prirodni lek, izvor energije i saveznik zdravlja. Njegova lekovita svojstva potvrdjena su i iskustvom i savremenim istrazivanjima.

Koristite ga umereno – u napicima, ishrani, maskama i oblogama. Ovaj dar prirode ostaje najlepsi eliksir koji povezuje ukus, zdravlje i vitalnost.

Najcesca pitanja – med

Da li se moze svakodnevno konzumirati?

Da, med moze se koristiti svakodnevno, ali umereno. Preporucena kolicina za odraslu osobu iznosi od jedne do dve kasicice dnevno, najbolje ujutru na prazan stomak ili uz biljni caj. Takva navika doprinosi jacanju imuniteta, boljoj probavi i vecem nivou energije tokom dana. Medjutim, osobe sa dijabetesom ili insulinskom rezistencijom treba da se posavetuju sa lekarom pre redovne upotrebe.

Da li je zdraviji od secera?

Prirodni zasladjivac iz kosnice sadrzi enzime, antioksidanse i minerale kojih nema u rafinisanom seceru. Iako sadrzi fruktozu i glukozu, njegovo telo apsorbuje sporije, pa ne izaziva nagli skok secera u krvi kao obicni beli secer. Zbog toga je bolji izbor za one koji zele prirodnu alternativu, ali se i dalje mora konzumirati s merom.

Da li se moze koristiti kod kaslja i prehlade?

Da, posebno u kombinaciji s limunom i toplom vodom ili cajem. Ovaj pcelinji dar oblaze sluzokozu grla, ublazava iritaciju i deluje kao prirodni antiseptik. Kod suvog kaslja moze pomoci u smanjenju nadrazaja, dok kod produktivnog olaksava iskasljavanje. Cesto se preporucuje i kod upale glasnih zica i laringitisa.

Kako razlikovati pravi od vestackog?

Pravi ima specificnu aromu, gustinu i miris koji poticu od biljnog nektara. Ako kristalizuje, to je znak da je prirodan i netretiran visokim temperaturama. Vestacke varijante ostaju tecne duze vreme, cesto imaju vestački sjaj i previse uniforman ukus. Najbolje je kupovati od proverenih pcelara ili na sajmovima zdrave hrane.

Da li se moze davati deci?

Moze, ali ne deci mladjoj od godinu dana, jer moze sadrzati spore bakterije Clostridium botulinum, koje su opasne za bebe. Starija deca mogu ga uzimati u manjim kolicinama, najcesce kao dodatak caju ili mleku. Pomaze u jacanju imuniteta, poboljsanju apetita i oporavku posle prehlade.

Reference

Share this: